Lif Nedir?

Lif Nedir?
0

Lif; insan vücudunda sindirilemeyen bitkisel kaynaklı maddelerdir. Besinsel lifin diveriküloz, kabızlık, hemoroit, kolon (kalın bağırsak) kanseri, şişmanlık, diyabet ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu kesin olarak kanıtlanmıştır.

Lifin en etken olduğu yer bağırsaklardır. Bağırsaktan geçiş hızı arttıkça su ve besin emilimi azalır. Geçiş hızı artarsa, besinler bağırsakta fazla bekleyeceğinden bağırsakların normal florası bozulur ve bakteri çoğalır ve toksik madde üretimi artar. Toksik maddeler ise bağırsak hastalıklarına yol açar.

Konstipasyon; dışkı sertliği, dışkı miktarının azlığı, bağırsak geçiş hızının uzun olması gibi pek çok soruna neden olan ve en sık karşılaşılan bağırsak fonksiyonu düzensizliklerinden birisidir. Bu durum hemoroit, divertiküloz başta olmak üzere pek çok hastalığa ve hatta kolon kanserine neden olmaktadır. Bazı araştırmacılar düşük seviyede besinsel lif tüketimi nedeniyle bağırsakta uzun süre kalan besinlerin toksik maddelerin artacağını, besinsel lif kaynaklı beslenildiğinde ise toksik madde miktarının azalacağını ortaya koymuştur.

yuksek_lifli_yiyecekler

Besinsel lif içeriği bakımından zengin bir diyet yerine yağ ve şeker oranı yüksek bir diyete bıraktığında fazla kilo alımına neden olmaktadır. Aşırı kilo alımı ve obezitenin yetişkinlerde şeker hastalığına neden olduğu bilinmektedir. Kolay sindirilebilir karbonhidrat kaynaklarının düzenli tüketimi, kan şekeri ve insülin direncinde fazla dalgalanmalara neden olur. Aşırı karbonhidrat tüketiminin Tip2 diyabet ve obeziteye neden olduğu bilinmektedir. Yüksek oranda besinsel lif tüketimi şeker düzeyini ve insülin ihtiyacını düşürerek diyabetli kişilere yarar sağlar.

Besin kaynaklı liflerin bizlere sağladığı bir diğer önemli özellik ise yüksek oranda mineral içermeleridir. Vücuda alınan mineral madde miktarını attırırlar. Mineral maddeler tahılların dış kabuk kısmında bulundukları için tam tahıllı ürün tüketmek gerekir.

Besinsel lif tüketimini arttırmak için beyaz yerine tam tahıllı ürünler seçilmelidir. Evde hamur ürünleri yapılacaksa da kepekli ya da tam tahıllı unlar tercih edilmeli. Bununla birlikte baklagil tüketimi de önemlidir.  Nohut, kuru fasülye, mercimek gibi ürünler salatayla birlikte tüketildiğinde besleyiciliği ve besin kaynaklı lif alımını olumlu yönde etkiler. Sebze ve meyvenin tüketimi çok fazla olmamakla birlikte besinsel lif alımını arttıracaktır. Özellikle meyveler iyice yıkanarak( güzel bir yıkama için sirke kullanılabilir) kabuğuyla birlikte tüketilmelidir.

Yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişmekle birlikte, günde ortalama 20-30 gram besinsel lif alımı sağlık için en ideal miktardır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1989 yılında Akhisar'da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm mezunu. Network Dizayn sağlık yaşam ve güncel Haberler Bölüm Editörü olan Ceyda Aksel, Lifestyle türündeki blogunda; teknoloji, kültür sanat ve bilim kurgu konularında yazıyor. Kendisinin bir de mesleki tecrübelerini aktardığı akademik blogu bulunmakta. Şu günlerde çeşitli firmalara sosyal medya danışmanlığı da yapıyor. özellikle infografik temelli, içerikler üretiyor.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir