Organların ve Kanın İnsansız Taşınması İçin Geliştirilen Erzurumlu Drone: HIZIR

Organların ve Kanın İnsansız Taşınması İçin Geliştirilen Erzurumlu Drone: HIZIR
0
Erzurum’da iki doktor ve bir mühendis, tamamen kişisel imkanlarını seferber ederek havadan organ, kan ve tıbbi malzeme taşımak için drone geliştirdiler. Hızır adı verilen araç, pek çok acil duruma karşı müdahale için kullanılacak.

 

Kırsal bölgelerde sağlık imkanlarının kısıtlı olması, çoğu vatandaşımızın ciddi sorunlar yaşamasına neden oluyor. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan İç Hastalıkları ve Dahiliye uzmanı Dr. Can Özlü, aynı hastanede görev yapan KBB Uzmanı Dr. Sami Engin Muz ve makine mühendisi arkadaşları Hilmi Sefa Yangal’dan oluşan ekip, insansız sağlık ekipmanları taşımak için bir drone geliştirmek adına bir araya geldiler.

 

Ekibin çözmek istediği tek sorun kırsal bölgelerde yaşanan sorunlar değildi, aynı zamanda büyük şehirlerdeki trafik sorunuyla da başa çıkmak istediler.
Ekip hummalı çalışma sürecini tamamladı, saatte 50 kilometre hıza kadar çıkabilen, 1000 metre dikey ve 25 kilometre yatay menzile sahip Hızır ortaya çıktı:


Dr. Can Özlü’nün yaptığı açıklamaya göre araçla acil kan, serum, ilaç, panzehir ve hatta organ taşımak da mümkün. Yüzde 80 yerlilik oranına sahip Hızır, havada 1 saat kalabiliyor. AFAD, KIZILAY gibi önemli kuruluşların yanı sıra, pek çok sağlık bakanlığı ekibi bu drone sayesinde daha fazla insanın hayatını kurtarabilir.

Kendi ağırlığı kadar yükü taşıyabilen Hızır, tek seferde 20 ünite kan nakli yapabiliyor. Özlü, “Hızır’ın teknik aksamına elektroşok sistemini uygulamayı düşünüyoruz. Bu şok sistemi sayesinde kalp krizi geçiren kişilere de drone ile müdahale edilebilecek. Hızır, başta organ ve kan ürünlerin yanı sıra ilaç, panzehir gibi tıbbi ürünleri de ilgili merkeze ulaştırıyor.” açıklamasında bulundu.

Umarız Hızır kısa sürede daha çok destek alarak bir an önce yaygın şekilde kullanılmaya başlar. Özellikle yazılımsal anlamda alacağı güncellemeler, yapay zeka destekli devre tasarımlarıyla daha çok insanın hayatını kurtarmak kolaylaşacaktır. Bu vesileyle yazılım işine meraklısı genç arkadaşlarımıza selam verelim.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir