Blogger Sayfalar ile Menü Nasıl Yapılır

Blogger Sayfalar ile Menü Nasıl Yapılır
0

Klasik ve Dinamik Blogger sayfalar ile menü yapımı 2014 senesinde değiştirildi. Blog’unuzu yeni kurdu iseniz Blogger için, sayfalar sekmesi ile statik ve dinamik linklerin nasıl yapılacağı konusunu okumaya devam edin. Dinamik ve Klasik Blogger Sayfalarının kullanımı aynı olduğundan her iki görünümü kullanan yeni blogger yazarların dikkat etmesi gereken iki biçim kullanım mevcuttur. Bunlar nelerdir aşağıda görelim.

  • Statik sayfa: Statik sayfalar, Hakkında, Gizlilik ve İletişim gibi tek kullanımlık sayfaları açar. Yani aynı etikete sahip diğer yazılarınızı statik sayfa kullandığınızda etiketler çalışmaz. Zaten böyle bir kullanımda yoktur. Statik sayfa açtığınızda tarayıcınızdaki link için de “P” harfini görürsünüz. “P” harfi, page sayfa anlamındadır. Linkin statik ve dinamik olup olmadığını bu linkten de anlamanız mümkündür.
  • Dinamik sayfa: Aynı etiketten oluşan ne kadar yazınız varsa hazırladığınız link kalıbı ile tüm yazılarınızı açan bir bağlantıdır.

Her blogger kullanıcısının okuyucularına yol gösteren sayfalar sekmesi ile bir gezinme göstermesi gerekir. Bu navigasyon sayfalarınız arasında gezinmeyi kolaylaştırdığı kadar SEO olarak da önemi çok fazladır. Birçok blogger kullanıcılarının blog’larını incelediğimde maalesef ana sayfa üzerinde sadece bir resim görüyorum. Herhangi bir sayfayı açtığımda ana sayfaya dönmek için resme tıklamak zorunda olmak inanın çok üzücü bir durum.

Blogger kullanıp, sayfalar sekmesi ile menü hazırlamayan bir blog’cunun Google arama sonuçlarına giden raporda verilen veriler ile ne durumda olduğunuzu artık siz düşünün. Tabi bu size zarar vermez. Ancak blog’unuzun gerekli olan kaliteye sahip olmadığının bir göstergesi olarak kaydedilir. Herhalde böyle yanlışa düşmek istemezsiniz. Blog’unuzu açtığınızda ilk yapılacak işlem blog Ana sayfa gezinme çubuğu olarak da bilinen navigasyon girişini oluşturmaktır.

Blogger sayfalar sekmesi kumanda panelin de iki yerde bulunur. Bunlar;

  1. Kumanda paneli sol menüsünde bulunan Sayfalar seçeneği, statik sayfa oluşturmanıza yarar.
  2. Diğer sayfalar seçeneği ise, gadget ekle seçeneklerinden Sayfalar gadgeti eklediğinizde oluşur.

Statik sayfa oluştur:

  1. Blogger kumanda paneline giriş yapın.
  2. Sol tarafta Sayfalar sekmesine tıklayın. Açılan pencere üst kısımda Yeni sayfa ismine tıklayın.

blogger-sayfalar-yeni-sayfa

 

Blogger yazı editörü açılacaktır. Örneğin; Hakkında sayfası yapalım.

Yazı başlığına, Hakkında yazın. Alt kısma hakkınızda kısa bir açıklama yazabilirsiniz. Sağ tarafta bulunan açıklamalar aktif ise ki, olması gerekir kısa bir açıklama yazın. Menüdeki biçimleme sekmeleri kullanarak yazınızı biçimleyin ve yayınlayın. Yayınlanan sayfa sayfalar sekmesinde görülür. Ana sayfaya baktığınızda nerede bu yazı diyebilirsiniz. İşte şimdi yukarıda bahsettiğimiz gadget içindeki sayfaları yapılandıracağız.

Gadget içindeki Sayfaları aktifleştirme :

  1. Blogger kumanda panelinde iken, Yerleşim →  Gadget ekle sekmesine tıklayın. Gadgetler içindeki Sayfalar ismine tıkladığınızda sayfalar gadget’iniz sidebara kendini atayacaktır.
  2. Sayfalar gadgeti açın. Biraz önce eklediğiniz, Hakkında sayfanızı göreceksiniz. Yan kısımdaki kutuyu işaretleyerek görülür olmasını sağlayın. Artık Ana sayfada Hakkında sayfanızı görebilirsiniz. Bu şekilde 20 ad. sekme menü yapabilirsiniz. Sınır budur.

Sayfalar gadget’i ile etiketlerinize bağlantı verip kullanma :

  1. Sayfalar gadget’inizin içinde harici bağlantı linki oluştur seçeneği mevcuttur. Üst kısma yazınıza verdiğiniz ismi büyük küçük yazabilirsiniz. Ancak alt kısım link kısmıdır. Buraya yazınızda oluşturduğunuz etiketin aynısı yazmak zorundasınız. Yoksa link çalışmayacaktır.
  2. Etiketlere verilen Link kalıbımız şu şekildedir. Bu kalıbı ezberleyin veya bir yere not alın. Her zaman lazım olabileceğini unutmayın.

Örnek :

http://guney59.blogspot.com.tr/serch/label/Etiket ismi

  1. Etiketler bazen uzun ve Html kodlarının tarayıcı tarafından okunması için bazı harf ve rakamlardan oluşabilir. O zaman şuna benzer ifadeleri görürsünüz.

%29 gibi alfanumarik sayılar. Bu sizi yanıltmasın. Böyle bir etiketin çalışması için etiketi tarayıcınızdan kopyalayıp link sonuna eklemeniz gerekir.

Örnek çalışan bir etiket :

https://guney59.blogspot.com.tr/search/label/Blogger%20ayarlar

Bu etiketin sonunda şu kelimeler vardır.  Blogger ayarlar

Dikkat ederseniz label isminden sonraki yazıdır. Her ikiside aynı sayfayı açar. Tıklayın deneyin.

  1. Etiket kalıp linki ile etiket kullanımı bu şekildedir. Mümkün oldukça etiket yazımına dikkate edin. Örneğin pastalar etiketi genel bir isimdir. Ancak Yaş pastalar genel ismi kategoriye ayırır.

Bu tür bir kullanım SEO olarak da önemlidir. Yukarıda anlatılanlar hakkında anlaşılmayan kısımları yorumlarda belirterek yardım alabilirsiniz. Blogger Ana sayfanızda Ana sayfa sekmesi olmadan blog’unuzu kullanmamaya özen gösterin. Ücretsiz olarak kullandığınız Blogger, Web internet ortamında yazıya link veren gerçek bir siteden hiçbir farkı yoktur.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir