Javascript Dersleri – Javascript nedir?

Javascript Dersleri – Javascript nedir?
0

Javascript Dersleri –

Javascript öğrenmek isteyenler buraya millet peki, Javascript nedir?

Önce sizlere hep karıştırılan bir konudan bahsetmek istiyorum Jawa ile JavaScript arasındaki ne fark vardır.Bunlar birbirinden tamamen farklı şeylerdir.Jawa bir Object Orient Programming ‘dilidir.

Javascript ise Object Orient Programming‘de komut listesi oluşturma dilidir.Yani javaScript başlı başına bir dil değildir.

Java hakkında daha fazla bilgi almak için Java Nedir? Ne İşe Yarar? yazımızı okuyabilirsiniz.

Mesela java ile sanal makinede yada tarayıcıda çalışan uygulamalar oluşturulabilir. ama javascript kodu sadece browser-tarayıcılarda çalışır ,bir diğer özellik ise javascript kodları metinlerden oluşur.Javacsript kodları html sayfaların birer parçasıdır.JavaScript HTML kodlarının içine yazılırlar.

Yazılan kodun  JavaScript kodu olduğunu browser’a etiketleri ile bildirilir.Tek başlarına bir anlam ifade etmezler  yani tek başlarına çalışmazlar.Javascript kodlarının yorumlanabilmesi için mutlaka bir tarayıcıya ihtiyaç vardır.

Php de yapıldığı gibi karşı sunucuya bir dosya gönderemeyiz.Javascript kodlarını yazabilmemiz için  php’de yaptığımız php taglarını açıyorsak javascript ,html dosyasının veya javascript dosyasının içine <scricpt > taglarını açmamız gerekiyor.

 

Görüldüğü üzre javascript kodları içine <scricpt>  tagını açarak yazmaya başlıyoruz.Css’ de aynı sayfa içine dahil edilerekte yazılabilir harici dosyadan da çağrılabilir.Aynen javascripte de aynıdır bu durum.Mesela projeye dahil edilmiş js uzantılı dosyalar görürsünüz bunlar javascript dosyaları normal dosyalardan ayrılsın diye yazılır,eğer uzun kodlar varsa dışardan dosyalar ile de cağrılabilir .Head içerisine sayfa içerisinde dışardan çağırmadan da <scricpt type=text/javascript”> bu şekildede kullanılabilir.

Javascript koduna bir örnek verelim.alert(“”); içerisine yazımızı yazalım.

 

alert(“Güle Güle Dünya”); yazalım ,

ve çalıştırdığımızda Güle güle Dünya yazısını göreceksiniz.Bu şekilde script içerisine yerleştireceğiniz mesaj web sitenize uygun her türlü yazı olabilir.

Javascript ile başlangıç olarak kısaca anlattık.Devamını diğer yazılarımızdan izleyebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

Cum.unv.elektronık mezunu gultasarim.com kurucusu ve editörü ayrıca Wordpress,Blogger,Tumblr,Google Sites,Sosyal Medya ,Seo alanlarda profesyonel çözümler üreticisi.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir