Tibet Buzullarında 15 Bin Yıllık Virüsler Keşfedildi

Tibet Buzullarında 15 Bin Yıllık Virüsler Keşfedildi
0

Tibet buzullarında keşfedilen 15 bin yıllık virüsler, laboratuvar ortamında yeniden canlandı. Bu virüslerden buzulların içinde daha fazla olabilmesi fikri endişe uyandırıyor.

Tibet buzullarında, yaklaşık 15 bin yıllık virüsler keşfedildi. Bu virüsler on binlerce yıldır buzun için oldukça iyi şekilde korunarak bu günlere geldi. Aynı buzullarda, tüylü gergedan ve devasa kurt gibi nesli tükenmiş antik canlıların kalıntıları da bulunmuştu.

Fakat bu buzullarda bulunan her şey ölü değildi. Buzullarda bulunan 40 bin yıllık küf ve 42 bin yıllık yuvarlak solucanlar, laboratuvar ortamında yeniden canlandı. Bu hem oldukça etkileyici hem de oldukça korkutucu bir durum.

Hayata dönen antik canlılar

Bilim insanları, Tibet buzullarında buldukları bu antik canlıları incelerken 40 bin yıllık antik küfün ve 42 bin yıllık solucanların hayata döndüklerini görünce hem heyecanlandılar hem de dehşete kapıldılar. Bu canlıların bu kadar yıldan sonra çok iyi korunup tekrar hayat dönmeleri demek, onları inceleyip gezegenimizin geçmişini daha iyi öğrenebilmemiz demekti. Fakat aynı zamanda, bu canlılardan daha fazlası buzullarda olabilir ve kontrolsüz bir şekilde canlanıp insanlığa antik virüsler bulaştırabilir.

Bu canlılara ek olarak aynı buzul kütlesinin içinde 15 bin yıllık virüsler de keşfedildi. Keşfedilen virüslerin bazıları, bugün bildiğimiz virüslerin ilkel hallerine benziyorken bazıları ise hiç bilinmeyen yeni türler.

Virüsler, havadaki tozlar ve gazlar ile taşınmış

Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre virüsler, buzulların oluştuğu dönemde o çevrede bulunan gazlar ve tozlar ile buzullara taşınmış olabilir. Bu da o dönemlerde havada bulunan gazlarda çeşitli tehlikeli virüslerin olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar bu bilgiler ışığında, gezegenimizin o dönemki halini daha iyi anlayabiliyor ve gelecekte bulunabilecek yeni canlı türleri hakkında tahminler yürütebiliyor.

Araştırma ekibinden Lonnie Thompson, “Buzulların altında yatan ve açığa çıkmayı bekleyen virüsler hakkında çok az şey biliyoruz. Bu da onları tehlikeli yapıyor” diyerek endişelerini dile getirdi. Küresel ısınma yüzünden yakın gelecekte ortaya çıkabilecek yeni virüs türlerinin gezegenimizi nasıl etkileyeceği hâlâ bilinmiyor.

Bu virüsler ve gelecekte yaratabilecekleri tehditler hakkında araştırmalar hâlâ devam ediyor.

 
Kaynak:https://www.sciencealert.com/15-000-year-old-viruses-from-melting-tibetan-glaciers-hold-insights-into-earth-s-past.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir