Türkiye, Antarktika’da Kurulacak Üs İçin En Ciddi Adımı Attı

Türkiye, Antarktika’da Kurulacak Üs İçin En Ciddi Adımı Attı
0

Antarktika’ya kuracağımız üs için ön çalışmaları tamamladık. Şimdiki planlar ise üs için nereye konuşlanacağımız, üsün büyüklüğü ve bölgedeki diğer ülkelerle nasıl bir işbirliği yapacağımız gibi konular üzerine.

 


Antarktika’ya kuracağımız üs için ikinci sefer, kasım ayından ocak ayına çekildi. Antarktika Anlaşması’nın imzalanmasının ardından Türkiye, geçtiğimiz mart ayında ön incelemeler için bölgeye 9 bilim insanını göndermişti.
Burada kurulacak üs için zorunlu şartların yerine getirilmesi yolunda gerekli adımlar atıldı ve bütçeden 5 milyon TL ayrıldı. Kurulacak üste yapılacak bilimsel araştırmanın belirlenmesi için çalışma yapan 7 üniversiteden bilim insanı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ikinci seyahatin Ocak 2018’de yapılmasını kararlaştırdı.

Türkiye’nin Antarktika için ulusal programını hazırlayıp Kalkınma Bakanlığı’nın projeyi desteklemek için gerekli parayı sağladığını dile getiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şu açıklamaları yaptı: “6-7 üniversiteden bilim insanları ve bakanlığımızın temsilcileri ulusal program için çalışıyor. Seferi yapmak için paramız var. Program tamamlandıktan ve bilimsel çalışmanın konusu belirlendikten sonra yılbaşı gibi yola çıkılacağını düşünüyoruz. Ulusal program, hangi proje için çalışılacağını belirleyecek. Ön çalışmalar tamamlandı. Şimdi, nereye konuşlanacağız, üssün büyüklüğü ne olacak? İşin fizibilitesi çıkarılıyor.

Örneğin, üs kurulması planlanan bölgede Şili var. Bölgede bulunan ülkelerle nasıl işbirliği yapılacak? Alt yapının ortak kullanımı gibi konular var. Bunlara bakılıyor. Ulusal programda 4-5 başlık var. Türkiye, Antarktika’da hangi konuda çalışma yapacak, ona karar vereceğiz. Yer bilimleriuzay bilimleri seçeneği var. İklim ve su araştırmaları olabilir. Foklar ve penguenlerle ilgili bilimsel çalışmalar da olabilir. Bunlardan birine karar verilecek. Dünyanın tatlı su kaynaklarının yüzde 3’ü orada, bütün bunlar karar verilmesi gereken önemli başlıklar.”

Anlaşılan o ki. Bu kararı verebilecek henüz araştırma ve geliştirme kafa yapısına sahip değiliz. Baksanıza koskoca bir proje var, içi halen dolacak fikir birliği mevcut değil. Bir yüz sene sonra belki o ayarlara ulaşırlar.👀
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir