Http’den Https’ye geciş adımları

Http’den Https’ye geciş adımları
0

Http den Https ye geçiş adımları

Web sitelerin HTTP’den HTTPS’ye geçmesini isteyen Google herkesi güvenli bir web ortamına taşımayı hedefliyor.HTTPS’nin SEO’ya (arama motoru optimizasyonuna) etkisi,Analiz raporlarında doğru referral veri bilgisi gibi HTTP’sinin avantajlarından yararlanmalıyız.

Http ‘den Https’ ye Neden ve Nasıl Geçiş Yapılabilir.

HTTPS NEDİR?

 HTTPS web uygulamanızın veya tarayıcınızın bir web sitesine güvenli bir şekilde bağlanmasını sağlayan mekanizmadır.Açılımı Güvenli metin aktarma protokolü’dür.

HTTPS web sayfaları için güvenlik önlemlerinden biridir.Bu güvenlik önlemleri bankaların web sitelerine giriş yapması,kredi kartları bilgisi veya wordpress gibi web sitelerin yönetim paneline giriş gibi unsurları kapsamaktadır.

Web sitenizdeki HTTPS şifreleme için SSL sertifikası gerekmektedir.Bu verilerin düz metin aktarılmamasını sağlamaktadır.

Builtwith’e göre 2017 Mart2tan itibaren 10.000 web sitesinin %18,6’sı HTTPS’ye geçiş yapmıştır.2015 Eylül 2e göre bu sayı %5,68 artmıştır.

 

2017 Şubat sonrası Google’a yapılan trafiğin %85 ‘i HTTPS üzerinden yapılmıştır.Google’ın kendisi, tüm ürün ve hizmetlerinde % 100 şifreleme işareti için oldukça ısrarlı.

Web site sahipleri HTTPS’i Neden Önemsemelidir.?İşte HTTP’den HTTPS’ye geçemeyi düşünmeniz için birkaç önemli neden:

1- Güvenlik

HTTPS’nin geöenemiz için en önemli ve ilk neden güvenliğiniz. Web sitenize şifrelenmiş bir SSL/TLS bağlantısı üzerinden hizmet verebilmeniz için HTTP’den HTTPS’ye geçmelisiniz.

Bu tüm bilgilerin ve verilerin  artık düz metin olarak iletilmediği anlamındadır.Yasal olarak sitelerin HTTPS olması zorunlu değildir ancak Kredi kartı işleyen e-ticaret siteşeri için bu bir zorunluluktur.Çünkü bankalar sanal post verirken SSL bağlantısını şart koşarlar.Kısaca web sitenizi kullanan müşterilerinizin verilerini korumak artık sizin sorumluluğunuzdadır.

Çok yazarlı bir blog web sitesiniz varsa ve HTTP üzerinden çalışıyorsa ,kişi girişleri bilgisi sunucuya düz metin olarak iletilir.HTTPS websitesi ile tarayıcı arasındaki bağlantının güvenliğini sağlamakta çok önemlidir.Bu şekilde istenmeyen kişilerin web sitenize erişmesini önleyebilirsiniz.

 

2- SEO

 Google resmi olarak HTTPS nin web siteleri için SERP’te bir sıralama faktörü olduğunu açıklamıştır.

Ufak bir avantaj gibi gözükebilen bu durumun rakiplerimizi SERP’de (arama motoru sonuç sayfanız) geçirebileceğini gösteren bu avantajdan yararlanmak isteyecektir.

Bu sıralama faktörünün  Google web sitelerinin HTTPS ye geçmesi yönünde baskısı ile ne kadar önemli olduğunu tahmin etmeliyiz.

Matthew Barby,1 miyon Url analizi yaparak 1. 2. ve 3. sıralanan sayfaların %33 nün HTTPS kullandığını açıklamıştır.Buradan SEO ve HTTPS ilişkisini detaylı görebiliriz sanırım.

 

3- Güven ve Güvenirlik

GlobalSign tarafından açıklanan araştırma sonucunda web sitesi ziyaretçilerin %28,9′ u adres çubuğunda yeşil güvenlik kilitinin olup olmadığına bakmaktadır ve %77 ‘si web sitelerine girdikleri bilgilerin online olarak kötüye kullanılmasından endişe duymaktadır.


HTTPS, SSL GÜVENLİĞİ ile yeşil asma kilidini gören ziyaretçiler verilerin güvende olduğunu bilerek web sitenize ve size daha çok güveneceklerdir.

4- Referral Data

Referral veri ;referans verileri Google Analytics kullanan herkes biliyordur.

Fakat pek çoğunun farketmediği şey,HTTPS’den HTTP’ye olan yönlendirme verileri Google Analityc’te engelleniyor.

Bu verilerin pek çoğu (direct traffic)direk trafik denilen bölümde toplanıyor.Eğer kişi HTTP den HTTPS ye gidiyorsa “Referral” bilgisi o zaman iletiyor.

 5- Google Chrome Uyarıları

Google’in tarayıcısındaki değişikliklerin başlangıcı Chrome 56 nın 2017 Ocak’da piyasaya sürülmesiyle, HTTPS üzerinden yayınlanmayan web siteler için gri renkli bir bilgi kutusu gösterilmekte.


Web sitenizin trafiği Chrome tarayıcı üzerinden geliyorsa eğer Chrome ekibinin açıklamasını dikkate almak önemlidir.Chorme ekibi 2017 Ocak’tan itibaren şifrelerini ve kredi kartlarını güvenli olmayan şekilde ileten HTTP sitelerinin işaretleneceğini açıklamıştır.

Web sitenizin Google Chrome’den aldığı trafiği Google analytics’te tarayıcı ve işletim Sistemi’ndeki hedef kitlesi bölümüne bakarak kontrol edebilirsiniz.

6 – Performans

Web sitenize tarayıcı desteği sağlayabilmek için HTTP’den  HTTPS geçiş gerektirir.Perfomans artışını HTTP’nin daha iyi Çoğullama-Multiplexing ,paralellik,huffman kodlaması ile HPACK sıkıştırması,ALPN uzantısı ve sunucu Push özelliklerini desteklemesi gibi birçok sebeplerden kaynaklanmaktadır.

HTTP’den HTTPS’ye Geçiş Ayrıntılı Kılavuzu

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

Cum.unv.elektronık mezunu gultasarim.com kurucusu ve editörü ayrıca Wordpress,Blogger,Tumblr,Google Sites,Sosyal Medya ,Seo alanlarda profesyonel çözümler üreticisi.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir