İnternet hızının arttırılması için neler yapılabilir?

İnternet hızının arttırılması için neler yapılabilir?
0

İnternet Kullanıcılarının en çok şikayet ettikleri konu, internetin yavaş olması başlık ismi ile geliyor. Bu sorunun en büyük nedeni ise alt yapının iyi olmaması gibi görülse de, İnternet hızının arttırılması için gene de yapılacak bazı çalışmalar mevcuttur.

öncelikli olarak, internetteki programları kullanarak internet hızının tespit edilmesi ve internet sağlayıcının taahhütü ile arasındaki farkın tespit edilmesi gerekir. Bu testten sonra hız düşük ise genel olarak şu işlemler yapılabilir:

1.Öncelikle Modemin Kontrolünü Yaptırın

Kullanıcılar sadece modem giriş ve çıkış kablolarının sıkılığını kontrol edebilirler, eğer soketler iyi durumda değilse internet sağlayıcıya müracaat edebilirler.

2.Virüs Taramasını Yapın. 

İnternet ortamından cihazlara yerleşen bir çok virüs, internetin hızını düşürür, bunun için lisanslı bir virüs tarama programı ile tarama yapılmalı ve varsa bu virüsler temizlenmelidir.

3.Modemi Kapatıp Bir Dakika Bekledikten Sonra Tekrar Açın


Modem kapatılıp tekrar açıldığında yeni bir IP ile işlem başlayacağından, eski IP adresi üzerindeki problemlerin çözülme ihtimali oldukça yüksektir.

4.Kablolu İnternete Geçin Ve Kabloları Kısa Tutun

Evde kullanılan cihazlar için kablolu internet daha hızlıdır ve bir çok etkenden etkilenmeden gerçek hızına ulaşabilir, burada da önemli olan bağlantı kabloların gereğinden fazla uzun olmamasıdır. Kabloların uzaması ve bağlantıların artmasının internet hızını düşüreceği unutulmamalıdır.

5.WiFi Hattınızı Şifreleyin

Kablosuz internet hattı şifresiz olursa, başka kullanıcıların da izinsiz olarak hattı kullanması kolay olur ve kullanıcı sayısı ile orantılı olarak internet hızı da yavaşlayabilir. Bu sorun ise şifreleme ile çözülebilir, şifre kolay çözülemeyecek şekilde olmalı ve aralıklarla da değiştirilmelidir.

6.Kullandığınız Yazılım Ve Sürücüleri Güncelleyin

Eski sürümde olan yazılım ve sürücüler de internet hızını yavaşlatabilir, bu yüzden bilgisayar taratılarak eski sürümlü olanlar bulunmalı ve orijinal sitelerden güncellemeleri yapılmalıdır.

7.Uzun Süre Kullanmayacağınız Zaman Modemi Kapatın

Modemlerin uzun süre kullanılmasından dolayı meydana gelen ısınmalar, elektronik aksama az da olsa zarar vererek internet hızını etkileyebilir. Bu sebeple evden çıkarken veya gece yatarken modemin kapatılarak soğutulması faydalı olur.

8. Router’ınızı başka yere taşıyın

Router’ların kanepelerin altına ya da en ücra köşelere gizlendiğini görmüşsünüzdür. Elbette, salonunuzun görüntüsünü çirkin bir kutu ile mahvetmek istememeniz oldukça anlaşılır bir durum ancak iyi bir Wi-Fi istiyorsanız, ne yazık ki router’ınıza biraz nefes alanı vermeniz gerekiyor.

Bunun içi de en iyi yer evinizin ortasıdır. Mümküse bir telefon hattı uzatma kablosu edinin ve rouer’ı kabaca merkezde olacak şekilde ve mümkün olduğunca da yerden yüksekte olacak şekilde konumlandırın. Bu şekilde tüm alanlana güçlü ve hızlı Wi-Fi ulaştırmış olursunuz.

9. Müdahaleyi engelleyin

Wi-Fi en iyi konumda bile bazen tuhaflaşabilir ancak router’ınızın yanına telsiz telefonmikrodalgabebek monitörü ya da Bluetooth aygıtları koyarsanız bu durum daha da kötüleşecektir. Hatta bazı yoğun ışıklar bile sinyali etkileyecek ve Wi-Fi hızınız bir zamanların çevirmeli modemlerinde bile görülmeyen bir yavaşlama hızına düşmüş olacak. Router’ın etrafındaki alanı diğer elektronik cihazlardan uzak tutmaya çalışın aksi halde sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız.

10. Antenleri geliştirin

Bazı router’ların antenleri sökülebilir özelliktedir. Eğer sizinki de bu modellerden ise, daha büyük anten sürümlerini satın alabilirsiniz. Bu şekilde daha hızlı ve daha güçlü bir Wi-Fi sinyali alabilirsiniz.

Daha ucuz bir yöntem daha var; router’un arkasında duran ve sinyali diğer yönden geri çeviren bir yansıtıcı yapmak. Basit bir kalay folyoyu yansıtıcı olarak kullanarak Wi-Fi alanını etkili bir şekilde artırmanız mümkün. Bu aynı şekilde router’ınızı fiziksel olarak yeniden konumlandıramayanlar için de bir çözüm olacaktır.

11. Router’ınızı arada bir yeniden başlatın

Bilgisayar uzmanlarının standart cevabıdır; Kapatıp açmayı denediniz mi? Ancak bu eski numara halen bir çok sorunu düzeltir ve Wi-Fi’yi yeniden başlatmanın ardından Wi-Fi’nin eski hızlı haline döndüğünü göreceksiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir