Bakterilerin İlaçlara Dayanıklı Olmasının Ardındaki Sır Ortaya Çıktı

Bakterilerin İlaçlara Dayanıklı Olmasının Ardındaki Sır Ortaya Çıktı
0

Hastaneleri sarabilen ve ilaçlara dayanıklı bakterilerin savunma mekanizmaları keşfedildi. Araştırmacılar şimdi bakterilerin kilidini açacak ilaçlar üzerinde çalışıyor.

Hastanelerde ortaya çıkması halinde ölümcül sonuçları olabilen ilaçlara dayanıklı bakterilerin sırrı, yapılan yeni bir araştırmayla ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre bu bakteriler, hücre duvarlarındaki ilaçların gireceği delikleri tıkayarak kendilerini koruyor. Şimdi bu kilidi açacak ilaçlar üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Imperial Collage Londra’dan araştırmacılar, bu yapıların “kilidini açan” ve antibiyotiklerin hücrelere girmesini sağlayan araştırmacılar bulgularını Nature Communications dergisinde yayımladı.

Klebsiella pneumoniae adlı bakteri ciğerleri, kanı ve yaraları etkiliyor. Hastanelerde sık görülen bu bakteri özellikle bağışık sistemi zayıflamış kişiler için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Pek çok bakteri gibi bu bakteri de antibiyotiklere gün geçtikçe daha fazla bağışıklık kazanıyor. Bu bakteriler özellikle de diğer ilaçlar işe yaramadığında kullanılan Carbapenemlere karşı dirençli.
Süper bakterilere karşı ilaç geliştirmek mümkün olacak

Araştırmanın başındaki isim olan Dr. Joshua Wong, antibiyotik direncine sahip bakterilerin sayısının gittikçe arttığını söylerken, K. pneumoniae gibi bakterilerin bunu nasıl gerçekleştirdiğini anlamanın önemli olduğunu söylüyor. Yeni araştırma, ilaçların geliştirilmesi için yeni stratejilere ve yeni ilaçların üretilmesine önayak olacak.Bakterilerin hücre girişlerini kapatması bakteriler için de kötü haber. Araştırmacılar, farelerde yapılan deneylerde bu yöntemi kullanan bakterilerin daha az besin alıp çok daha yavaş büyüdüklerini ortaya koydu.

Dr. Wong, yaptıkları araştırmayla bu duvarı aşabileceklerini ve böylece diğer araştırmacılara ve ilaç firmalarına yardımcı olabileceklerini söylüyor.

Araştırmaya göre bakteri zayıfladıkça daha fazla Carbaperem kullanımı bu bakterilerin yayılmasını tetikliyor. Çalışma ile bu ilaçların aşırı kullanımını kısıtlayacak kuralların yolu da açılmış oluyor.

Kaynak: https://phys.org/news/2019-09-reveal-bacteria-hospital-infections-block.html

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir