Kan sulandırıcılar COVID-19’u hafifletebilir!

Kan sulandırıcılar COVID-19’u hafifletebilir!
0

 COVID-19’un daha hafif atlatılması için kan sulandırıcılar gerçekten işe yarar mı? Bu soru, tıp camiasında tartışılıyor. İşte cevabı

COVID-19 pandemisinde uzun bir süredir kan sulandırıcılar tartışılıyor. Çünkü bazı doktorlar sık sık bu ilaçların kan pıhtıları oluşturan koronavirüse karşı etkili bir mekanizma olduğunu söylüyor. Ancak bununla birlikte, birçok doktor ise, rastgele kullanılan antikoagülanların zararları üzerinde duruyor.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), COVID-19’lu birçok kişinin yüksek iltihaplanma nedeniyle ciddi sağlık komplikasyonlarına ve ölümlere yol açabilecek anormal kan pıhtıları geliştirdiğini bildirdi. İsviçre’deki Minnesota Üniversitesi ve Basel Üniversitesinden araştırmacılar ise, COVID-19 ile ilgili pıhtılaşmayı azaltmanın yollarını bulmak için reçeteli kan incelticiler kullanarak hastaneye yatışları azaltmaya çalıştı.

Kan sulandırıcılar hakkındaki çalışma olumlu sonuçlar elde etti

Michighan Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Sameh Hozayen ve ekibi EClinical Medicine dergisinde bir çalışma yayımladı. Araştırmacılar, COVID-19 hastaları ile dolu hastaneleri biraz olsun rahatlatmak için ağır hastalığı önleyici tedavilere yöneldi. Bunun için de antikoagülan kullanımına baktılar.

Kan sulandırıcılar, akciğerlerinde veya bacaklarında kan pıhtısı olan hastalara reçete ediliyor. Ayrıca, atriyal fibrilasyon gibi anormal kalp ritimlerine bağlı olarak beyindeki kan pıhtılarını da önler. Bu tür hastalıklarda standart bir tedavi olan antikoagülanların COVID-19 için ne kadar işe yarayıp yaramadığını ölçtüler.

Çalışma bulguları şu sonuçlara ulaştı:

  • COVID-19’a yakalanmadan önce kan sulandırıcı kullanan hastaların hastaneye daha az yatış yaptığı bulundu. Üstelik, yaşıtlarına göre daha yaşlı ve daha kronik sağlık sorunlarına sahip olmalarına rağmen!
  • Antikoagülanlar, COVID-19 ile enfekte olmadan önce kullanılıp kullanılmadığına veya COVID-19 tedavisi için hastaneye kabul edildiğinde başlayıp başlamadığına bakılmaksızın ölümleri neredeyse yarı yarıya azaltıyor.
  • Hastanedeki COVID-19 hastalarına bu ilaçların verilmesi, kullanılan ilacın türü veya dozu ne olursa olsun fayda sağlıyor.

Bununla birlikte araştırmacılar, söz konusu ilaçların kesinlikle reçete edilmesini istiyor. Yani rastgele alınan bu ilaçların riskleri elbette unutulmamalı. Bu nedenle, öncelikle doktorunuzdan bir randevu alarak bunların sizin için uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir