Google Mobil-İlk İndeksleme: Sıralamasi için Bilinmesi Gerekenler

Google Mobil-İlk İndeksleme: Sıralamasi için Bilinmesi Gerekenler
0
Günün başlarında, web sitesi sahipleri yalnızca web sitelerinin masaüstünde görüntülenmesiyle ilgileniyorlardı.Ancak teknoloji geliştikçe (ve yapmaya devam ettikçe), site sahipleri kendilerini tamamen yeni bir site ziyaretçisine hitap etmek zorunda bıraktılar – mobil cihazlarda olanlar.Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlarla artık dünyadaki internet trafiğinin neredeyse yarısını oluşturuyor, web sitesi sahiplerinin sitelerini mobil dostu deneyimler için optimize etmeleri her zamankinden daha önemli.Sonuçta, web sitenizin mobil bir cihazda iyi görüntülenmemesi nedeniyle potansiyel satış oluşturma ve güvenli satış fırsatlarını kaçırmak istemezsiniz.
Ama bunun da ötesinde, web sitenizin mobil cihazlara uygun olması gerekiyor.

 

Google’ın mobil cihazlara öncelik endeksleme arama sonuçlarında iyi bir sıralama devam edebilmesi için. Öncelikle

Mobil İlk İndeksleme Nedir?

Hakkında biraz bilgi edinmekte fayda var.

Mobilde ilk dizine alma, Google‘ın arama sonuçları için içeriği dizine eklerken ve sıralarken önce tüm mobil web sitelerine bakması anlamına gelir.Google’ı kullanan çoğu kişi bunu mobil cihazlarında yaptığından, Google, site sahiplerini mobil dostu olmalarına öncelik vermek ve site ziyaretçilerine sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlamak için bu sıralama faktörünü uyguladı.

Sonuçta, Google gerçekten bu kullanıcı deneyimi ile aşırı derecede ilgilenip takip ediyor.

Sitenizi ziyaret edenlere sitenize erişmenin kolay bir yolunu sunarken, web sitenizin de arama sonuçlarında iyi sıralamaya devam etmesini sağlamak istiyorsanız, sitenizi mobil ilk dizine ekleme için optimize etmek için bu en iyi yöntemleri gözden geçirin.

1. Google Arama Konsolu ile doğrulayın

Google Arama Konsolu , web sitenizin Google arama sonuçlarındaki varlığını izlemenize ve gidermenize yardımcı olmak için Google tarafından sunulan ücretsiz bir hizmettir.

Arama sonuçlarında sıralamak için Google Arama Konsolu’nu kullanmanıza gerek kalmasa da, sağlanan veriler Google’ın web sitenizi nasıl gördüğünü anlamanıza yardımcı olur, böylece iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Özellikle akla gelebilecek her sektörde rekabetçi SEO‘nun nasıl olduğunu göz önünde bulundurarak, nişlerine hükmetmek isteyen web sitesi sahipleri için mutlak bir zorunluluktur.

Google Arama Konsolunu Kullanmanın Yararları


Web sitenizi veya mülkünüzü Google Arama Konsolu’nda doğrulamak için, izlemek istediğiniz etki alanı adresini veya URL’leri girin ve “Devam Et” i tıklayın.

Bir sonraki adım, mülkünüzün DNS yapılandırmasına bir metin satırı kopyalamaktır. Bu özel dosyaya barındırma hesabınızın kontrol panelinden erişilebilir.

Web sitenizi Google Arama Konsolu ile doğrulamak, aşağıdaki gibi bilgilere erişmenizi sağlar:
Google’ın web sitenizi bulabilmesi, tarayabilmesi ve dizine ekleyebilmesi
Sorunları endeksleme böylece onları düzeltebilir ve yeniden indekslemeye gönderebilirsiniz

Google Arama trafiği, sitenizin sonuçlarda ne sıklıkta göründüğü, hangi sorguların sitenizi gösterdiğini ve insanların bu sorgular için ne sıklıkta tıkladıkları gibi
Web sitenizi rahatsız eden spam ve bilgisayar korsanlığı sorunları
Hangi harici web siteleri web sitenize bağlar?

Mobil Kullanılabilirlik Denetleyicisini Kullanma

Google Arama Konsolu, mobil kullanıcıların yaşadığı sorunlar için web sitenizi de otomatik olarak izler.

Web sitenizi Arama Konsolu’nda bir özellik olarak ekleyerek başlayın. Hazır olduğunuzda, panonuzun “Geliştirmeler” bölümünün altındaki “Mobil Kullanılabilirlik” i tıklamanız yeterlidir.

Vuruştan hemen sonra, kullanıcı oturumlarında normal olarak gerçekleştirilenlerin yanı sıra, mobil kullanılabilirlik sorunları olan tüm sayfaların yer aldığı bir zaman çizelgesi görmelisiniz.


Bununla birlikte, Mobil Kullanılabilirlik denetleyicisiyle alamayacağınız şey, bu sayfalardaki mobil deneyimini geliştirmek için atmanız gereken adımların kapsamlı bir listesidir.
Google Mobil Dostu Test’in devreye girdiği ve devraldığı yer burasıdır .

2. Mobil Dostu Olmasını Sağlayın

Web sitenizin mobil ilk endekslemeye hazır olup olmadığını belirlemenin en hızlı yolu, Google’ın Mobil Dostu Testini kullanarak test etmektir.

Bu ücretsiz araç size hemen web sitenizin mobil dostu olup olmadığını söyleyecektir. Tek yapmanız gereken web sitenizin URL’sini girmek ve “Test Çalıştır” ı tıklamak.

Bu sitede sadece iki etkileşimli unsurlar, bu yüzden onları kaçıramazsınız!

Sayfanızın mobil kullanılabilirliğindeki herhangi bir sorun için sayfanızı tamamen analiz etmek Uzun Süreli Mobil Testini uzun sürmemelidir. Ancak, aracın analizinin tüm kapsamını gösterebilmek için, Dünyanın En Kötü Web Sitesi’nde bir test yapalım.

Bu rehber ile Web sitenizdeki benzer sorunları önlemek için çalışma yapabilirsiniz. TWWWE‘nin Google’ın Mobil Dostu Testini geçememe nedenlerini kısaca açıklayalım.

Metin Çok Küçük

Web sitenizin mobil kullanılabilirliğini optimize ederken altın bir kural, daha küçük mobil ekranlarda görüntülendiğinde okunaksız olabilecek küçük fontları kullanmaktan kaçınmaktır. İçeriğinizin okunabilirliğini en üst düzeye çıkarmak için beyaz alan kullanmak da yararlıdır.

Viewport Ayarlanmadı

Basit bir ifadeyle, görüntüleme çerçevesi bir sayfanın ölçeklendirmesini ve boyutlarını kontrol eden bir meta etikettir. Mobil Dostu Test, web sitenizde görünüm portu meta etiketini ayarlamadığınızı belirttiğinde, meta etiketin eksik olduğu anlamına gelir – web tarayıcılarını sayfanın nasıl oluşturulacağına ilişkin talimatlar olmadan bırakabilirsiniz.

Ekrandan Geniş İçerik

Her ne kadar geniş içerik bir masaüstü cihazda rahatça görüntülenebilse de, mobil cihazlarda aynı şey söylenemez. Elbette, kullanıcılar muhtemelen “yatay modun” geniş içeriği düzgün görüntülemesini sağlayabilir, ancak yine de kullanıcı deneyimini engeller.

Tıklanabilir Öğeler Birlikte Çok Yakın

Son olarak, mobil kullanıcıların normalde klavye ve harici fareler gibi hassas insan arayüz cihazları kullanmadıklarını unutmayın. Tecrübelerinin yalnızca parmaklarını kullanarak sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamak için, tıklanabilir elemanlardüğmelerden formlara – aralarında geniş bir boşluk olmalıdır.

Mobil kullanılabilirliği geliştirmek için ele almanız gereken sorunların listesine ek olarak, Mobil Dostu Test ayrıca gerekli optimizasyonların kaynaklarını bulmanıza da yardımcı olacaktır.

Bu hataları nasıl düzelteceğinizi öğrenin” i tıkladığınızda, araç sizi daha fazla işlem yapılabilir kılavuza bağlantılar içeren sorunların tam listesine yönlendirir.

3. Duyarlı Tasarım kullanın

Google kendileri, duyarlı tasarım kullanmanın arama sıralamalarınızı anında optimize etmenin en iyi yollarından biri olduğunu onaylar.

Duyarlı tasarımıyla, hem masaüstü hem de mobil kullanıcılara aynı içeriği sunuyorsunuz, bu nedenle içerik arasında hiçbir zaman bir tutarsızlık olmaz.

Başka bir deyişle, Google’a hiçbir şeyin değişmediğini ve her zamanki gibi sıralamaya devam ettiğini söylüyorsunuz.

Web sitenizde duyarlı tasarım kullanmanın en iyi yanı, web sitenize ne tür bir cihaz erişimi olursa olsun, sitenizin içeriğinin doğru şekilde gösterilmesidir.

Bunun nedeni, duyarlı tasarımın web sitesine erişen ekran boyutuna uyum sağlamasıdır, bu nedenle kullanıcıların içeriği görmek için hiçbir zaman aşırı kaydırma, yakınlaştırma veya kısma yapmasını gerektirmez.

Ve Google tamamen kullanıcı deneyimiyle ilgili olduğu için, sıralamanızı yükseltmek için harika bir yol.
Bununla birlikte, yanıt veren tasarıma sitenizde duyarlı bir tema veya şablon kullanmaktan ve insanlar sitenizi bir mobil cihazda ziyaret ettiğinde en iyisini ummaktan daha fazlasını beklediğini söyledi.

İzlenecek bazı ek web tasarım uygulamaları:

Mobil açılır pencereleri kullanmaktan kaçının, çünkü sitenizi gezinmeyi zorlaştırır ve küçük ekranlardan kurtulmayı zorlaştırabilir
Özellikle Apple telefonları, kullanıcıların Flash öğelerini görüntülemesine izin vermediğinden Flash kullanmayın
Harekete geçirme ifadenizi küçük cihazlardaki kişilerin kolayca tıklatabilecekleri kadar büyük yapın
Mobil sitelerdeki ekran gayrimenkulünü kalabalıklaştırırken çok fazla resim kullanmayın ve kullanıcıları değer teklifinizden uzaklaştırın

Web sitenizde duyarlı tasarım kullanmak, mobil ilk endekslemede hayatta kalmak için sizi doğru yolda tutar.

Bununla birlikte, birkaç tasarım ayarlamasıyla, herkesin önüne geçebilir ve her zamankinden daha üst sıralarda yer almaya devam ederken, mobil kullanıcılara harika bir deneyim yaşatır.

Responsive Checker Aracını Kullanma

Web sitenize mobil yanıt verirken, her şeyin istediğiniz gibi görüntülendiğinden emin olmak için düzenli testler gereklidir.
Ancak, yanıt veren web sitelerini test etmek inanılmaz derecede zaman alıcı ve stresli olabilir.

Ana sorun, mobil cihazların farklı çözünürlükler ve ekran düzenleri kullanmasıdır.

Örneğin, web sitenizi yalnızca 1080p ekranlı bir akıllı telefonda test ettiyseniz, 1.792×828 (828p) ekran çözünürlüğüne sahip iPhone XR kullanan kullanıcılar için düzgün şekilde oluşturulmayabilir.

İyi haber şu ki, dışarıdaki her cihazda testler yapmak zorunda değilsiniz. İnsanların mobil sitenizi istediğiniz şekilde gezinmelerini sağlamak için daha yoğun Responsive Checker aracını kullanabilirsiniz.

Bu araçla, web sitenizin dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları dahil çoklu cihaz türlerinde nasıl göründüğünü anında görüntüleyebilirsiniz – böylece, optimize etmek için çok fazla cihaza sahip olma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Sol kenar çubuğunda uygun cihaz adını tıklatarak modeli anında değiştirebilirsiniz.

Responsive Checker’ı kullanmanın en iyi yanı, sadece ana sayfanızın düzgün görüntülendiğinden emin olmak için web sitenizin sayfalarında gezinebilmenizdir.

Bunu yapmak, kullanıcıların web sitenizi mobil cihazlarından nasıl gördüklerini gerçek zamanlı olarak görmenizi sağlar.

Ayrıca, bilmediğiniz herhangi bir web tasarımı veya işlevselliği tanımlamanıza yardımcı olacaktır.

4. Meta Verileri Optimize Edin

Mobil ilk dizin oluşturmaya gelince, sitenizin meta verileri hayati önem taşır.

Bu bilgiler yalnızca Google’a performans gösterenlerin, içeriğinizin ne hakkında olduğunu araştırmakla kalmaz, tarayıcılara web sitenizi nasıl endeksleyeceğinizi ve sıralayacağınızı da söyler.

Web sitenizde optimize etmek için gerekli meta veriler, anahtar kelime için optimize edilmiş sayfa başlıklarını, meta açıklamaları ve resim niteliklerini içerir.

İçeriğinizin arama sonuçlarında doğru kitle için göründüğünden emin olmak için hedef anahtar kelimelerinizi blog içeriğinize, açılış sayfalarınıza veya ürün sayfalarınıza da eklemelisiniz.

Sitenizin içeriğine ilişkin anahtar kelimeleri bulmak için SEMRush gibi bir araç kullanın.

 

Bu araçla, aşağıdaki gibi anahtar kelimelerinizle ilgili bilgileri görürsünüz:

 

  • Organik ve ücretli arama hacmi
  • Tıklama başına ortalama maliyet
  • Anahtar kelime alternatifleri
  • Bu anahtar kelime için zaten sıralanan web siteleri
  • Bu anahtar kelimeyi kullanan reklamlar 

Web siteniz için doğru anahtar kelimeleri daralttıktan sonra, içeriğinize hangi kelimeleri ekleyeceğinizi bilirsiniz.

İşte iyi yazılmış bir içerik başlığı ve Google arama sonuçlarında göründüğü gibi bir meta açıklaması örneği:

Mobile-first indexanahtar kelimenin hem içerik başlığında hem de meta açıklamalarda kullanıldığına dikkat edin.


Arama sonuçlarında ne kadar iyi sıraladığınız konusunda bir rol oynayacağına dikkat etmeniz gereken bir başka şey, sitenin alan adıdır.

Bu sitenin sıralamaya çalıştığı konu, arama motorlarını, Google’ı ve mobil ilk dizinlemeyi içerir.

Ve öyle olur ki , web siteleri için bir alan adı satın almaya karar verdiklerinde , içinde “arama motoru” anahtar kelimesini de bulundular.

Bu alan adı, Google’ın tarayıcılarına, sitelerinin arama motorlarıyla ilgili olduğunu ve buna göre sıralama yapmaları gerektiğini gösterir.

Daha da önemlisi, kullanıcıların bu web sitesinin mobil ilk dizin oluşturma gibi arama motorlarıyla ilgili konular hakkında güvenilir bir bilgi kaynağı olduğunu milyonlarca arama sonucundan saptamasına yardımcı olur.

İçerik başlıkları, anahtar kelimeler, meta açıklamaları ve hatta etki alanı adları gibi arama sonuçlarında insanların gördüğü her şey, özellikle mobil cihazlarda nasıl sıralanacağınız konusunda bir rol oynar.

Anahtar kelime araştırmanızı yaparak başlayın.

Oradan zanaatkar başlıklar ve açıklamalar oluşturun ve SEO çabalarınızı geliştirmek için snippet’lerin sitenizin tüm sürümlerinde aynı olduğundan emin olun .
Son düşünceler

Ne tür bir cihazdan gelirse gelsin, kullanıcılara sitenizi ziyaret ederken harika bir deneyim vermek istersiniz.

Ve mobil ilk endekslemeye hazırlanmak tam da bunu yapmanıza yardımcı olur.

Kullanıcılarınızın sitenizi her zaman kolaylıkla görüntüleyebilmelerini ve yönlendirmelerini sağlamak istiyorsanız, cihaz ne olursa olsun, web sitenizi mobil ilk dizin oluşturma için optimize etmek için yukarıda belirtilen ipuçlarını ve püf noktalarını izleyin.

 

Kaynak : https://www.mageplaza.com/blog/mobile-first-indexing.html

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir