Hosting & Sunucu

Hosting & Sunucu
0

Hosting & Sunucu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İnternetin insanlık adına müthiş bir gelişme olduğu tartışmasız bir gerçekliktir. Özellikle ticari düşünceler ile web dünyasında yer almanın en önemli şartı hiç kuşkusuz sunucu(Hosting) hizmetidir. Öncelikle bir web sitesinin oluşturulmasına barınacağı yer olan sunucunun kapasitesi ve firmanın işlevselliğine yönelik kullanacağı fonksiyonel yapısının belirlenmesi ile başlanmalıdır. Çünkü binlerce ürünü olan bir firmayı yansıtacak web sitesi ile birkaç hizmetle sınırlı bir web sitesinin aynı şartlarda sunucu hizmeti alması düşünülemez. Bunun sebebi binlerce ürünü bulunan bir şirketin kaplayacağı alan düşünüldüğünde doğal olarak diğerine göre çok daha fazla bir alana gereksinim duyacağıdır. Dolayısıyla hosting hizmeti satın alınırken dikkat edilmesi gereken bir takım algoritmalar bulunmaktadır. Dilerseniz belirli bir sıralama ile bu gereksinimlerin neler olduğuna kısaca değinelim.

Web Sitesi Kurmak İsteyen Firmaların Uyması Gereken Kriterler


Ticari bir firma iseniz önceliğinizin mevcut ihtiyacınızı karşılayacak kapasiteye sahip bir sunucu edinmek olduğunu unutmamanız gerekir. Bu bağlamda web sitesi kurmak isteyen firmalar sunucularını belirlerken bir takım kriterleri dikkate almak zorundadırlar. Hosting alanını büyük bir alışveriş merkezi olarak düşünürsek sizi temsil edecek işyerinin bu alışveriş merkezindeki büyüklüğünü ve görsel sunumunu sizin belirlemeniz ve buna göre hareket etmeniz gerekiyor.

  • İlk aşamada dikkat edilmesi gereken konu başta yeterli gelebileceğini düşündüğünüz bir disk alanının daha sonra geliştirebileceğiniz ürün sayısı veya ürün geliştirme stratejileri ile çok daha fazla yere ihtiyaç duyabileceğinizdir. Çünkü ilk etapta birkaç ürünle başlayıp bir yıl sonra çok daha yüksek ürün veya hizmete ulaşabilecek bir ticari işletme iseniz kesinlikle hesaplarınızın içerisine bu olguyu katmanız hayati önem taşımaktadır. Başka bir örnekleme yapmak gerekirse hosting alırken sözgelimi moda tasarımları tanıtımı yapan bunun yanı sıra kredi kartı veya kapıda ödeme seçenekleri bulunan fonksiyonel bir web sitesi kuracaksanız mutlaka büyük boyutlu resimler, ses kayıtları, flash animasyon veya çeşitli hareketli grafiklerden oluşacaktır. Dolayısıyla tüm bu fonksiyonlara bir de e mail iletişimi eklediğiniz düşünüldüğünde oldukça önemli bir yere ihtiyacınız olacağıdır. Fakat kişisel bir web sitesi formatında belki hobi belki de minik paylaşımlarla okuyucu kitlesi edinmeye çalışan bir web sitesinin çok büyük bir alana ihtiyacı yoktur. Bu tarzda kişisel bir web sitesi için 5,25 MB bir alan size yeterli olabilir. Ancak bahsettiğimiz gibi yüksek tempolu bir web sitesi için bu ölçüde bir alan yeterli gelmeyecektir bu durumda en az 250 MB bir alana ihtiyaç bulunmaktadır. Aslına bakarsanız Hosting nedir? Sorusunun yanıtı o hizmeti alacak kişinin yapacağı işe uygun kapasitede ileri teknoloji ürünü bilgisayarlar tarafından web dünyasına 24 saat açık tutulmasıdır denilebilir.

 

Bant Genişliği (Bandwith) Disk Alanınıza Hitap Edecek Genişliğe Sahip Olmalıdır.


Şimdi gelelim ikinci aşamaya. Bu aşamada yapılması gereken başka bir hesaplama bant genişliği (Bandwith) olmalıdır. Yeterli miktarda disk alanı oluşturduğunuzda inanıyorsanız artık sıra bu alanı en verimli şekilde nasıl kullanacağınıza gelmiş demektir.

  • Yeterli disk alanına sahip bir web sitesinin aylık olarak ihtiyaç duyacağı veri transferi o web sitenin belli bir limit sağlanmasını zorunlu hale getirmektedir. Dolayısıyla sitenizi ziyaret eden internet kullanıcılarının belirli işlemler yapması gerektiğinde mevcut data miktarı bant genişliği ile belirlenmektedir. yine yüksek kapasitede fonksiyonel bir web sitesi oluşturabilmek için dedicated hosting tarzında kendinize özel bir sunucu sağlamanız da oldukça büyük yarar bulunmaktadır. Başka bir örnekleme ile izah etmek gerekirse aynı anda binlerce ziyaretçiyi çekmeyi hedefliyorsanız mevcut ziyaretçilerinizin sitenizde işlem yapabilmelerine olanak sağlayan algoritma bant genişliğine bağlı gelişme gösterir. Kısacası bu bant genişliği aylık veri transfer limitiniz anlamına geliyor. Bunun yanı sıra gelen ziyaretçilerin istekleri ve web sitesi üzerinde yapılan işlemler sonucunda ağ üzerinde gerçekleşen veri transferi standart bir hosting hizmetinde sınırlıdır. İnternet kullanıcıları arama motorunun adres satırına bir site adresi girdiklerinde tarayıcı sunucudan o sitenin ilgili sayfasını ister ve sunucu ile okurun arasında bir veri iletişimi gerçekleşir. Dolayısıyla sitenizi ziyaret eden internet kullanıcıları arama motoru üzerinden bir veriyi sunucunuza göndermek suretiyle karşılamanın yapılabilmesi işlevselliğinize göre değişkenlik arz eder. Bandwith özellikle yeni kurulacak web siteleri veya mevcut yayında olan siteler için en önemli ihtiyaçların başında geliyor. Ayda yaklaşık olarak 20000 kişi tarafından aylık ziyaretçisi olan bir web sitesinin en az 50 kilobayt bant genişliğine sahip Bandwith gerekmektedir. Bunun sunucu üzerindeki etkisi ise 1 gigabyte veri trafiği karşılığına denk gelmektedir. Dolayısıyla her 50.000 byte kapasitenin 20.000 anlamına geldiği düşünüldüğünde edineceğiniz bant genişliğini bu ölçülendirme ile belirlemeniz web sitenizin gelecekte sağlıklı işlemesi için yeterli ölçülendirme olacaktır. Burada anlaşılması gereken tüm bu farklılıklarının ister istemez hosting fiyatlarını etkileyeceğidir.

Hosting Firmanızın Programlarının Web Tasarımınız İle Uyumlu Olması Gerekiyor

Üçüncü aşamada sunucunuzun web tasarımınızı destekleyecek programlarının bulunup bulunmadığı mutlaka sorgulanmalıdır. Sözgelimi internet kullanıcılarının giriş yapabilmeleri ve bu sistem üzerinden dosya alabilmelerini sağlamanın dışında sitenizin içerik yönetimini rahatlıkla yapabileceğiniz şekilde sunucu hizmeti almanız gerekiyor. bu sağlanmadığı taktirde yönetim panelinizi kontrol edemezsiniz. Çünkü hosting hizmeti içerisinde mevcut yazılımların web sitenizle uyumlu güncel versiyonlara sahip olmaması sizin büyük bir sorunla karşı karşıya kalmanıza yol açar.
Dolayısıyla web sayfanızda talep formu, On Line alışveriş veya CV formu tarzında uygulamalar kullanacaksanız vds sunucunuzu seçerken çok daha dikkat etmek zorundasınız. Toparlamak gerekirse hosting firmanızın size sağladığı ASP, SQL, PHP gibi dayandığı bir programlama dilinin sitenizle uyumlu ve güncel olmasıdır. Bu bağlamda birçok hosting firmasının maliyet açısından open seource (açık kaynak) kullandıkları bilindiğinden sizin için yeterli gelmeyecek bir hizmeti salt fiyat farklılıkları baz alınarak edinmeniz size hiçbir fayda sağlamayacaktır.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

Cum.unv.elektronık mezunu gultasarim.com kurucusu ve editörü ayrıca Wordpress,Blogger,Tumblr,Google Sites,Sosyal Medya ,Seo alanlarda profesyonel çözümler üreticisi.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir