60 Yıllık Donmuş Sperm Sayesinde Nesli Tükenen İnek Türü Hayata Döndü

60 Yıllık Donmuş Sperm Sayesinde Nesli Tükenen İnek Türü Hayata Döndü
0
Birleşik Krallığın kuzey ülkesi İskoçya‘da çiftçi bir çift, 60 yıllık donmuş bir sperm ile günümüzde soyu tükenen bir inek türünün doğmasını sağladı. Çift, boğaya BoJo adını verdi.Geordie ve Julia Soutar adlı iki çiftçi İskoçya’nın Forfar Kasabası’ndaki kırsal çiftliklerinde dünya çapında bir genetik projesi yürütüyor. Çiftliklerindeki hayvanların arasında ithal kan bağı olmayan yalnızca 20 inek kalınca, safkana sahip inek üretmek için çalışmalara başlamışlar.

O zamanlarda çiftliklerinde bulunan hayvanların çoğu yaşlı ve Kuzey Amerika boğalarının buzağılarından oluşuyormuş. Bu sebeple başka ırklara sahip inekleri toplamaya başlayıp, bazı eski menileri tedarik ederek sürece başlamışlar. Şu anda çiftliklerinde yaklaşık 50 inek var ve bunlardan biri 1960’lardan kalma bir sperm sayesinde dünyaya geldi. 60 yıllık donmuş bir sperm, soyu tükenen bir inek türü olan Aberdeen Angus’u yeniden canlandırdı. 

“Bir kişinin tüp bebek yaptırmasıyla aynı şey”

1970’lerde Britanya’da ticari kaygılarla Amerikan sığır etinin yaygınlaştırılmasıyla, yerli Aberdeen Angus cinsi inekler seyreltilmeye başlamış. Daha çok verimlilik amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda da zamanla saf ırkın soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış. 1995’te Aberdeen Angus Derneği tarafından tescillenmiş sadece 9 yerli inek ailesinin olduğu ve et endüstrisinde Aberdeen Angus cinsi yaygın olsa da bunların saf soya ait olmadığı açıklandı. Bu Geordie ve Julia Soutar çiftinin Kingston Çiftliği’ndeki üreme süreci çalışmalarını başlattı.

BoJo, sıvı nitrojen içerisinde dondurularak saklanan 60 yıl öncesine ait sperm sayesinde dünyaya gelmiş. Soutar, boğanın doğmasını sağlayan bu işlemi tüp bebek sürecine benzeterek, “Bir kişinin tüp bebek yaptırmasıyla aynı şey, istediğiniz sonucu elde etmek için doğayla ufacık bir şey karıştırıyorsunuz” dedi.

Geçtiğimiz yıl dünyaya gelen boğaya, belirsiz sayıda çocuğu olan Başbakan Boris Johnson’dan esinlenerek “Dunlouise Şampiyonu Boris” adı verildi. Çiftçi Soutar, “Diğer Boris’ten daha fazla babalık yapıp yapmayacağından emin değiliz” dedi.

Kaynak:https://www.independent.co.uk/news/science/frozen-semen-repopulation-extinct-cow-b1949662.html.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir