Çin’in “yapay güneşi”, plazma sıcaklığında en uzun süre füzyon Dünya rekorunu kırdı

Çin’in “yapay güneşi”, plazma sıcaklığında en uzun süre füzyon Dünya rekorunu kırdı
0

Çin’in “yapay güneş” füzyonu tokamak, 101 saniye boyunca yoğun bir 120 milyon santigrat derece (216 milyon derece Fahrenheit) ve 20 saniye boyunca 160 milyon santigrat derece koruyarak plazma sıcaklığına ulaşan en uzun süre dünya rekorunu kırdı. Nükleer füzyon reaktörleri hala emekleme döneminde olmasına rağmen, bu sıcaklıkların artan süre boyunca muhafaza edilmesi, alanı sınırsız enerjiye yakın nihai hedefine daha da itmektedir.

Duyuru , Çin’in devlete bağlı medya kuruluşu The Global Times tarafından yapıldı ve deneysel gelişmiş Süper iletken Tokamak’ın (Doğu) Aralık 2020’de Kore KSTAR füzyon cihazı tarafından tutulan füzyon rekorunu kırdığını ve 20 saniye boyunca 100 milyon santigrat dereceye ulaştığını ortaya koydu. Bu ısı seviyesini beş kat daha uzun süre tutmak, Doğu araştırmacılarının şimdi daha da genişletmeyi umdukları büyük bir kilometre taşıdır.

Shenzhen Güney Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi Fizik Bölümü Müdürü Li Miao, Global Times’a yaptığı açıklamada,” atılım önemli bir ilerlemedir ve nihai hedef sıcaklığı uzun süre sabit bir seviyede tutmak olmalıdır ” dedi.

Tokamak, plazmayı sınırlayabilen bir manyetik alan oluşturmak için güçlü mıknatıslar kullanan bir cihazdır. Genellikle Halkalı bir çörek şeklinde, bir tokamak manyetik alan içindeki döteryum ve trityumu, güneşin çekirdeğinden altı kat daha sıcak olabilen plazma sıcaklıklarına ısıtır. Yoğun enerji yerine plazma tutan bu manyetik hapishane korumak için, geçerli yineleme uygun bir füzyon reaktörü için yaşanması çok verimsiz ve kısa anlam gereklidir, ama tokamaks şu anda gelecekte çalışan bir füzyon reaktörü için en iyi seçenek temsil eder.

Füzyon elde etmek için, sıcaklıklar 100 milyon santigrat dereceyi aşmalı ve orada kalmalı, döteryum ve trityum atomlarının birleşmeye başladığı bir nokta. Bu süreçte, reaktörler uygulanabilir hale geldiğinde dünyanın elektrik şebekesine güç sağlamak için kullanılabileceği umulan muazzam miktarda enerji açığa çıkar. Bazı bilim adamları bile “sıcak füzyon” için gerekli olan yoğun ısıdan vazgeçmek istiyorlar ve “soğuk füzyon” yaratmaya çalışıyorlar – yani oda sıcaklığına yakın bir nükleer reaksiyon – bu henüz gerçekçi olmayan varsayımsal bir fikir olsa da.

Doğu, 2006’dan beri faaliyet gösteriyor ve Çin’in HT-7 adlı ilk süper iletken tokamak Cihazının yapımını izledi. O zamandan beri, Doğu daha uzun süre daha sıcak ve daha sıcak plazma üreterek etkilemeye devam etti. 1000 saniye süren plazma darbeleri yaratmayı hedefliyor, bu da şu anda sadece 101 saniye ile uzun yıllar kapalı olabilir. Şimdi Doğu, plazmayı kullanılabilir bir enerji kaynağına dönüştürmeye çalışan Çin’deki diğer beş tokamak’a katılıyor.

 
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir