Deniz Patlıcanı Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

Deniz Patlıcanı Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?
0
Protein Değeri Oldukça Yüksek Olan ve Üretimi Devlet Kontrolünde Yapılan Deniz Patlıcanı Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

Tekirdağ‘da yapılan bir operasyonla kaçak avlanmış çok sayıda deniz patlıcanı ele geçirildi. 

Avlanması devlet kontrolünde olan patlıcanın izin çıkarılması yasak ve kilosu 30 dolar ila 150 dolar arasında değişiyor. Böyle olunca deniz patlıcanı, diğer adıyla deniz hıyarına merak da arttı. 
 
Peki deniz patlıcanı(deniz hıyarı) nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir ve nasıl yenir gelin birlikte bakalım.
Omurgasız bir çeşit canlı olan deniz patlıcanı denizler için büyük önem taşıyor.
Özellikle Uzak Doğu mutfağında büyük bir yer tutan bu canlıları biz pek bilmesek de yenen ülkelere ticareti yapılıyor.
Diğer adıyla deniz hıyarının özellikle Çin mutfağında yeri büyük.Deniz patlıcanı derisidikenlilerden omurgasız bir çeşit canlıdır. Vücutları, ağızla anüsten geçen eksen istikametinde uzamıştır, sosis veya hıyara benzerler. Ağız ve anüs karşılıklı iki uca yerleşmiştir. Diğer derisidikenlilerden, kutuplar yönünden geçen eksenin uzamasıyla farklılaşmıştır.
Uzak Doğu’da yalnızca yemeklerde değil ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılıyor.

Çin tıbbında yorgunluğa, cinsel hayata ve eklem ağrılarına iyi geldiğini inanılan deniz patlıcanı, aynı zamanda yüksek protein kaynağıdır.

Peki bu garip hayvanı nasıl mı yiyorlar?

Güneydoğu Asya ve Avustralya sahillerinde yaşayan insanlar, deniz patlıcanını deniz suyunda pişirip, kuruturlar. Yeneceği zaman da tatlı suda kaynatıp, özellikle çorbasını yaparlar. Çok yavaş hareket eden bu hayvanlara, denizlerin kıyılara yakın sığ yerlerinde rastlanır.
Deniz patlıcanları kendilerini sıvıya dönüştürebilme yeteneğine sahiplerdir!

Sıvı haldeyken küçük çatlaklardan geçebilir ve tekrar eski hallerine dönebilirler. Bazı türler kendilerini futbol topu kadar şişirebilir, bazıları ise su püskürterek çakıl taşı gibi görünebilirler!

Uzak Doğulu insanlar deniz hıyarını neden yiyor, neye faydalı?

Yüksek proteinli içeriğinden dolayı; spor yapan kişilerin vücut gelişimine yardımcı olduğu, diş eti rahatsızlıklarına, yorgunluğa ve cinsel hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Uzun yıllardır Uzak Doğu yemeklerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Deniz patlıcanının Türkiye’de avcılığı neden yasak?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kontrollü bir şekilde toplanıp yetiştirilen deniz patlıcanlarının ”tekil bireyler” tarafından toplanması yasak. Çünkü, deniz hıyarları su altındaki yaşam dengesini ciddi şekilde etkiliyor.

Günümüzde ise yoğun talep ve yüksek fiyatlar sebebiyle birçok kişi kaçak deniz patlıcanı avlıyor. Uzak Doğu’dan gelen talepler doğrultusunda kaçak olarak deniz patlıcanı avlayan kişilerin yakalanmaları halinde, kanunlara göre 1113 TL‘lik para cezasına çarptırılırlar.
Deniz patlıcanları genel olarak Hindistan, Fiji, Papua Yeni Gine, Çin ve Japonya gibi bölgelerde çıkarılmaktadır.

Türkiye‘de ise Ege Denizi civarı Çeşme-Datça Bölgesi’nde sıklıkla rastlanıyor.

Kültür balıkçılığı tesisi Çamlı, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile yaptığı işbirliği ile yaptığı proje ile deniz hıyarı popülasyonunu artırarak denizin temizlenmesini sağladı.

Türkiye’nin ilk entegre kültür balığı tesisi olan Çamlı, yeni bir projeye imza attı. Proje ile denizi ve deniz tabanını temizleyerek olası çevresel etkileri azaltmanın mümkün olabileceğinin kanıtlandığı açıklandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile proje konusunda işbirliği yapan Çamlı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da danışmanlık desteği aldı.

Ekonomik değerinden dolayı avcılık yolu ile aşırı avlanılmış ve şu anda Ege Denizi’nde popülasyonu oldukça azalmış durumda olan deniz hıyarı, projenin en önemli unsurlarından biri oldu. Soyu tükenmek üzere olan bu türün üzerindeki av baskısının azaltılması hedeflendi.

Proje kapsamında deniz suyunda inorganik besinleri kullanarak çoğalan makroalgler, suyu süzerek beslenen uygun kabuklu türleri, deniz tabanına çökmesi muhtemel organik atıkları kullanarak gelişen deniz hıyarı türleri yetiştirme denemeleri yapıldı. Çamlı yetkilileri, “Deniz ve deniz tabanını temizleyerek olası çevresel etkileri azaltmanın mümkün olabileceği kanıtlandı” dedi.Projenin hedefleri arasında akuakültür endüstrisine ait yanlış önyargıların yıkılması ve toplumsal desteğin sağlanması, ekonomik ve sosyal değerinin artırılmasının yer aldığı belirtildi. Projenin, inovatif ve kaynakların sürdürülebilir kullanılması bakımından örnek teşkil ettiği dile getirildi.

 
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir