Giyilebilir Teknoloji İle Gelişen Kontakt Lensler

Giyilebilir Teknoloji İle Gelişen Kontakt Lensler
0

Yapılan çalışmalar kontakt lenslerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi direkt olarak gözden alması mümkün olacak. Söz konusu proje eğer hayata geçerse bilgisayar, telefon vb. teknolojik cihazların içerdiği özelliklere ve çözümlere sahip olması kaçınılmaz.

 Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojileri de beraberinde getiriyor. Yakın geçmişte sıkça gördüğümüz sanal gerçeklik gözlükleri, akıllı bileklikler gibi ürünler gibi ürünlere bir yenisi daha ekleniyor. Yapılan çalışmalar ve geliştirmeler sonuç verirse eğer kotakt lensler de geleceğin teknolojilerine dahil olacak.

Giyilebilir teknoloji ürünleri için firmalar her geçen gün daha yaratıcı ve başarılı ürünleri piyasaya sunmak için çalışmalar yapıyor. Bilim insanlarının yaptığı çalışmaların iletken polimer şeffaf kaplama üzerinde yoğunlaşması ile birlikte Geleceğin Endüstrisi Ensitüsü adıyla organik elektronların esnek forma sokulması konusunda büyük aşamalar kat edildi. Bilim-kurgu yapımlarında görmeye alışık olduğumuz, birçok filme konu olmuş fantastik teknolojiler yakın tarihte hayatımızda olacak.

Bu konudaki en önemli örnek olarak gösterilen kontakt lensler, Güney Avustralya Üniversitesi araştırmacılarının yayınladığı çalışmalara konu oldu. Drew Evans adındaki bir araştırmacının iddiasına göre eğer kontakt lensler üzerinde yeteri kadar çalışılır ve geliştirmeler sürdürülürse, bahsi geçen şeffaf, esnek, iletken yapının içerisinde yakın tarihte ufak bir bilgisayar yerleştirmek dahi mümkün olabilecek.

Kontakt lens içerisine yerleştirilmesi düşünülen bilgisayara herhangi bir görüntü sistemi, batarya ve işlemci entegre etmek mümkün olabilir. Drew Evan’in bu iddiası, daha önce de üzerinde birçok bilim insanının çalıştığı “Göz Yaşlarından Elektrik Üretme” projesine dayanıyor. Üzerinde çalışılan bu buluşun giyilebilir cihaz endüstrisini üzerinde büyük bir etkisi olacak buluş için konuşan araştırmacı Evans, “Kandaki glikoz miktarı ile birlikte basit bir sensör yardımıyla elektonik ekranların yaratılmasına kadar her olasılığın üzerinde çalıştıklarını” belirtti.

Yapılan çalışmalar sonucunca kontakt lenslerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi direkt olarak gözden alması mümkün olacak. Söz konusu proje eğer hayata geçerse bilgisayar, telefon vb. teknolojik cihazların içerdiği özelliklere ve çözümlere sahip olması kaçınılmaz.

Bilim Kurgu Filmleri Gerçek Oluyor

Bu alan üzerinde yapılan çalışmaların öncüsü olan Google’ın halihazırda yapmış olduğu Google Glass gibi önemli teknolojik cihazlar piyasaya sürüldüğünde teknoloji dünyasında oldukça fazla heyecan uyandırmıştı. Google Glass‘ın bu alanda öncülük yapması ile birlikte firmalar büyük bir atılım ve geliştirme içerisine girdi. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Google, arama motoru olması dışında teknolojik açıdan büyük hizmet ve gelişmelerde sunuyor.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Google’ın bu alanda yalnız olmaması ve yeni gelişmelerin devamlı teknoloji dünyasına sunulması oldukça heyecan verici. Günlük hayatı kullanışlı hale getiren giyilebilir teknolojilerin, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz şekilde hayatımıza girecek olması kullanıcıları ve teknoloji dünyasını oldukça memnun edici bir gelişme.

Kontakt lensler üzerinde yapılan çalışmalar sanal gerçeklik dışında artırılmış gerçeklik üzerinde de rol oynuyor. Son yıllarda hızla artan gelişmelerle birlikte VR ve artırılmış gerçeklik teknolojisi üzerinde yapılan çalışmaların kontatkt lensler üzerinde entegre edilmesi kontakt lenslerin her alanda kullanılacağının bir örneği.

Olasılıklar hayal gücü ile sınırlı

Şimdiye kadar 108 milyon dolarlık yatırım çeken Mojo Vision gerçek objeler üzerinde yazılar ve görseller görünmesini sağlayan lensler üretme amacında. Havaya baktığınızda hava durumunu, gözlüğünüze baktığınızda kalp atışınızı veya şeker seviyenizi görebildiğinizi hayal edin. Ya da arkadaşınızdan gelen anlık mesajı yaptığınız faaliyeti bölmeden veya konuştuğunuz kişinin sözünü kesmeden okuyabildiğinizi düşünün.

 
Mojo VisionAP

Gelişen yeni teknolojiler sayesinde

Kişinin göz yapısına özel şekilde tasarlanabilen lensin içinde bulunan MicroLED ekran sayesinde görüntülerin bir önceki modellerden çok daha net ve keskin olacağı aktarılıyor. Ayrıca LED teknolojisi ile daha verimli enerji kullanımı ve daha yüksek parlaklık olacak.

Lensin bataryası gözün renkli kısmına denk gelen bölgede bulunuyor, Bu bölgede aynı şekilde işlemci ve 5 gigahertz radyo alıcı-verici bulunuyor. Bu parçaların tamamını şirket sıfırdan kendi tasarlayıp, geliştirmiş ve üretmiş.

 
Mojo LensAP

Normal lensler gibi kullanılacak

Prototip modeller 2020 yılı içerisinde çok sayıda kişi tarafından denenebilecek. Ayrıca lensin üretildiği materyal gözün hava almaya devam etmesini böylelikle geleneksel lenslere oranla daha uzun saatler boyunca rahatsızlık vermeden kullanabilmelerini sağlayacak.

Mojo Visions bu lenslerin kullanıcılar tarafından herhangi bir başka lens gibi algılanmasını ve endişe duymadan kullanılmasını hedefliyor. Yani sabah kalktıklarında steril kutularından çıkarılıp takılacak ve akşam yatmadan önce yeniden solüsyonlu saklama kutularına geri konup yatılacak şekilde.
Akıllı telefonların vazgeçilmez bir aparatı haline gelebilir

2015’te kurulan şirketin ilk prototipleri 2017’de çıkmıştı ancak o dönem seri üretim için modelin daha da geliştirilmesine karar verildi. Hızlı veri akışını sağlayan kablosuz teknolojilerin ilerlemesi, pil verimliliğinin artması ve göz takibi sensörlerinin daha gelişmesi ile Mojo lens göz ile kontrol edilebilen bir akıllı telefon haline gelebilir.

Lensin gördükleri telefona fotoğraf veya video şeklinde kaydedilebilir, karşılaşılan kişilerin yüzleri telefon rehberindeki detaylarla eşleştirilip anında bilgi olarak belirebilir, telefondan alınan bilgilerle navigasyon uygulamaları üç boyutlu olarak bize yol gösterebilir.

Tüm bunların yanı sıra bu lenslerin görme zorluğu yaşayan kişilere de tıpkı duyma aparatı gibi yardımcı olacağı düşünülüyor. Örneğin ortamdaki ışığı arttırma veya azaltma, dijital zoom ile yazıları büyütme ya da daha gelişmiş modellerde yakın uzak netliğini sağlama gibi çeşitli alternatif senaryolar mümkün.

 
Göz içine yerleştirilen ve ömür boyu kullanabileceğimiz akıllı lensler ile tanışmak üzere takip de kalın…
 

kaynak: https://www.karel.com.tr/blog/giyilebilir-teknoloji-ile-gelisen-kontakt-lensler

 
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir