Android Telefonlarda Root Nedir? Ne İşe Yarar?

Android Telefonlarda Root Nedir? Ne İşe Yarar?
0

Bilgisayar dilinde ‘Kök dizin’ anlamına gelen Root telefonda ise sistem dosyalarının bulunduğu kök dizine ulaşmak ve bu dosyalarda değişiklik yapma yetkisine sahip olmadır.

root-01  Satın aldığımız android telefonlar, genellikle root yetkisi olmaksızın  çalışacak şekilde ayarlanmıştır. Yani, yeni aldığınız bir telefonda sistem dosyalarına ulaşamaz ve köklü değişiklikler yapamazsınız. Bunun sebebi ise, telefon üreticilerinin aldığı bir çeşit güvenlik önlemidir. Çünkü telefon kullanıcısının telefonun kök dizinine ulaşarak sistem dosyalarını silmesi veya bozması önlenmiş olur. Çünkü sistem dosyaları değiştirildiğinde telefon bir daha çalışmayabilir.

 

root-2

Bazı uygulamalar sadece root’lu telefonda çalışıyor, neden? Çünkü android telefonlarda çalışan uygulamalar da, telefon root’lu olmadığı sürece sistem dosyalarına ulaşamazlar. Bu da bir güvenlik önlemidir. Ancak android kullanıcıları için sistem dosyaları üzerinde değişiklik yapmaya yarayacak bazı uygulamalar geliştirilir. Bu uygulamaların telefonunuzda çalışması için de telefonunuzun root’lu olması gerekir. Örnek olarak root’lu telefonlarda çalışan bir uygulama, telefonunuzun cpu yani işlemcisinin ayarlarını değiştirerek hızlandırabilir veya sınırlayabilir. Bu uygulamayı kullanmak için teknik anlamda azda olsa bilgili olmak gerekliroot-3

Root nasıl yapılır? Root yapmak karışık ve zor bir konudur. Özellikle root işlemi her marka veya model telefona göre farklılıklar gösterebilir. Root yapmak için öncelikle telefonun güvenlik kilidi açılır. Daha sonrasında sistem dosyaları çeşitli bilgisayar programları ile telefon bilgisayara bağlı şekilde değiştirilir, ancak buna gerek duymadan çeşitli mobil yazılımlar sayesinde de Root yapabiliyoruz. Root yapma işlemi sırasında meydana gelebilecek bir hata telefonun bir daha hiç çalışmamasına veya çok zor düzelmesine neden olabilir.
Teknik olarak Root işleminin nasıl yapıldığını anlatmayacağım, kaldı ki marka ve modele göre bu işlem değiştiği için sayfalar dolusu kaynak oluşturmak gerekir. Eğer profesyonel bir android kullanıcısı veya bir bilgisayar programcısı değilseniz root işlemi yapmaya çalışmayın. İlla bu işlemi yapmak zorundaysanız profesyonel kişilerden yardım isteyin.

Toparlamak gerekirse genel olarak root işleminin android telefonlarda ne işe yaradığından bahsettik. Root ile ilgili soru ve sorunlarınız olursa yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1984 İzmit'te doğdu Konya Selçuk Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi mezunu. Network Dizayn kurucusu ve editörü. Server altyapısını kuran ve düzenleyen kişi. Gerçek bir teknoloji bağımlısı olan Fatih, ayrıca oyun dünyası ve film sektörüne de ilgili.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir