Et Ve Et Ürünlerinde Tağşiş

Et Ve Et Ürünlerinde Tağşiş
0

Et ve et ürünlerinde yapılan bazı tağşişleri fark etmek, neredeyse imkansızdır. Ancak yine de dikkatli olmak gerekir. Kasap reyonlarında yapılan en büyük hile ışıklandırmadır; etin daha canlı renkte görünmesi sağlanır. En çok bilinen kıyma tağşişi tavuk, hindi gibi eti daha ucuz olan kümes hayvanlarının et, kemik, yağ, deri, sakatat, ayak, tırnak, kafa gibi bölümlerinin kıyma makinesinden geçirildikten sonra kırmızı boya ilave ederek kıyma üretilmesidir. Dışarıdan hazır aldığınız tavuk kıymasından yapılan tavuk köftelerinde de tavuğun sadece eti değil çoğu sakatatı bulunmaktadır. Hazır kıymalarda atık olarak ayrılan sinirler,zarlar, kırıntılar vb. hepsi kullanılmaktadır ve dana eti mi yoksa at etimi olduğunu anlamamız mümkün değildir.

et-urunleri

Taze etlerde yapılan bir diğer önemli hile parça ete kimyasal enjekte edilerek etin hacim ve ağırlığının arttırılmasıdır. Kimyasal maddeler kullanarak parça ete ağırlığının %35’ine kadar daha fazla ağırlık ve hacim kazandırmak mümkündür.Bu işlemi tavuk etinde uygulamak ekonomik olmadığı için ve ciddi zaman aldığı için tavuk etlerinde bu işlem kolayca uygulanamaz.

Bazı kasap ve marketler, ellerinde bulunan fazla miktardaki bütün ya da parça tavukların son kullanma tarihi dolmadan birkaç gün önce soğuk hava depolarında (-18oC) ya da derin dondurucu dolaplarda dondururlar. Dondurulmuş olan bu tavukları zaman zaman reyona çıkararak dökme tavuk eti olarak satarlar. Bu gibi durumlara karşı hazırlıklı ve bilinçli olmak gerekir. Son kullanma tarihi dolan, bozulmaya başlayan ya da bozulmuş olan tavuk etleri çöpe atılmaz. Bu etler bol sarımsak tozu, pul biber, karabiber gibi baharatlarla soslanarak reyonlarda soslu tavuk olarak satılır.

Etinizi mutlaka kendiniz alın. Özellikle çocuğunuzu kasaba gönderip taze et ürünü aldırmayın. Normal fiyatlardan satılan et ve et ürünlerini alacak ekonomik gücünüz yoksa et yiyelim bari düşüncesiyle anormal indirimli fiyatları olan ürünleri almayın. Fiyatının düşük olması demek kalitesinin de düşük olacağı anlamına gelir. Hatta anormal indirimli fiyatlarla satılan et ve et ürünlerinde çok büyük ihtimalle hile ve tağşiş yapılmıştır. Ucuz eti yiyelim derken sağlığınızı kaybedip daha çok masraf yapabilirsiniz. Bu nedenle ucuz et ve et ürünü almaktansa daha az sıklıkta ama değerinde et ve et ürünleri alın. Ucuz et alarak hem sağlığınızdan olmayın. Sadece güvendiğiniz market ya da kasaplardan alışveriş yapın. Hileli et ve et ürünleri sattığını gördüğünüz işletmeler olursa ALO 174 ‘ü arayıp şikayet edebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1989 yılında Akhisar'da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm mezunu. Network Dizayn sağlık yaşam ve güncel Haberler Bölüm Editörü olan Ceyda Aksel, Lifestyle türündeki blogunda; teknoloji, kültür sanat ve bilim kurgu konularında yazıyor. Kendisinin bir de mesleki tecrübelerini aktardığı akademik blogu bulunmakta. Şu günlerde çeşitli firmalara sosyal medya danışmanlığı da yapıyor. özellikle infografik temelli, içerikler üretiyor.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir