Blogger Makale Etiketi Nasıl Oluşturulur

Blogger Makale Etiketi Nasıl Oluşturulur
2

Blogger ile oluşturulmuş blog yazılarına bağlantı veren etiket (tag) nasıl oluşturulur? Etiketin makalenizdeki Seo etkisi nedir? Blog yazarları, hazırlamış olduğu makalesini yayımlamadan önce, arama sonuçlarında “SEO” çıkabileceğini düşünerek yazısına birçok etiket ekler. Web siteleri için çok doğal olan bu durum Blogger için doğal değildir. Blogger yazı editöründe hazırlamış olduğunuz makalenize ekleyeceğiniz etiketler ne yazık ki Google tarafından endekslenmemektedir. Durum böyle olunca gereğinden fazla eklediğiniz anlamsız etiketler de blogunuz için bir çöp deposundan farksız olacaktır.

İlerleyen zaman içinde Blogger yapılandırmasını anladığınızda, çok fazla eklediğiniz bu etiketleri kaldırmayı düşüneceksiniz. Bu durum hem zamanınızı alacak hemde canınızı sıkacaktır. pişmanlık duyacağınız bu uygulamayı yaşamamak için Etiket yapılandırmasını, etiketi neden eklediğimizi ve nerede kullanacağımız gibi konu açıklamalarını okuyarak kendinize yeni bir sayfa açabilirsiniz.

Yazı Etiketleriniz neden endekslenmez?

Makale etiketlerinizin endekslenmediğini yukarıda bahsetmiştik. Bakın neden etiketlerinizin endekslenmediği adım adım takip ederek öğrenin.

Web Yönetici araçlarına buradan giriş yapın.

→ Sırası ile ilgili adımları takip edin. Açılan sayfada, Taramarobots.txt Test Aracı, ismine tıklayın.

→ Sağ tarafta açılan penceredeki “Disallow: /search” etiketine dikkat edin.

Disallow : İzin verme

search : Arama

Sonuç : Blogunuzda “search” arama ile başlayan tüm etiketler Google robots.txt Test Aracı tarafından engellenmektedir. Google arama sonuçlarında çıkabileceğini düşündüğünüz kelimeler ile çok fazla etiket oluşturdu iseniz blogunuzu çöp verileri ile doldurmaya başladınız demektir.

robots-txt-test-araci

Google robots.txt Test Aracı Disallow: /search etiketinin görseli

Blogger Makalemizde Etiketleri neden kullanırız?

→ Blog makalenizde, aynı özelliğe sahip yazdığınız yazıları bir isim (Etiket) altında toplayarak bir Grup oluşturabilirsiniz. Web siteniz için oluşturduğunuz bu grubun diğer ismine kısaca Kategori diyoruz. Etiketleri kullanarak menü çubuğunda diğer adı ile “Gezinme çubuğu” bir link kalıbı kullanarak birçok yazılarınızı etiket sayesinde toplamanız mümkündür. Bu neden ile Etiketleri kullanırız.

Blog Etiketleri hangi alanlarda kullanılır?

1. Statik (tek sayfadan oluşan, yayın akışına başka yazı eklenemeyen) Sayfalarda Etiket kullanamazsınız. Bu sayfaların yapılandırmasında sadece tanım amaçlı sayfalar kullanılır. Örneğin : Hakkında, Hakkımda, İletişim, Hesap bilgileri, gibi.

Statik (Sabit-kalıcı bağlantı) Sayfalar nerede bulunur?

Blogger, Kumanda paneli → Sayfalar, bölümündedir.

blogger-statik-sayfalar

Statik Sayfalar bölüm görüntüsü

2. Statik sayfalar haricinde Etiketinizi kullanabileceğiniz alanlar ise ;

→ Blogger, Kumanda paneliYerleşimGadget Ekle Sayfalar, seçeneğini ile bir gadget eklediğinizde, menü çubuğu (Gezinme çubuğu) oluşturmanız mümkündür. Oluşturduğunuz, Sayfa gadget penceresinde, biraz önce bahsettiğim statik sayfalarınızı işaretleyebilir, Harici bağlantı seçeneklerini kullanarak Menü çubuğu yapabilirsiniz.

sayfalar-gadgeti

Yerleşim → Gadget Ekle → Sayfalar gadget görünümü

3. Harici bağlantı ekle : Harici bağlantı eklemek için öncelikle link bağlantı yapılandırmasını bilmeniz gerekir. Etiketlerimiz de tam olarak bu ve benzeri gadget yapılandırmasında devreye girmektedir. Öncelikle link yapılandırma kalıbımızı inceleyelim.

Yayınlanmış makale link ana kalıbımız :

http://guney59.blogspot.com.tr/search/label/………. (Etiket eklenecek noktalı alan)

Link kalıbımızın anlama şudur. Guney59 ismindeki blogun (etiketi yazmadık) şu etiketi ara ve aç, Şimdi de Link kalıbımıza Etiketimizi ekleyerek bakalım.

http://guney59.blogspot.com.tr/search/label/Adsense

Yukarıdaki açıklama gibi yazmamız gerektiğinde ise şöyle bir anlam ifade etmekte ;

Guney59 ismindeki blogun Adsense ismindeki etiketini ara ve belirlenen yazı sayısı kadar aç. Dikkat ederseniz link olduğu kadar, “search/label/” etiketleri bir komut içeriyor.

→ Harici bağlantı ekle ismine tıklayın, açılan pencerede etiketinizin ismine göre aşağıda resimde görüldüğü gibi link kalıbınızı ekleyin. Eklediğiniz linki maus ile tutun ve görülmesini istediğiniz yere sürükleyip bırakın ve kaydedin.

→ Harici bağlantı ekle ile 20 Adet link ekleyebilirsiniz.

→ Pencerenin üstüne Etiket ismi, Alt kısma linki ekleyin.

harici-baglanti-ekle

Harici bağlantı ekleme pencere görünümü

4. Yukarıda anlatılan yöntem ile Bir bağlantı listesi de oluşturabilirsiniz. izlenecek yol ;

→ Blogger kumanda paneli → Yerleşim → Gadget ekle → Bağlantı listesi, gadgetini açın.

baglanti-listesi
Blogger Bağlantı listesi

→ Yukarıda anlatıldığı gibi Blogger bağlantı listesini oluşturun.

olusturulmus-baglanti-listesi-ornegi
Blogger Bağlantı listesi ile oluşturulmuş gadget yapılandırması 
 

Blogger Etiket, oluşturma ile sorun mu yaşıyorsunuz? Yorum yazarak yardım alabilirsiniz. Makaleyi beğendi iseniz paylaşın, ayrıca blogunuz da kaynak belirterek kullanabilirsiniz. Kaynak nasıl belirtilir? Yazıdan bir bölüm alınır, ilgili yazıya makale linki kaynak olarak verilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Adnan Bey merhaba, Bloggerımda menü oluşturdum. Yayınları etiketleyerek menü başlıkları altında düzenlemiş oluyorum. Aile ile ilgili, Eğitim ile ilgili yayınlar gibi. Ancak bazı yazıların konusu hem aile hem de eğitimle ilgili olunca ne yapmak doğru olur? Yayına her iki etiketi de koyduğumda yazı iki menü başlığında da çıkacak ama okuyucu ayrı yerde aynı yazı ile karşılaşacak. Bu da sıkıcı olur diye düşünüyorum…

    • Ecem merhaba, oluşturduğunuz etiket birkaç yazıyı kapsayabilir, örnek yazınızda seo, anlatırken web araçlarını da anlatmış olabilirsiniz. Böyle bir yazı için hem seo, hemde web araçları, seçilebilir. Web araçlarına ilgi duyan biri aynı anda seo için de araştırma yapabilir. Siz her iki konuyu da anlattığınızda iki etiketinde olması çok doğaldır. Bende bloglarım da ve sitemde aynı tekniği kullanıyorum. Birbirinden farklı gibi görülebilen bazı konulara birden fazla etiket işaretlemesi yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir