Bisküvi Yapımı

Bisküvi Yapımı
0

Ekmekten sonra en çok üretilen unlu mamüller, bisküvilerdir. Peki 7’den 70′ e herkesin tükettiği bu ürün nasıl yapılıyor?

Bisküviler sırasıyla hamur hazırlama, şekillendirme,pişirme ve ambalajlama işlemlerinden geçiyorlar. İlk olarak doğru kalitedeki hammaddelerin kullanılması çok önemlidir. Bisküvi prosesinde doğru şartlarda stoklanmış hammaddeler (şeker, yağ, un, tuz,süt, yumurta) hamur yapmak üzere belli bir sırada miksere alınarak karıştırılır.Daha sonra bisküvinin tipine göre silindirlerden geçirilerek yufka yapısı kazandırılacak ya da kalıplarla istenen şekillere getirilecektir.biskuvi2

Fabrikalardaki sürekli üretim kurgusunda pişirme ise, çok basit olarak şekillendirmeden sonraki bir tünel gibi düşünülebilir. Şekillendirilmiş hamur parçacıkları konveyörler üzerinde akarak sac veya tel örgü şeklinde bir banda sahip tünel fırına girerler. Fırınlar bisküvi prosesinde oldukça önemli bir ekipmandır. Hamur parçacığının kabarması, genişlemesi ve son şekline ulaşması fırınlarda olur. Birçok noktadan kontrollü alev, hava giriş-çıkışı olur ki içerideki sıcaklık, nem, oksijen miktarı vb. ortam değerleri bölgesel olarak kontrol altında tutulur. Fırın boyunca kontrollü olarak hamura verilen enerji ile standart ebatlarda son ürün elde edilecek şekilde pişme sağlanır.

Fırından sonra şekillendirilmiş hamur parçacıkları artık birer bisküvi haline gelmiştir. Fırından çıkan bisküviler konveyörler üzerinde hareket ederek ambalajlama bölgesine giderler. Ambalajlanacak ürünler ambalaj şekline göre dizilip sıralanır veya tartılırken son noktada metal kontrolünden geçirilirler. Tüm proses boyunca bir şekilde bisküviye karışmış bir metal varsa bulunup açığa alındıktan sonra bisküviler ambalajlanırlar.

Bisküvilerin ilk ambalajının yapılmasına birincil paketleme, ambalajlanmış bisküvilerin koli vb. yapılara yerleştirilmesine de ikincil paketleme adı verilir. Bisküvi için teknolojinin en üst düzeyde kullanıldığı nokta birincil ve ikincil paketleme olarak gösterilebilir. Birincil paketlemenin tam otomatik yapılması hijyen açısından çok önemlidir. Şekil ve yapı bakımından standart ürünlerde fırından gelen soğumuş bisküviler doğrudan otomatik makinelere girerek ambalajlanırlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1989 yılında Akhisar'da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm mezunu. Network Dizayn sağlık yaşam ve güncel Haberler Bölüm Editörü olan Ceyda Aksel, Lifestyle türündeki blogunda; teknoloji, kültür sanat ve bilim kurgu konularında yazıyor. Kendisinin bir de mesleki tecrübelerini aktardığı akademik blogu bulunmakta. Şu günlerde çeşitli firmalara sosyal medya danışmanlığı da yapıyor. özellikle infografik temelli, içerikler üretiyor.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir