Hangisi daha güvenli: Parola mı PIN mi parmak izi mi?

Hangisi daha güvenli: Parola mı PIN mi parmak izi mi?
0

Telefonunuzda hangi kilit yöntemini kullanmalısınız? Hangisi daha güvenli, hangisinin kullanımı daha kolay?

Kişisel verilerimizi sakladığımız telefonların güvenliği, oldukça önemli bir konu. Bu yazımızda Android’li telefonunuzu kilitlemekte kullanılan yöntemlerin önde gelenlerini gözden geçirdik. 

Bu yöntemlerin bazıları daha güvenli, bazılarının kullanımı daha kolay. Sizin için en iyisinin hangisi olduğunu bulmak için yazımızı okumaya devam edin.
Parola
Artılar: Güçlü bir parola, çok güvenlidir.
Eksiler: Günde birkaç kez yazmak yorucu.
Ne zaman kullanmalı: En yüksek seviyede güvenliğe ihtiyacınız olduğunda.
Parolalar, tüm sorunlarına rağmen telefonunuzu kilitlemenin en güvenli yolu. Güçlü bir parola, kırılması imkansız olmasa da çok zor kırılacaktır ve telefonunuzu güvende tutacaktır.

Parolanın dezavantajı, telefonunuzun kilidini açarken onu yazmak zorunda olmanız. Telefonu günde onlarca kez açtığımızı düşünürsek, her defasında parola yazmak pek rahat olmayacaktır. Bu yüzden parolaları biyometrik doğrulamanın yedeği olarak kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

PIN Kodu
Artılar: Parola girmekten daha kolay.

Eksiler: Güçlü bir PIN kodunu hatırlamak zor olabilir.
Ne zaman kullanmalı: Biyometrik güvenliğe yedek olarak.
PIN kodu, parolalara yönelik, sadece rakamlardan oluşan basit bir alternatif. Andorid’de 16 haneye kadar PIN kodları oluşturabiliyorsunuz. 16 haneli bir PIN güvenli olsa da (10 katrilyon kombinasyon), hatırlaması zor olacaktır.

Çoğu kullanıcı, dört haneli PIN’leri tercih edecektir. Dört haneli bir pin, sadece 10 bin kombinasyon anlamına geliyor. Kodunuzu başkalarının tahmin etmesi zor ancak 4321, 6666 gibi tahmin etmesi kolay kodlar kullanmayın.
Desen Kilidi
Artılar: Kullanımı basit ve rahat.
Eksiler: Çoğu kullanıcı, tahmin etmesi kolay desenleri tercih ediyor.
Ne zaman kullanmalı: Parmak izi tarayıcınız yoksa ve PIN kodlarını sevmiyorsanız.

Desen kilidi, dokuz noktadan oluşan ızgara üzerinde bir şekil çizmenizi gerektiriyor. Noktaları istediğiniz yönde birleştirebiliyorsunuz. Noktaları birleştirmek gayet doğal bir hareket olduğundan kullanımı çok kolay ve eliniz alıştığında, kilidi açmak çok kolay bir hale geliyor.

Desen kilitlerinin sunduğu güvenlik, parolalarda olduğu gibi nasıl bir desen seçtiğinize bağlı. Dört noktayı birleştirmek size sadece 1.624 kombinasyon sunuyor. Dokuz noktayı birden kullanırsanız, 100.000 kombinasyona yaklaşıyorsunuz.

Araştırmalar, kullanıcıların desen oluştururken hem kolay tahmin edilebilir şekiller çizdiğini, hem de tembel olduğunu gösteriyor. Çoğu kullanıcı köşeden başlayarak dört veya beş noktayı kullanmakla yetiniyor ve sık rastlanan şekilleri çiziyor. Hepsinden kötüsü, kilidi açarken ekrana bakan birisi, onu hemen öğrenebilir. Bu yüzden desenler, çok iyi bir güvenlik seçeneği değil.
Parmak İzi Tarayıcısı
Artıları: Hızlı ve oldukça güvenli.
Parmak İzi Tarayıcısı

Artıları: Hızlı ve oldukça güvenli.

Kaynak çapraz yayın:

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/hangisi-daha-guvenli-parola-mi-pin-mi-parmak-izi-mi-40795127

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir