Et Ürünlerinde Tağşiş

Et Ürünlerinde Tağşiş
0

Tağşiş; ürünlere temel özelliğini veren öğelerin ve besin değerlerinin tamamının veya bir bölümünün mevzuata aykırı olarak çıkarılmasını, miktarının değiştirilmesini veya aynı değeri taşımayan başka bir maddenin, o madde yerine aynı maddeymiş gibi katılmasıdır. Taklit ise; ürünlerin, şekil, bileşim ve nitelikleri itibarıyla yapısında bulunmayan özelliklere sahip gibi veya başka bir ürünün aynısıymış gibi göstermektir.

Örneğin fermente sucuk ürünü, tebliğ gereği sadece büyük ve küçükbaş kasaplık hayvanların karkaslarından elde edilen etlerden (kısaca kırmızı et diyebiliriz) üretilmesi gerekmesine rağmen, bu üründe kanatlı eti kullanılması tağşiş olarak değerlendirilebilir. Diğer taraftan ısıl işlem görmüş sucuklar ise, kanatlı etinden de üretilebilir.Soya kullanımı da taklit- tağşiş kapsamında değerlendirilebilecek hususlardandır.

Bu ürünler, müşterinin beklediği görüntü, lezzet ve tadı yakalayamadığı gibi, ev ekonomisine zararda bulunmaktadır. Bunun yanısıra, gıda zehirlenmelerine ve kansorejen toksinlerin vücuda girmesine sebebiyet verebilirler.

Kirmizi_et_urunleri

Üretici tarafından üretimi sırasında, yasaların izin verdiği katkıların kontrolsüz ve bilinçsiz kullanımı da kronik hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu sebeple, üreticiler üretim sonrası ürün analizlerini hem dahili laboratuvarlarında ciddi şekilde yapmalı, hem de dış ve tarafsız laboratuvarlarda analizlerini yaptırmalı ve ürünlerinin satışlarını bu kontrol zinciri sonrasında gerçekleştirmelidir. Zira, ilgili bakanlık da rutin analizleri ile sahadan, yani marketlerden ve üreticiden yani kayıtlı fabrikalardan aldığı numuneler ile sıklıkla birçok kritik parametreyi analiz etmekte ve sonuçlarını da halk ile paylaşmaktadır. Denetim ve kontrol müşteri, devlet, market, üretici fabrika ve elbette hammadde tedarikçisi olan mezbaha ve hatta tarlaya kadar giden bir zincirdir. Tüm bunların birbirini kontrol etmeleri kaliteye giden en mükemmel yoldur. Geçmişte bu kontroller ve denetimler sırasında, genel hijyen uygulamaları denetlenirken, sonrasında HACCP, ISO 22000 ve son yıllarda BRC ve IFS gibi uluslararası gıda hijyen standartları sistemleri uygulanmaya başlanarak, gerek tüketici memnuniyeti ve gerek farkındalık ve bilincin arttırılması için ciddi yatırımlar yapılmıştır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1989 yılında Akhisar'da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm mezunu. Network Dizayn sağlık yaşam ve güncel Haberler Bölüm Editörü olan Ceyda Aksel, Lifestyle türündeki blogunda; teknoloji, kültür sanat ve bilim kurgu konularında yazıyor. Kendisinin bir de mesleki tecrübelerini aktardığı akademik blogu bulunmakta. Şu günlerde çeşitli firmalara sosyal medya danışmanlığı da yapıyor. özellikle infografik temelli, içerikler üretiyor.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir