Bilgisayarınızın sağlığını kontrol etmek için 7 Windows tanılama araçları

Bilgisayarınızın sağlığını kontrol etmek için 7 Windows tanılama araçları
0

Acemi ya da usta olsun, kim olursa olsun, Windows sisteminizdeki sorunları  teşhis etmek o kadar kolay değildir bu sorunlarla çalışır. (Diğer işletim sistemlerinde de bu sorunlar olur.) Bu olduğunda, ne yaparsınız?

Sorunu sizin için gidermek için birini kiralayabilirsiniz, ancak bu son çare olmalıdır. Ücretsiz olarak indirebileceğiniz araçları kullanarak sorunu kendiniz kolayca çözebildiğiniz de birine ödeme yapmanıza gerek yoktur.

Önce bu araçları denemenizi öneririz. Bunları tek başına ne kadar çözebileceğinize şaşırabilirsiniz! Eğer hala sorunu çözemiyorsanız, o zaman elbette, süvarileri getirin.

Windows Sistem Tanılama Araçları

Donanım sorunları, pencerelerinde boyundan büyük bir ağrı olabilir. İşletim sisteminin eski bir sürümünü (örneğin Windows 7 veya Windows 8) veya son teknoloji bir sürümü (örneğin Windows Insider) kullandığınızda en sık ortaya çıkma eğilimindedirler.

Ancak bazen sadece hangi donanımı kullandığınızı bilmek istersiniz. Bu durumlarda kullanmak için kullanmayı kesinlikle bilmek gereken araçlardır.

1. CPU-Z

CPU-Z, sisteminizin bazı ana cihazları hakkında bilgi toplayan ücretsiz bir programdır :


İşlemci adı ve numarası, kod adı, işlem, paket, önbellek seviyeleri.
Anakart ve yonga seti.
Bellek türü, boyutu, zamanlamaları ve modül özellikleri (SPD).
Her çekirdeğin dahili frekansının, bellek frekansının gerçek zamanlı ölçümü.

 

CPU-Z algılama motoru , Microsoft Windows ve Android için oluşturulmuş profesyonel bir SDK olan CPUID Sistem Bilgi geliştirme kiti aracılığıyla özelleştirilmiş kullanım için kullanılabilir.

 


CPU-Z, sisteminizi dahili donanım yapılandırması için tarayan şık küçük bir programdır. 

Ancak, hangi bileşenleri yüklediğinizi unuttuğunuzda , özellikle de kendi PC’nizi oluşturduysanız ve güvenmediğiniz birinden kullanılmış bir PC satın alırken bileşenleri kontrol etmek için de iyidir.

2. Performans İzleyicisi

İşletim sisteminin eski sürümlerinde olduğu gibi, Windows 10 bir performans monitörüne sahiptir, ancak şimdi bir uygulama olarak mevcuttur. Bir kez başlatılan, Kenar Çubuğu bakın. İzleme araçları altında performans izleyicisi’ni görmelisiniz.

Varsayılan olarak, Monitör yalnızca CPU’nuzun ne kadarının herhangi bir zamanda kullanıldığını gösteren “% işlemci zamanı” nı gösterir, ancak disk kullanımı, kullanılan enerji, disk belleği dosyası boyutu, arama dizini boyutu ve daha fazlası gibi daha fazla sayaç ekleyebilirsiniz.

3. Güvenilirlik Monitörü

 
Güvenilirlik Monitörü, Windows Vista’dan beri var olan gizli bir araçtır, ancak pek çok insan bunu hiç duymamıştır. Sistem ve güvenlik > güvenlik ve Bakım >> bakım >>> güvenilirlik geçmişini görüntüle>>> altındaki Kontrol Panelinde bulunur. Windows arama simgesindende aratabilirsiniz.


Burada, sisteminizin geçmişini ve belirli bir süre boyunca meydana gelen olayların ve hataların zaman çizelgesini göreceksiniz. Mavi çizgi, sisteminizin zaman içinde ne kadar kararlı olduğuna dair 1 ila 10 arasında bir tahmindir.

Bir şey çok fazla çöküyorsa, bu bakmak için iyi bir yerdir, çünkü hatayı seçebilir ve bir çözüm olup olmadığını kontrol edebilirsiniz .

Windows Ağ Tanılama Araçları

Wi-Fi veya Ethernet kullanıyor olsanız da , ağ sorunlarıyla karşılaşmamanız için iyi bir şans var. Bu günlerde en yaygın sorunlardan biri. Bu araçlar gerekli.

4. WiFi Analizörü

WiFi Analyzer, isminin tam olarak ne dediğini yapan ücretsiz bir araçtır: kablosuz kanalınızın yakındaki diğer Wi-Fi ağlarına müdahale edip etmediğini görmek için Wi-Fi ağınızın kurulumunu analiz eder.

Analiz edildikten sonra, sizin için bir kanal ayarı önerecektir. Özellikle kalabalık dairelerde ve yoğun şehirlerde mükemmel değildir, ancak bazı durumlarda Wi-Fi hızınızı ve güvenilirliğinizi önemli ölçüde artırabilir. Denemeye değer!

5. angryip IP Tarayıcı

 

6. CrystalDiskInfo

Bilgisayarınızda bulunan dahili disklerin ve ayrıca bilgisayarınıza bağladığınız harici disklerin sağlığını hiç merak ettiniz mi? Etseniz iyi olur, zira aksi halde hiç ummadığınız bir gün aniden bozularak verilerinizi erişilmez kılabilirler. İşte CrystalDiskInfo, bu tip durumların önüne geçmek için kullanabileceğiniz şahane bir araç.

CrystalDiskInfo, bilgisayarınıza bağlı olan tüm disklerin modelini, boyutunu, seri numarasını, arayüz tipini, tampon belleğini, toplam çalışma saatini ve bunun sonucunda da sağlık durumunu hesaplayarak önünüze getirebiliyor.

7. Malwarebytes

 

Malwarebytes, uzun yıllardır kötü amaçlı yazılım tarayıcılarının kralı olmuştur. Ve pek çok kişi bu şahane aracı da muhtemelen hiç duymamıştır. Ancak Malwarebytes, mutlaka her bilgisayarda bulunması gereken oldukça yardımcı bir uygulama.


kaynak: https://ugurekinci.com.tr/teknoloji-haberleri/saglikli-bir-pc-icin-olmazsa-olmaz-5-windows-programi/
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir