Telegram’ı daha güvenli kullanmak için 7 ipucu

Telegram’ı daha güvenli kullanmak için 7 ipucu
0

WhatsApp’tan daha güvenli olduğunu düşünerek Telegram‘a yönelenlerin bu uygulamayı daha güvenli kullanmalarını sağlayacak 7 ipucu

Popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan Telegram, WhatsApp’ın gizlilik politikalarında yapmış olduğu güncelleme sonrasında yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Uygulama, dünyanın her yerinden 72 saat içinde 25 milyon yeni abone kazanarak 500 milyondan fazla aktif kullanıcıya erişti. WhatsApp’tan daha güvenli olduğunu düşünerek Telegram’a yönelenlerin bu uygulamayı kullanırken gizlilik ve güvenliğe dikkat etmeleri gerekiyor.

Telegram, verilerinizi WhatsApp gibi açıkça pazarlamıyor ancak veri toplama konusunda Whatsapp’tan geri kalmıyor. Üstelik kullandığı şifreleme sistemi de güvenlik açısından biraz tartışmalı. Telegram, uçtan uca şifrelemeden ziyade şifreli dağıtık bir altyapının daha güvenli olduğunu savunuyor. Telegram’ın uygulaması açık kaynaklı olsa da sunucusu açık kaynaklı olmadığından sunucu tarafındaki kodun analizi mümkün değil. Telegram kullanacaksanız, bu uyarıların yanı sıra, Kaspersky uzmanları tarafından hazırlanan 7 ipucuna göz atmanız faydalı olabilir.

  1. Bir kullanıcı adı seçin ve başkalarıyla sohbet ederken gerçek adınız veya telefon numaranız yerine bunu kullanın.
  2. Hesabınız için iki faktörlü doğrulamayı (2FA) etkinleştirin. Böylece birisi hesabınızın kontrolünü ele geçirmeye çalışırsa, geçici doğrulama kodu içeren bir sesli aramayı veya kısa mesajı ele geçirmesi yeterli olmayacaktır. Bu özellik Ayarlar – Gizlilik ve Güvenlik – İki Adımlı Doğrulama bölümünde bulabilirsiniz. Bunun yanında kendinize güçlü bir şifre belirlemeyi de ihmal etmeyin.
  3. Başkalarıyla sohbet ederken “Gizli Sohbetler” özelliğini kullanabilirsiniz. Bu, sohbetlerinizin daha iyi şifreleneceği anlamına gelir. Böylece her mesaj, yalnızca sizin ve alıcınızın kullanabileceği anahtarlarla şifrelenir.
  4. Sohbet ederken veya başkalarını ararken bir VPN bağlantısı kullanın. Fazladan bir güvenlik katmanı iletişiminizi daha iyi koruyacaktır.
  5. “Ayarlar – Gizlilik ve Güvenlik” içinde bulunan “Etkin Oturumlar” seçeneğini düzenli olarak gözden geçirin. Bu özellik Telegram hesabınızın başka bir cihazda etkinleştirilip etkinleştirilmediğini öğrenmenize yardımcı olur. Bilinmeyen veya şüpheli bir oturuma rastlarsanız, bu oturumları sonlandırın ve iki adımlı doğrulama şifrenizi değiştirin.
  6. Gizliliğinizi en üst düzeye çıkarmak için Telegram’a kaydolurken gerçek cep telefonu hattınız yerine sanal bir numara kullanın. Bu tek kullanımlık bir sanal numara olmasın, aksi takdirde birileri yine de hesabınızı ele geçirebilir.
  7. Bilgilerinizin sizin açınızdan güvenli bir noktaya kadar özel olduğundan emin olun.

GİZLİLİK VE GÜVENLİK AYARLARI ÖNEMLİ

“Ayarlar” altındaki “Gizlilik ve Güvenlik” seçenekleri altında bulabileceğiniz bu ayarların detayları şöyle:
Telefon numaranız. Telefon numarasını seçin. Telefon numaramı kim görebilir kısmını “Hiç kimse”, “Beni numaramla kim bulabilir” kısmını “Kişilerim” olarak değiştirin.

  • Aktivitenizi kimler görebilir. “Son Görülme ve Çevrimiçi” seçeneğine dokunun, “Kimse” olarak değiştirin.
  • Profilinizi kimler görebilir. Profil fotoğraflarına gidin ve “Kişilerim”i seçin.
  • Sizden iletilen mesajdaki adınıza dokunarak hesabınızı kimler görebilir. “İletilerimi iletirken hesabıma kimler bağlantı ekleyebilir” bölümünde “Yönlendirilen Mesajlar”ı seçin. – “Kişilerim”i seçin.
  • Sizi kim arayabilir. “Aramalar”a dokunun. İnternetteki herhangi birinden yalnızca sizin kullanıcı adınızı bildiği için arama almak istiyorsanız “Herkes”i seçin. Burada önemli bir ayar var. Birbirimizi aradığımızda, çoğu durumda bu doğrudan bir bağlantıdır. Bu, aramanın iki veya daha fazla kullanıcı arasında Telegram sunucularından geçmeden yapıldığı anlamına gelir. Bu çağrı kalitesini artırırken, Kullanıcının IP adresini ortaya çıkarır. “Eşler Arası” ayarının gelişmiş güvenliği için, “Kişilerim” seçeneğini kullanın.
  • Sizi çeşitli içeriğe sahip mesaj panolarına kimler davet edebilir. “Gruplar”a basın. Birinin sizi izniniz olmadan rastgele bir gruba eklemesini istemiyorsanız, “Kişilerim” seçeneğini kullanın.
  • Akıllı telefonunuza bakarken mesajlarınızı kimler görebilir. “Şifre Kilidi”ni seçin – telefonunuzu eline alan herhangi birinin mesajlarınıza ulaşma riskini en aza indirmek istiyorsanız seçeneği etkinleştirin. Bu seçenek etkinleştirildiğinde Telegram her açılışta şifrenizi veya parmak izinizi ister. 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir