Android Cihazlarda Batarya Ömrü

Android Cihazlarda Batarya Ömrü
0

Android cihazlarda batarya ömrünü artıracak denenmiş yöntemler

Android cihaz kullanımı tüm dünyada hızla en yaygın teknolojik durum ve android cihazımızda batarya ömrünün kısalığı hepimizin en büyük sorunu . Gün geçmeden cihazımızın batarya ömrü gittikçe daha da kısalıyor .

Tüm dünyada durumun aynı olduğunu görüyoruz ve artık bu durum herkesi çok rahatsız etmeye başladı ve birşeyler yapmalıyız ,buna bir son vermeliyiz .Telefonlarımızı bu kadar sık şarj etmemek için neler yapabiliriz?Daha uzun sürebilir mi şarjımız,cihazımızın daha uzun çalışmasını nasıl sağlayabiliriz,onlar bitince bizimde elimiz kolumuz bağlı kalmasın ..

Güzel haber;EVET halen bir tartışma konusu olsa bile  telefonunuzun batarya ömrü ne kadar kısalmış olsa da, ömrünün  daha uzun olmasını sağlayacak yollar var.

Arkaplanda Çalışan Uygulamalar

Bazı uygulamaların arkaplanda çalışır durumda olması işlem enerjisini harcar. İşlem enerjisinin harcanması bataryanın enerjisinin tükendiği anlamına gelir.

Uygulamaları kapatıyoruz diye düşünebilirsiniz ama uygulamayı kapattığınızda ondan çıkış yapmış olmuyorsunuz uygulama arkaplanda durur ve çalışmaya devam eder,sinyalleri kontrol eder,sunuculara ping atar,konumunuzu takip eder,daha neler yapabiliyorsa emin olun hepsini yapar.Android bu uygulamaları yönetmekte oldukça başarılıdır ve belli sürelerde kullanılmayan uygulamaları otomotik kapatabilir.Ama kontrol sizde olsa daha iyi olacak.

 

Bu şarj düşmanı uygulamalardan kurtulma vakti geldi, peki nasıl kurtulursunuz?

Uygulama yöneticisi kurabiliriz fakat RAM işgalinden ancak çok enerji tüketiğinde kurtuluyor.Demekki daha akılcı ve yapıcı bir yol bulmalı.

Samsung olmayan bazı cihazlarda istemediğimiz uygulamaları  görev penceresini açıp yana kaydırabiliriz.Bazılarında ise hepsini kapat butonu vardır.Samsung da ise süreç daha farklı işliyor.

Samsung android telefonunuzda Home butonuna basılı tutun veya Galaxy S5 gibi yeni bir modeliniz varsa eskiden menü butonu olan görev penceresi butonuna basın.Resimde göreceğiniz gibi uygulamaların listesini ve pay şeklinde bir buton göreceksiniz.Bu butona dokunun  ve ekranın üst kısmında çalışan uygulamalara dokunun .Orda telefonunuzda çalışan bütün uygulamaları göreceksiniz.Herhangi birini kapatmak için sonlandır butonuna basın.İşte bukadar.Uygulamanızdan çıkış yapmak yerine tamamen kapatmış oldunuz.

Tasker  veya Llama ile de konumunuza göre ve günün farklı saatlerine bağlı olarak kapatmak istediğiniz uygulamalar için kullanılabilmekte.Llama programının daha güçsüz olduğu söylenmekte fakat iki program veya daha fazla programı kapatabiliyorsanız kardasınız demektir.

Aramalarınızda Sabit Numara Aramayın

Telefonumuzda E-posta ya da kişiler tarzı uygulamalar sürekli çalışmasına izin verdiğimiz programlardır. Bu programların ayarlarını düzenleyerek enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

Bunu yapabilmek için ayarlara gidin ve posta denetimlerinin sıklık ayarlarını düzenleyin.Her 5 dakika yerine 30 dakika olarak denetleme ayarı yapmanız yeterlidir.Bunu yaptığınızda enerji tasarrufunuzdan epey kar etmiş olacaksınız.

Eğer telefonunuzda Google + hesabınızı kullanmıyorsanız neden senkronize çalışsın ;ayarlara giderek  hesaplar’a dokunup düzenlemek istediğimiz hesaba girerek google hizmetlerinin neleri denetlediğini ayalayarak değişiklik yapalım.

 

Neleri Kullanabileceğinizi  Bilerek Kullanın

Yani WİFİ olmayan bir yerde iken Bluetooth veya GPS gibi özellikleri kullanmıyorsanız kapatmalısınız.

WİFİ,Bluetooth ve GPS gibi büyük özellikler en fazla miktarda enerjiyi tüketirler.Bu hizmetler düzenli olarak yönlendirici arar yakınındaki Bluetooth cihazlarını,GPS uydularını ararlar,bunlar kullanılsada kullanılmasada ,Bu enerjiyi boşa harcar.

Android ekranı üst kısmından kaydırdığımızda WİFİ,NFC ve diğer bütün özellikler karşımıza çıkar,Burdaki özellikler parlaksa çalışıyor demektir.Bu özellikleri kapatmak için dokunmanız yeterlidir.

Güç Tasarrufu Modu varsa eğer açık hale getirin .Samsung cihazlarda burası üç ok ile gösterilir.Bulamazsanız Ayarlar menüsüne gidin.

Genellikle yuksek bir yerlerde,veya çok derin bir yerlerdesiniz büyük ihtimalle kamp yapıyor olduğunuz düşünün telefonunuz hiçbir şebeke servisine ulaşamamakta.Sürekli bir baz istasyonu bulmak için şebeke araması yapacaktır.Bu ise müthiş bir enerji demektir.Standby konumunda  birkaç saat içerisinde şarjınız tamamen bitecektir. Taşrada iseniz aynı şey bir kaç gün sürebilir.

Konum servisini kullanan uygulamalar, konumunuzu belirlemek için GPS uydusuyla kablosuz bağlantıların bir karışımını kullanır. Android cihazınızdan Konum servisiniz kapatarak bu uygulamaların konum servislerini devre dışı bırakın.

Bunu yapabilmek için Ayarlara gidin, Daha Fazla, oradan da Konum Servisleri. Burada yanında Konumuma Erişim yazılı kutuya basın ve yanındaki tiki kaldırın.

Ekranınızın parlaklığını ayarlayın.

Telefonumuzda ekran ışık için ayrı dokunmatik özelliği için ayrı bir enerji tüketir.Ekran parlaklığını birkaç çentik düşürerek bataryanızın ömrünü birkaç dakika daha uzatabilirsiniz.Bunu yapabilmek için ekranı yukardan aşağı kaydırarak parlaklık paneline ulaşıp otomotik yazan yerin yanındaki tiki kaldırın.Ve istediğiniz enerji tasarrufu ve parlaklık ayarına ulaşana dek hafifçe kaydırın.

 

Ekranınızın parlak kalma süresinide ayarlayın.Ne kadar sürede otomatik olarak söneceği ayarını kısaltın. Bu süre 5 dakikaya ayarlıysa, bunu 1 dakikaya düşürebilirsiniz.. Buradan da enerji tasarrufunuzun ne kadar çok olacağını göreceksiniz.

Ekranınızdaki hareketli duvar kağıtları ,ekran widgetleri enerji emerler.Sürekli değiştikleri için ekran pikselleri sürekli yanıp söner.Bunların kesinlikle kapatılması gerekmektedir.Enerji tasarrufu istiyorsanız kesinlikle kullanmamalısınız.Telefonunuzdaki LED ışığınıza ihtiyaç duymadan kullanmamalısınız.Bir süre bu özelliği açık bırakarak harcadığı enerjiyi gözlemleyebilirsiniz.

Hareketi Durdurun (Stop Motion )

Titreşim motoru Android şarjının baş düşmanlarındandır. Elektrik motorları bir taraftan titreşim üretirken enerjinin geri kalanını da  sıcaklık için boşu boşuna harcarlar. Titreşimi ihtiyacınız dışında kullanmayın , kapatın gitsin. Tuş sesleri ve diğer dokunmatik uyarıları da kapatın.

Soğuk veya Sıcak Etkisi Bilmelisiniz.

Telefonunuza çok soğuk veya çok sıcak nasıl etki eder batarya ömrünü nasıl etkiler biliyor muydunuz?

Antalya ‘nın sıcağında  veya Erzurumun soğuğunda iseniz bilirsiniz.Kısaca bataryanızın çok soğumasıveya çok ısınması bataryanın ömrüne direk etki edeceği için buna izin vermeyin.

Soğuk  bataryanızdaki elektriği dışarı akışını artırır. Bu durum bataryanızın kapasitesini veya çalışma süresini düşürür.

Sıcaklık ise, elektrigin dışsal akışını azaltır ki bu da bataryanızın aşırı yüklenmesine ve  tükenmesine sebep olur.Oda sıcaklığı, bataryalar için en ideal kullanım sıcaklığıdır.

 

Şarj Destekleri Ne Kadar Büyükse O kadar İyidir

Ne kadar çok enerji depolayabileceğiniz tamamen Android telefonunuza bağlıdır.  Artık çok çeşitli şarj destekleri bulunabiliyor, Android cihazınıza nekadar enerji depolayabileceksiniz  bu cihazınızla ilgili tamamen. Artık çift cihaz taşımaya gerek yok. Bu şarj destekleriyle artık cihazınızın şarjınızı iki veya üç katına  çıkarabilirsiniz.

“Şarjınızı Full”leyin Lütfen

Nerede olursanız olun Android’inizi, şarja takın.

Bataryanız tamamen tükendikten sonra şarja takmanız gerektiği artık eskiyen bir hikayedir.Bataryanızı nezaman isterseniz o zaman şarja takın ,cihazınız zarar görmeyecektir.Sizler android cihaz sahibisiniz takoz değil unutmayın.

 

 

Telefonu Kapatalım..

Bu muydu? demeyin ;Biliyorum, duymak istediğiniz  cevap bu  değil. Yinede söyliyeyim ben telefonunuz kapalı iken minumum güç kaybedecektir. Eğer gecenin bir yarısında ulaşılması gereken biri değilseniz yatarken kapatın telefonunuzu.Veya bir eğlence ortamında iseniz kapatın artık,nasılsa duyamıycaksınız..

Batarya Ömrünü Uzatmaya Devam Edebilirsiniz.

Buraya kadar önerdiğimiz  enerji tasarruf uygulamaları  Android’inizin batarya ömrünü ne kadar uzatabileceğiniz belirler. Android cihazınızın nasıl çalıştığına dair ne kadar çok şey öğrenirseniz okadar çok verim alırsınız.Kullanmak istediğiniz uygulamaların cihazınızın batarya ömrüne etkisini bildiğinizde cihazınızn ömrünü uzatma şansınızda artar.

Android için şarj tasarrufu önerilerinizi,bildiğiniz ipuçlarını bizimle paylaşırsanız  makalemize ekleriz. Bizi bilgilendirin,hep birlikte öğrenelim.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

Cum.unv.elektronık mezunu gultasarim.com kurucusu ve editörü ayrıca Wordpress,Blogger,Tumblr,Google Sites,Sosyal Medya ,Seo alanlarda profesyonel çözümler üreticisi.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir