3D Modellemeye Giriş

3D Modellemeye Giriş
0

3D Modelleme Nedir?

Merak edenler hep bu soruyu sorar “Nedir bu 3D modelleme?”. 3D modelleme bir varlığın bilgisayar ortamında matematiksel veriler yardımıyla görselleştirilmesidir, bunun belirli basamakları vardır. Sadece modeli yapmak yetmez düzenleme ve render gibi kısımları devamını getirir ve daha çok iyi 3D model sunar.

3D Modellemeye Giriş

Bu işleri araştıran çoğu insan 3D modelleri yapmayı ister eğer siz de istiyorsanız doğru yerdesiniz çünkü 3D model yapmak aslında çok basit birkaç tane eğitimin ardından gerisi hayal gücünüze kalmış…

Evet başlayalım, 3D model yapmak için birçok programı kullanabilirsiniz çoğu program kullanışlıdır fakat benim önerim Blender, başlangıç için uygun kullanışlı ve basit bir içeriğe sahip program.

İnternette ararsanız zaten birçok “Tutorial” yani eğitim videosu bulabilirsiniz fakat bunların bir çoğu İngilizce veya başka bir dilde olduğu için birçoğumuz anlamayız, gelecek zamanlarda bizim yapacağımız 3D modelleme videolarını izleyebileceksiniz.

Bir de temel kavramları bilmemiz gerek (vertex, edge, tris, polygon vb…) bunlar model yaparken en önemli kavramlardır birazda matematik problemlerine benzer. Vertex dediğimiz şey noktalardır bu noktaları birleştirerek edge, face elde ederiz. Yani 2 tane vertexin birleşiminden edge oluşur edge kenara denir. En az 3 tane noktanın birleşiminden face oluşur, face kelimesi zaten Türkçe’mizde de yüz demektir eğer 3 tane vertex birleşirse tris oluşur tris üçgenlere denilir (triangles). Eğer 3’ten fazla vertex birleşirse bu sefer ona poly deriz yani 3’ten fazla kenarı olur işte biz bu vertexleri birbirine bağlaya bağlaya 3D modeller elde edeceğiz. 3D modellemenin temel mantığı bu artık ilerideki videolar ve yazılarda geliştireceğiz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

Gerçek bir teknoloji bağımlısı 3D ve 2D tasarım uzmanı. Blender, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator tarzı programlar hakkında bölüm editörlüğü yapmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir