Sunucu Nedir? Sunucu Kullanımı ve Çeşitleri

Sunucu Nedir? Sunucu Kullanımı ve Çeşitleri
0

Sunucu Nedir?

Sunucu istemci adı verilen başka bir program tarafindan yapılan tüm istemlere cevap verebilen bir bilgisayar veya yazılımdır.Ve bir ağdaki merkezi kaynaktan istenilen hizmetlere erişimi yönetir.

Sunucular verileri istemcilere sunan modelin bir parçası olarak çalışır.Buda sunucunun amacı olan veriyi paylaşma, işi dağıtmak, ve kaynakları paylaşmaktır.Buradan tüm internetin istemci-sunucu modeli olduğunu anlayabiliriz.Bu modelde milyonlarca sunucu internete bağlı olarak dünyanın her yerinde hiç durmadan çalışmaktadır.

Bazı sunucular sadece belirlenmiş görevler için kullanılır;

örnek verelim; bir uygulama sunucusu web uygulamalarını host eder yani ağ kullanıcıları bu bilgisayar programının kopyasını bilgisayarlarına yüklemelerine gerek kalmadan çalıştırarak kulanabilirler.

web sunucuları web sunucularını host ederler;Dosya sunucuları ise klasörleri ve dosyaları bir ağ içerisinde paylaşırlar.

Sunucular sürekli olarak istenilen hizmetleri sunarlar bu nedenle birçok sunucu asla kapatılamaz,kapatılan sunucular hizmet dışı olacağı için ağ kullanıcılarının ve şirketlerin büyük sorunlar yaşamasına sebep olur..Şirketler için büyük önem taşıması nedeniyle şirket sunucularının hata oranı en az olan özel donanım bileşenleriyle kurulması gerekir

Güç kesintisi yaşamaması için güç kaynaklarının kullanılması ,bileşenlerin aşırı ısınma sorununa karşı korunması için soğutma sistemleri kullanılmalıdır.Bu tarz gelişmiş sunucular genellikle kesintisiz enerji kullanılan ,güvenli önlemleri en üst seviyede olan veri merkezlerinde bulundurulurlar.

İnternette en çok kullanılan işletim sistemleri arasında UNIX benzeri açık kaynaklı dağıtımlar olan Linux, Centos ve Windows Server bulunmaktadır.

VDS SUNUCU NEDİR?

VDS(Virtual Dedicated Server), Üzerinde birbirinden bağımsız işletim sistemi ve sunucu yazılımları barındıran kullanım tasarrufunun kullanıcıya ait olduğu özel bir sanal sunucu hizmetidir.

Bilgisayarların Hardware denilen fiziksel kaynaklar açısından çok gelişmiş olması virtualization programlarının ortaya çıkmasına yol açmıştır.

Virtualization programı ile ram,cpu ve hard disk gibi kaynakları çok fazla olan bir bilgisayara (sunucuya) çok sayıda bilgisayar kurabilirsiniz.Bu kurulan bilgisayarlar fiziksel sunucunun kaynaklarını paylaşır.

Örneğin; 10 GB ram kapasitesine sahip bir sunucu içerisine her biri 1 GB ram kullanan 10 bilgisayar kurulabilir

Kurulan bu bilgisayarlar fiziksel görünüme sahip değillerdir bu nedenle sanal bilgisayar olarak adlandırılırlar.

Kapasiteleri ve işlevleri açısından gerçek bilgisayarlardan farklı değillerdir.Her bir bilgisayara işletim sistemi yükleyebilir,birbirlerinden bağımsız olarak açıp kapatılabilir,değişik programlar çalıştırabilirsiniz.

FİZİKSEL SUNUCU NEDİR?

Fiziksel Sunucu Nedir, Fiziksel Sunucu ile Sanal sunucular arasındaki fark nelerdir, neden fiziksel sunucu alınmalı gibi temel soruların cevaplarını bulalım birlikte.

Sanal sunuculardan farklı olarak Fiziksel Sunucu (Dedicated) larda donanım paylaşımı yapılmaz,size özel sunucu satışı yapan firmaların kiraladığı sunucu tipidir.

Normal hosting paketlerinden satın aldığınızda bağlandığınız server’da bir çok site barındırılır,yani fiziksel sunucular hosting firmaları tarafından sunulan donanımlar üzerinden gerçekleşir.Bu durum bazı sorunlar yaratır,web sitelerinin geç açılmasına neden olur veya kullandığınız trafik hosting paketleri için fazla gelebilir.

Bu durumda çözümleri üretebilmek önemlidir kurumsal firmalarla kurumsal çözümler üretmek zorundasınız.

Fiziksel sunucular bir server’in ,donanımın kişiye özel olarak kiralanmasıdır.Hosting firmaları sizlere kiralama bedelleri ile donanım seçeneklerini sunaalar siz istediğiniz donanım ile sunucunuzu çalıştırabilirsiniz.Yani donanım tamamen firma tarafından karşılanmaktadır.

Burada şunu bilmelisiniz; fiziksel sunucularda genellikle trafiği çok büyük olan önemli siteler barındırılır.

Sizlerde siteniz için fiziksel sunucu kiralamak istiyorsanız web sitenize harcadığınız onca emeğinizin heba olmaması için mutlaka kurumsal firmalar ile çalışmalısınız.Yaşayacağınız herhangi bir sorunda firma sizlere gerekli çözüm önerilerini sunabilmelidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

Cum.unv.elektronık mezunu gultasarim.com kurucusu ve editörü ayrıca Wordpress,Blogger,Tumblr,Google Sites,Sosyal Medya ,Seo alanlarda profesyonel çözümler üreticisi.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir