Facebook Skandalının Ardından Tüm İbreler Gmail ve Google’a Döndü

Facebook Skandalının Ardından Tüm İbreler Gmail ve Google’a Döndü
0

Son zamanlarda gelen gizlilik ihlalleri ve ortaya çıkan dinleme skandallarının ardından, teknoloji devi Google’ın Gmail hizmeti de yetkililerin radarına girdi. İlerleyen günlerde yeni davalar söz konusu olabilir.

Amerikan Senatosu’ndaki muhafazakar cumhuriyetçilerin partisi olarak bilinen “House Republicans” tarafından ortaya atılan bir iddiaya göre, Apple ve Google gibi şirketler kişilerin e-maillerini üçüncü taraf kişiler ile paylaşıyorlar. Bilhassa Donald Trump’ın dinleme skandalından sonra sıkı bir markaj altına alınan teknoloji şirketleri, gündeme gelen iddialar ile birlikte sıkıntılı günler geçiriyor.

Google’ın kurucusu ve algoritma geliştiricilerinden olan Larry Page’in, Gmail e-postalarını üçüncü taraf geliştiricilere açtığının iddia edilmesinin ardından benzer bir suçlama Apple’ın CEO’su Tim Cook’a yöneltildi.

House Republicans yetkilileri ile bir araya gelen Tim Cook, iddiaları incelemek amacıyla üçüncü taraf geliştiricilerin hangi verilere erişebildiğini bizzat yerinde inceledi. Akıllı telefonların gizlice dilenip dinlemeyeceğine dair çeşitli iddiaları da gündeme getiren parti üyeleri, Mark Zuckenberg’in Facebook skandalında kimlerin tanıklık edip etmediğini sorguladı.

Partililer tarafından Larry Page’e gönderilen mektupta, Google’ın geçe hafta kullanıcı güvenliği ve gizliliğini önceliklendirmek ve korumak amacıyla Gmail’e yapılacak olan düzenlemenin durumu soruldu. Söz konusu mektupta, politika değişikliğine rağmen Google’ın üçüncü şahıslara kullanıcıların hangi kişisel verilerini ne miktarda sunduğu, hala geliştiricilerin bu izinlere sahip olup olmadıkları, e-posta içeriklerinin ne düzeyde görüntülenebildiği ve sunulan ücretsiz hizmetler bağlamında ne gibi uygulamaların nasıl yayınlandığına dair çeşitli sorular yer aldı. Buradan yola çıkarak Kongre’nin Google’ın sözüne sadık kalması ve gizliliğin sağlanıp sağlanmadığı konusunda yetkilileri tatmin etmesi isteniyordu.

2018 yılı gizlilik ve veri ihlalleri konusunda son zamanların en skandal dönemlerinden birisi oldu. Silikon Vadisi’ndeki birçok şirketin adının karıştığı, Facebook ve Cambridge Analytica skandalıyla başlayan ve web sitelerinin gizlilik politikalarının güncellenmesiyle devam edilen süreçte, Google gibi şirketlerin üçüncü taraf kişilere çeşitli verileri sunması kullanıcıları büyük oranda rahatsız etti.

Görünen o ki sosyal medya hesaplarından bile mahrem olan e-posta hesap verilerinin geliştiricilerle paylaşılması, ilerleyen günlerde Washington DC’de yeni mahkeme ve duruşmalara gebe. Mark Zuckenberg’ün ardından Google CEO’su Sundar Pichai’i de bir hakim karşısında görmek bizleri pekte şaşırtmayacak.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir