En Çok Kullandığımız Ürünlerden Margarinler Nasıl Yapılıyor?

En Çok Kullandığımız Ürünlerden Margarinler Nasıl Yapılıyor?
1

Margarinler; lezzet, renk ve yapı olarak tereyağına benzeyen bir emülsiyon (su ve yağ karışımı) olup, bitkisel yağ, süt, su ve diğer katkı maddelerinden oluşur. Kahvaltılık, mutfak ve gıda sanayi margarinleri olarak üç gruba ayrılır. %10 ila %90 arasında su içerebilirler.

margarin

Margarin yapımında öncelik yağın safsızlık unsurlarından kurtulmasıdır; yani yağın rafinasyonu sağlanır. En yaygın olarak zeytinyağı ve susam yağı kullanılır. Sonra su fazı ve yağ fazı ayrı ayrı hazırlanır. Su fazında süt, süt tozu, asitlik düzenleyici, tereyağ aromaları ve antimikrobiyal katkı maddeleri bulunur. Yağ fazında ise emülgatörler, lesitin, renklendiriciler, aroma ve vitaminler bulunur. Hazırlanan fazlar, istenilen oranda karıştırılarak homojen bir karışım oluşturulur. Son olarak hazırlanan karışım soğutulur, şekillendirilir ve ambalajlanır. Özetle margarinler kimyasal olaylar sonucu ortaya çıkmış suni bir karışımdır.

Margarinin içinde kolesterol yoktur. Ancak yeterli margarin alınmadığı zaman vücut kendi kolesterolünü oluşturacağı için kötü etkiler meydana gelebilir.Margarin insanlara bir enerji kaynağıdır. Ancak doğal değil kötü bir kaynaktır. Margarin ne kadar tamamen bitkisel bir yağ olsa da ve kolesterolsüz olduğu bilinse de oldukça fazla zararı vardır. Koroner kalp hastalığı riskini 3 kat artırır. Toplam kolesterolü ve kötü kolesterolü yükseltir.Bağışıklık sistemini zayıflatır. Pankreasın insülin tepkisini azaltır ve şeker hastalığına yol açar. Her ne kadar bitkisel kaynaklı da olsa sağlığımız için tehdit unsurudur.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1989 yılında Akhisar'da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm mezunu. Network Dizayn sağlık yaşam ve güncel Haberler Bölüm Editörü olan Ceyda Aksel, Lifestyle türündeki blogunda; teknoloji, kültür sanat ve bilim kurgu konularında yazıyor. Kendisinin bir de mesleki tecrübelerini aktardığı akademik blogu bulunmakta. Şu günlerde çeşitli firmalara sosyal medya danışmanlığı da yapıyor. özellikle infografik temelli, içerikler üretiyor.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 12 Haziran 2016

    Korkunç bilgiler tşk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir