Gıda Endüstrisinde Kullanılan Yenilebilir Ambalajlar

Gıda Endüstrisinde Kullanılan Yenilebilir Ambalajlar
1

Günümüzde artan tüketici taleplerini karşılamak ve ambalaj atıklarından doğan çevre kirliliğini önlemek amacıyla çok sayıda araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda üretilen ve ambalaj sektörüne yeni bir soluk getiren yenilebilir filmler, gıdanın kalitesini ve raf ömrünü arttırmakla birlikte çevre kirliliğini önemli derecede azaltmaktadır.
Yenilebilir (biyobozunur) film ve kaplamalar, gıda ile birlikte tüketilebilen,doğal kaynaklardan elde edilen, gıdanın kalitesini ve raf ömrünü arttıran, belirli bir su ve gaz geçirgenliğine sahip materyallerdir. Gıdanın su kaybını önledikleri gibi, oksijen geçirgenliğini azaltarak mikrobiyel bozunmayı da engellemektedirler. Ayrıca bu film ve kaplamalar çeşitli komponentlerle desteklenerek gıdanın organoleptik özelliklerini geliştirmekte, besin değerini arttırmakta, gıdaya renk ve parlaklık kazandırmaktadırlar. Çeşitli meyve ve sebzelere, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişlere, börek, pizza, poğaça gibi heterojen gıdalarda farklı katmanlar arasına yenilebilir film uygulanabilmektedir.

akilli-ambalaj

Yenilebilir film ve kaplamalar nem veya oksijen bariyeri oluşturmak, yüzeyde mikrobiyal bozulmayı geciktirmek, yüzey kurumasını sınırlamak, gıdaların yüzey görünümünü düzeltmek ve küçük porsiyonların yapışmasını önlemek amaçlarıyla uygulama alanı bulmaktadır. Yenilebilir kaplamanın içeriği, istenen özelliklere göre seçilir. Proteinler ve karbonhidratlar ürünlerin mekanik dirençlerini arttırmakla beraber kaplamaların gaz geçirgenliklerini de kontrol edebilirler. Lipidler ise daha çok su kaybını önlemeye yönelik olarak kullanılabilirler. Yenilebilir kaplama hazırlama teknolojisi, kaplamaya direnç ve esneklik veren plastikleştiricilerin ve diğer katkı maddelerinin seçimi, uygulanan teknikler ve kaplama kalınlığı kaplamanın son özellikleri üzerine etkilidir. Yenilebilir kaplamaların uygulanmasında daldırma, püskürtme, köpükleme, damlatma ve dökme teknikleri kullanılmaktadır. Kaplama tekniği, ürünün zarar görmeyeceği şekilde seçilmelidir. Koruyucular, antioksidan içeren çözeltiler ve diğer sulu materyallerde daldırma veya püskürtme metodu ile uygulanabilmektedir.

Akıllı gıda ambalajı olarak görülen yenilebilir filmlerin uygulama alanı sınırlıdır ve uygulanması maliyet gerektirmektedir.  Antioksidan ve antimikrobiyal madde taşıyıcısı olarak kullanılmalarına rağmen, bazı antioksidanlarla kanserojen etki göstermektedirler. Yeni bir teknoloji ürünü olduğu için yaygınlaşmadan önce geliştirilmesi gerekmektedir. Çevre kirliliğini önlemede ve gıda güvenliğini arttırmada önemli sonuçların elde edilmesini sağlayan yenilebilir film ve kaplamalar üzerine daha fazla araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmalıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1989 yılında Akhisar'da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm mezunu. Network Dizayn sağlık yaşam ve güncel Haberler Bölüm Editörü olan Ceyda Aksel, Lifestyle türündeki blogunda; teknoloji, kültür sanat ve bilim kurgu konularında yazıyor. Kendisinin bir de mesleki tecrübelerini aktardığı akademik blogu bulunmakta. Şu günlerde çeşitli firmalara sosyal medya danışmanlığı da yapıyor. özellikle infografik temelli, içerikler üretiyor.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Visitor Rating: 5 Stars

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir