Nesnelerin İnterneti: 2025’te Ütopya mı Distopya mı?

Nesnelerin İnterneti: 2025’te Ütopya mı Distopya mı?
0
Pew Araştırma Merkezi‘nden çıkan yeni bir rapor, 2025 yılına kadar İnternet’in neye benzeyeceğini soruyor – ve cevaplıyor – bir çok şey olacak.

Son gelen hangisi?

Pew Araştırma Merkezi’nden çıkan yeni bir rapor, 2025 yılına kadar İnternet’in neye benzeyeceğini soruyor – ve cevaplıyor – bir çok şey olacak. Cisco Systems, 2020 yılına kadar İnternete bağlı 50 milyardan fazla cihaz olacağını öngörüyor. Bu cihazların her biri verileri ölçecek ve iletişimi kolaylaştıracak, yani özel olarak sınıflandırdığımız bilgilerin küçüleceği anlamına geliyor. Maryland Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan Frank Pasquale, “Küçük bir sınıf gözlemcisi olacak ve denenenlerin çok daha büyük bir sınıfı olacak” dedi.

Büyük fikir nedir?

Pew raporu, “profil oluşturma ve hedefleme düzeyinin sosyal, ekonomik ve politik mücadeleleri artıracağı” konusunda uyarıyor.

 

Örneğin, yüz tanıma teknolojisinin kullanılması, zaten bir fırtınaya neden oluyor . Raporun yayınladığı bir başka uyarı ise, yeni teknolojilerden yararlanabilecek olanları, yapamayanlardan ayıran dijital bölünmenin, tam tersi bir şekilde büyüyeceği yönünde.

 
Gelişmiş ülkelerde İnternet erişimine sahip olmak artık temel görevleri yerine getirmek için çok önemli ve yeni teknolojiyi elde etmek yalnızca gelecekte daha önemli hale gelecek.
Yüz tanıma teknolojisinin en büyük özel kullanıcıları, örneğin Google ve Facebook, bu özelliği ne zaman ve nasıl kullanacakları konusunda özel kararlar almışlardır. 
 
Örneğin GoogleGoogle Glass kullanıcılarının sokaktaki yabancıları tanımlamalarına izin veren uygulamaları yasakladı. Yine de, bu şirketler geniş bir endüstri standardı belirleyebilecek adil kullanım yönergeleri oluşturmaya yardım etmek için gönüllü olmadılar. 

” Bazı insanlar endüstrinin büyümesini engellediğine inanıyor.

Geride kalanlar – fakirler ve evsizler – bizim için giderek daha görünmez olacak.

 
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir