Probiyotik ve Prebiyotik Besinler

Probiyotik ve Prebiyotik Besinler
3

Vücudumuzda özellikle de bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler sindirim sürecinde bizlere yardımcı olurlar ve tükettiğimiz besinlerin oldukça kısa sürede sindirilmesini sağlarlar.Bağırsaklarımızda yaşayan bu yararlı bakteriler olmadan besin sindirimi yapmak neredeyse imkansızdır.

Probiyotik besinler vücudumuzdaki yararlı bakterilerin sayısını arttırır. Zararları bakterilerin ise azalmasına yardımcı olurlar. Böylece bağırsaklarımızın doğal dengesini korurlar. Vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırırlar. Doğal probiyotik gıdalar arasında yoğurt, ayran, lahana turşusu, kefir, zeytin, pastörize edilmiş turşu ve turşu sularıdır.

bakteri

Prebiyotikleri ise bu mikroorganizmaların gelişmesi için gerekli olan sindirilmeyen gıda bileşenleri olarak tanımlayabiliriz.

Prebiyotik bileşenler, daha çok karbonhidrat grubunda yer alan ve genellikle çözünür lif işlevi görüp bağırsak  aktivitesini olumlu yönde etkileyerek, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini ve biyoyararlılığını (vücutta kullanım etkinliği) arttırmaktadır. Ayrıca patojen mikroorganizmaların çoğalmasını da önleyebilmektedir. Muz, sarımsak, soğan, pırasa, kepekli buğdaylar, yulaf, keten ve arpa bu bileşenler bakımından zengindir.

Antibiyotik kullanımı, sık alkol alınması, hazır gıdaların sık tüketimi, yoğun stres, ishal bu yararlı bakterilerin ölmesine neden olarak, çeşitli sindirim yolu hastalıklarına neden olurlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1989 yılında Akhisar'da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm mezunu. Network Dizayn sağlık yaşam ve güncel Haberler Bölüm Editörü olan Ceyda Aksel, Lifestyle türündeki blogunda; teknoloji, kültür sanat ve bilim kurgu konularında yazıyor. Kendisinin bir de mesleki tecrübelerini aktardığı akademik blogu bulunmakta. Şu günlerde çeşitli firmalara sosyal medya danışmanlığı da yapıyor. özellikle infografik temelli, içerikler üretiyor.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Visitor Rating: 5 Stars

  2. Çok güzel şeyler yazıyorsunuz ama benena :D insanlığa faydası dokunacak şeyler yaz bi gıda mühendisi için bunlar çok küçük şeyler ….
    Genç kaptan

    • 25 Temmuz 2016

      Düşünceleriniz için teşekkür ederim. Yazdıklarım bir gıda mühendisi için küçük şeyler olabilir ancak sadece gıda mühendislerine hitap etmiyorum her insanın okuyabileceği, anlayabileceği ya da evde kullandıkları ürünlerin aslında neler içerebileceğini yazmaya çalışıyorum daha çok. Eğer gıdalar hakkında ilginizi çeken, aklınıza takılan bir konu olursa bana iletirseniz onlar hakkında da yazabilirim. Böylece size de hitap etmiş oluruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir