İnterneti Kimler Kurdu

İnterneti Kimler Kurdu
0

Her zaman  kullandığımız İnternet artık tartışmasız bir biçimde hayatımız parçası. Hatta Finlandiya’da insan hakları çerçevesinde insanın bilgi edinme hakkı için her insanın interneti kullanabilmesi gerektiği kanunla tescillendi. Bu yasa ile her Finlandiya vatandaşı ücretsiz olarak 1 Mib internet bağlantısından faydalanabiliyor.
Devlet başkanları dahi düşüncelerini Twitter’dan paylaşıyor. Ülkeler, şirketler düşüncelerini sosyal ğlardan, video sitelerinden insanlara ulaştırmaya çalışıyorlar. Peki hayatımızın içine bu kadar giren İnternet naıl oldu da böyle oldu diye merak ediyorsanız gelin İnternetin gelişmesini sağlayan şahısları tanıyalım.

1. Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee hemen herkesin www olarak bildiği World Wide Web’in yaratıcısıdır. Bir fizikçi olan Berners-Lee ve ekibi dünyanın ilk internet tarayıcısını (WorldWideWeb), ilk web sunucusunu ve HTML’i geliştirdiler.
Berners-Lee tün dünyada interentin gelişmesi için çalışan ve standartları koruyan World Wide Web Consortium’un (W3C) kurucusu ve yöneticisidir. İnternet’in geçmişi 1969’a günümüz internetinin temeli olan dayansa da İnternet ve HyperText konseptini Barners-Lee geliştirmiştir.

2. Marc Andreessen
Marc Andreessen ilk yaygın internet tarayıcısı Mosaic’i yazanlardan biri ve Netscape Communications’ın da kurucusu.
Mosais ilk internet tarayıcısı olmasa da büyük ilgi çeken ilk web taracısıdır. Ayrıca resimleri yazılarla hizalanabilmesine olanak sağlayan ilk tarayıcıdır.
Mosaic’i programlayıp tasarladıktan sonra Ancreessen Netscape Communications’ı kurdu. Netscape’in ana pogramı Netscape Navigator, internetin genel kullanıcıya ulaşmasını sağlayarak büyük bir etki yarattı. 1998’de Netscape, Netscape Communicator için temel kodları açık kaynak kodu olarak lisanladı. Mozilla olarak bilen o proje ile Firefox’un temeli atılmış oldu.

3. Brian Behlendorf
Brian Behlendorf, Apache web sunucusunun baş geliştiricisi ve Apache Grubu’nun kurucularından biri. Wired dergilerinin web sitesi HotWired’ın site yöneticisi iken kendini NCSA’de geliştirilmiş olan HTTP sunucunda değişiklikler, geliştirmeler yaparken buldu. Http sunucuları üzerine çalışan başkalarının da olduğunu farkeden Behlendorf bu insanları bir e-posta listesinde toplayıp koordineli çalışmaları için yardımcı oldu.
Orijinal NCSA sunucusu tümüyle yeniden yazılıp optimize edildi ve Şubat 1995’de projeye Apache adı verildi. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olmasının yanında Apache geliştirilmeye uygun şekilde yapılmıştı. Apache hâlâ Internetteki en popüler web sunucusu.

IP1

6, 5, 4. Rasmus Lerdorf, Andi Gutmans ve Zeev Suraski
Lerdorf, Gutmans ve Suraski; dinamik web sayfaları yaratmada kullanılan en yaygın dillerden biri olan PHP olarak bildiğimiz script dilinin yaratıcılarıdır. PHP’yi 1995’de yaratan Rasmus Lerdorf ilk iki sürümünün de baş geliştiricidir.
1997’de Gutmans veSuraski PHP’yi genişletmeye karar verdiler ve PHP yorumlayıcısını yeniden yazarak PHP 3’ü geliştirdiler. Ardından PHP’nin çekirdeğini yeniden yazıp Zend Motoru adını verdiler ve bunu PHP’ü güçlendirmek için kullandılar. Gutmans ve Suraski Zend Teknolojilerini kurdular ve PHP’yi geliştirmeye devam ediyorlar.

7. Brad Flitzpatrick
Sosyal ağların atası olan live Journal’ın yaratıcısı olan Flitzpatrick, “memchached” ve OpenID sistemindeki onay protokolünü yazmıştır.
Flitzpatrick kolejde arkadaşlarından daha rahat haber alabilmek için LiveJournal’ı geliştirdi. Daha sonra büyük bir blog topluluğuna dönüşen Live Journal’a pek çok özellik eklendi. Arkadaş listeleri oluşturma, oyalama yapabilme, kullanıcılara telefonla, e-mail ile vb. text mesajları gönderebilme gibi özellikler saha sonra Facebook, MySpace, Tumblr, Wordpress gibi sosyal ağlar için birer standart haline geldi.
LiveJournal büyüyüp giderek daha çok kaynak kullanmaya başlayınca Flitzpatrick memcached projesini başlattı. Flitzpatrick, web sunucularındaki boş bellekleri gerektiği anda kullanılmak üzere toplayarak dinamik web uygulamalarının daha hızlı yüklenmesini sağladı. Memcached Wikipedia, Flickri Facebook, Wordpress, Twitter gibi büyük projelerde kullanılıyor.

8. Brendan eich
JavaScript’i yarattı ve şu an Mozilla Corporation’ın Bilgi İşlem Müdürü. Eich ilk olarak JavaScripti’i Mocha adı ile Netscape’de geliştirdi. Daha sonra LiveScript adını verildi ve en sonunda JavaScript adını aldı. JavaScript resmi olarak Aralık 1995’de çıktı.
JavaScript çabucak en popüler web programlama dili oldu. Zaman geçtikçe JavaScript kütüphaneleri ve Ajax’ın gücü ile JavaScript bir web standardı haline geldi.

9. John Resig
John resig şu an internetteki en popüler JavaScript kütüphanesi jQuery’nin baş geliştiricisi ve yaratıcısı. Sam Stephenson’un Prototype gibi JavaScript kütüphaneleri Jquerry’den önce geliştirilmiş olsalar da Jquery’nin tüm internet tarayıcıları ile uyumlu olma amacı onu diğerlerinden farklı kılıyor.
Özellike son iki yılda jQuery patlama yaptı ve şu an dünyada en çok ziyaret edilen 10.000 web sitesinin %31’inde kullanılır halde geldi. Genişletilebilir olması ve araç kiti Jquery’nin şirket uygulamalarının geliştirilmesinde tercih edilmesini sağladı ki web geliştiricilerinden şirketler için uygulama geliştirenlere sıçramak büyük bir başarıdır.
JavaScript en önemli web standartlarından biri olmaya devam ederken jQuerry de ona yardımcı oluyor.

10. Jonathan Gay
FutureWave Software’in kurucularından ve 10 yıldan bu yana Flash’ın ana programcısı
Herkes Adobe Flash’ı sevmese de Flash son 15 yılda internet için çok iyi bir araç oldu ve pek çok teknolojiye ilham verdi. Jonathan Gay 1993’de PenPoint işletim sistemi için SmartSketch adlı bir vektörel çizim programı yazdı. PenPoint projesi devam etmedi ama SmartSketch web sayfalarında izlenebilen animasyonlar yaratabilen bir araç olarak yeniden tasarlandı.
FutureSplash Animayor adını alan bu program 1996’da Macromedia tarafından satın alındı fe ismi Flash olarak değiştirildi. Jonathan Gay Macromedia Mühendislik bölümünün başkan yardımcı oldu ve Flash mühendislik takımına liderlik yaparak Flash’ın gelişmesini sağladı.
Jonathan Gay’ın Flash ile başardığı en önemli şey, Flash oynatıcısının RTMP RTMP protokolünü kullanmasını sağlamak oldu. Bu protokol sayesinde web sayfalarında video ve ses oynatılabiliyor. Yani Youtube gibi dev video sitelerinin oluşması bu teknoloji sayesinde gerçekleşti.

 

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1984 İzmit'te doğdu Konya Selçuk Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi mezunu. Network Dizayn kurucusu ve editörü. Server altyapısını kuran ve düzenleyen kişi. Gerçek bir teknoloji bağımlısı olan Fatih, ayrıca oyun dünyası ve film sektörüne de ilgili.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir