İnsan Fetüslerinde Kertenkelelerdeki Gibi Bir Kas Yapısı Olduğu Keşfedildi

İnsan Fetüslerinde Kertenkelelerdeki Gibi Bir Kas Yapısı Olduğu Keşfedildi
0

Bu hafta yayınlanan yeni bir makaleye göre insan fetüslerinin vücudunda olan bazı kaslar, doğumdan önce kayboluyor. Doğumdan önce kaybolan bu kaslar, kertenkele veya semender gibi sürüngenlerde bulunan kasların aynısı.

Dünyada yaşayan türlerin evrimsel yolculukları sapmalar ve çıkmazlarla doludur. Örneğin insanların bir zamanlar bir işleve sahip olan ancak günümüzde etkili bir şekilde işe yaramayan olan vücut kısımları vardır (20’lik dişler, artık işe yaramayan vücut kısımlarına en güzel örnektir). Kuyruk kemiği gibi bazı vücut kısımları ise doğumdan önce büyük ölçüde ya da tamamen kaybolur.

Development dergisinde bu hafta yayınlanan bir makale insanların, bilim insanlarının geçici vücut parçaları üzerindeki çalışmasını açıklıyor. Araştırmacılar üç boyutlu görüntüleme tekniklerini kullanarak, uzuvların erken büyümesini gözleyebildiler.

Araştırmacılar, yedi haftalık bir fetüsün el ve ayağında 30 ayrı kas tespit ettiler. Ancak fetüs, 13. haftaya geldiğinde bu kasların üçte biri kaybolmuş veya diğer kaslarla kaynaşmışlardı. Tespit edilen kasların bir çiftine dorsometakarpales ismi veriliyor. Bu kas çifti bugün hala kertenkele ve semenderler de dahil olmak üzere birçok hayvanda bulunuyor. Oysa bu kasa son olarak insan türünün 250 milyon öncesindeki atalarında karşılaşılıyor. 250 milyon yıl önceki atalarından sonra insanlarda bu kas görülmemişti.

Howard Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Rui Diogo, “Büyüleyici olan, insanın doğum öncesi gelişiminde hiç tanımlanmayan çeşitli kasları gözlemlediğimiz ve bu atavistik kasların bazılarının, gelişimsel atavisler çarpıcı bir şekilde 11.5 haftalık fetüslerde bile görülebiliyor” dedi.

Araştırmalar sonucu tespit edilen bu organlar ve vücut kısımları, evrimin uzun bir süre boyunca nasıl çalıştığını çok güzel bir şekilde açıklıyor. Artık bir kuyruğa ihtiyacımız olmasa da genlerimiz hala bunun için bir plan içeriyor. Eğer nadir bir mutasyon veya rahimde zarar veren bir şeye bir fetüs maruz kalırsa, insanlarda tekrar bir kuyrukla karşılaşabiliriz.
Kaynak: https://gizmodo.com/human-fetuses-develop-lizard-like-body-parts-that-disap-1838679203

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir