WordPress Multisite Nedir?

WordPress Multisite Nedir?
22

WordPress MultiSite. Öncelikle bunun ne olduğunu tam olarak kavramak gerekiyor. “MultiSite” Çoklu Site anlamına gelen bu sistem birden fazla blog ihtiyacı olan veya kategorilerini sub-domain’e çevirmek isteyenler içinde kullanılabilir. Ancak bu sistem ile birden fazla blog kurabilir ve hepsini tek bir panelden yönetebilirsiniz. Bu uygulamayı kurduktan sonra WordPress’te Süper Admin aslında bizim deyimimizle root admin olucaksınız. Yani şu anki WordPress admin’den daha yetkili olucaksınız.

Multisite özelliğini kullanarak bir site ağı yaratmak, wordpress.com üzerinden birçok insanın blog açmasına benziyor. Biz de multisite özelliğini kullanarak, kendi ağımızdaki kullanıcıların bizim sitemiz üzerinden kendilerine bir blog açmalarını sağlayabiliriz. Ya da kullanıcılarımıza böyle bir özellik sunmak yerine kendimize ait sitelerden oluşan bir çoklu site ağı oluşturabiliriz.

WordPress Multisite ı aktifleştirmek için yapmamız gerekenler:

1. İlk adım olarak her zamanki gibi dosyalarımızı ve veritabanımızı yedeklemeliyiz.

2. wp-config.php dosyasında /* Hepsi bu kadar. Mutlu bloglamalar! */ yazılı satırı bulup bu satırın üstüne

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

kodunu ekliyoruz.

3. Bu kodu eklediğimizde WordPress’in yönetim panelinde “Araçlar” menüsünün altında “Network Setup” (Ağ Ayarı) linkini göreceğiz.

wordpress-multisite-config

4. Yönetim Panelimizden (örneğin cPanel) “Subdomains” kısmına tıklıyoruz. “*.domainadı.com” şeklinde bir subdomain oluşturuyoruz. (Hostingimiz Wildcard DNS özelliği olması lazım)

5. “wp-content” klasörümüzün içinde “blogs.dir” isminde bir klasör oluşturuyoruz.

6. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra, yönetim panelinden Araçlar – Ağ Ayarı linkine tıklıyoruz.

7. Burada “subdomain” veya “subdirectory” seçeneklerinden birisini seçiyoruz.

subdomaini seçersek site1.domainadi.com; site2.domainadi.com gibi alt siteler

subdirectory i seçersek: domainadi.com/site1; domainadi.com/site2 gibi alt siteler oluşturacağız.

8. Kur butonuna tıklıyoruz. Karşımıza “wp-config.php” ve “.htaccess” dosyalarına eklememiz gereken kodları gösteren bir ekran gelecek. İlgili kodları wp-config.php ve .htaccess dosyalarımızda doğru yerlere kopyalayıp yapıştırıyoruz.

9. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra sayfanın altında tekrar giriş yapmamız gerektiğini söyleyen linke tıklayıp kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıyoruz.

10. Eğer her şeyi doğru yaptıysak, sayfamızın en üstündeki sütunun solunda “My Sites” açılır menüsü göreceğiz. Bu açılır menü ile “Network Admin” e ulaşarak ağımızı yönetip, ağımıza yeni siteler ekleyebiliriz.

wordpress-multisite

11. Ağımıza yeni bir site eklediğimizde “My Sites” açılır menüsünde “Network Admin” in altında sitelerimizi listelenmiş şekilde görüp istediğimiz sitenin yönetim paneline kolayca geçiş yapabiliriz.
Konu anlatımına resimler de eklemeyi düşünüyorum. Şimdilik faydalı olması dileğiyle..

Artık web sitemiz blogger gibi diğer kişilerinde blog açıp kullanabileceği sites özelliğine kavuşmuş oldu iyi bloglamalar diğer yazılarımızda görüşmek dileği ile hoşçakalın….

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1984 İzmit'te doğdu Konya Selçuk Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi mezunu. Network Dizayn kurucusu ve editörü. Server altyapısını kuran ve düzenleyen kişi. Gerçek bir teknoloji bağımlısı olan Fatih, ayrıca oyun dünyası ve film sektörüne de ilgili.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (22)

  1. WP_ALLOW_MULTISITE’, true kodunu yazdım ama yine o ağ ayarı oz. neden

    • Sena Hanım Merhaba;

      Kodlama yaparken yapacağınız tek bir harf hatası sistemin çalışmasına engel olacaktır. Makalede yazan her şeyi düzgün yapıp yapmadığınızı kontrol ediniz. veya sizin için daha basit bir yöntem sunabilirim. Yukarıda makalede anlatımını yapmış olduğumuz multisite olayını sizin için bir eklenti vasıtası ile aktif etmek oldukça kolay aşağıdaki linke tıklayın ve eklentiyi kurup aktif edin multisite fonksiyonlarınız çalışır vaziteye gelecektir.

      Multisite Plugin Manager İndirmek için Tıklayın…

      Unutmayınızki yedek almadan kod değişimi yada eklenti kurulumu yapmak sisteminize zarar verebilir. lütfen sitenizi komple yedek aldıktan sonra bu işlemleri uygulayınız.

  2. Süper anlatım, teşekkür ederim işlemi sorunsuz ve hızlıca hallettim.

  3. fatih bey dediğiniz eklentiyi kurup eklentilerden aktif etdim ama eklenti özellikleri sayfada araçlarda flan gözükmüyor bu dediğiniz eklenti ile sayfalarıda subdomain cevirebiliyormuyuz

    • Ümit Bey merhaba;
      Sanırım makaleyi tam olarak okumadınız yukarıdaki makalede hazır bir eklentiden bahsetmiyoruz. Lütfen sitenizi yedekten geri yükleyip adım adım yazanları yapmayı deneyiniz. Kullandıgınız hosting yada sunucu çözümlerinden ftp dizini üzerinden yukarıda kodları enjekte etmeye çalışın takıldığınız konularda bize tekrar buradan soru yöneltirseniz sizlere daha hızlı yardımcı olabiliriz. Kolay gelsin

      • Multisite Plugin Manager bu eklenti multsi site için hazır bir eklenti değilmi hocam siz kendiniz yazmışsınız ?

        • Ümit Bey Multisite Plugin Manager yorum yazan okuyucularımıza önerdigim bir eklenti makalede yazan işlemleri yapmayı denediniz mi ?

          • evet yaptım ama malesef site çökdü bir şey yanlış yapdım sanırım bide bir şey sormak istiyorum bu adımları yaptıkdan sonra sayfaları subdomain cevirebiliyormuyuz direk

          • Ümit bey kodlamada en ufak bir çizgi bile istenilen sonucu bozuyor. Multisite olayındaki temel amaç kullanıcıların subdomain.siteadi.com gibi alt siteler açıp kendilerine ait sistemler edinmeleridir. Siz tüm yazılarınızı subdomain açıp wordpress kurup yazı sayfa ve mönü gibi içeriklerinizi bu yeni siteye aktararak taşıyabilirsiniz. Tam olarak ne yapmak istediginizi yazarsanız size yol gösterelim.

  4. 30 Ocak 2017

    Merhabalar Fatih bey;

    Makalenizi çok faydalı buldum teşekkür ederim ancak benzer bir konuda yardıma ihtiyacım var sorunum şöyle,site üzerinde kullanıcılara subdomain olarak kendilerine ait bir subdomain site yapmalarını nasıl sağlarım mesela birkaç tema yükleyip kullanıcıların bunların içerisinden istediklerini düzenleyip kendilerine ait bir site yapmalarını nasıl sağlarım böyle bir tema yada eklenti varmıdır.

    • Merhaba;
      Hosting gibi hizmetlerde belirli sayıda subdomain ekleme hakkınız vardır. Çoğu sınırsız diye satılan yıllık 100 dolarlık hosting paketleri hizmet veren şirketlerin sözleşmesini okdugunuzda sınırsız olmadıgını görebilirsiniz. Bir emek harcıyacagınız için ilk önce alt yapı kurmayı ve kullanmayı bilmeniz gerekli çünki bu bahsettiginiz siteyi kursanız dahi 5 yada 6 kullanıcı sizin subdomaininize girdiginde sisteminiz kapatılacaktır. Bahsettiginiz sistemin aynısı Blogger sistemidir.

      İlk önce ciddi anlamda sınırsız domin ve sub domain ekleyebileceğiniz plesk yada cpanel gibi 3. parti bir sunucu kullanım yazılımı olan VPS yada fiziksel sunucu sahibi olmanız gerekiyor. Bu alt yapı elinizde olduktan sonra kendinize güzel bir web sitesi kurup üyeleri yönlendirecek bir sayfa hazırlamalısınız. Üye talep formu açmalı ve sizde ona subdomin açarak onay vermelisiniz. Üye kendi yetkisi ile tek bir tıklama ile wordpress kuracak ve sizin otomatik olarak üyelere sunduğunuz tema klasörüne attıgınız kadar temayı kullanabilecekler

  5. Fatih bey selamlar.
    bu yapıyı direkt domain olarak kurman şansımız var mı acaba?

    Örneğin:;
    1.com ana sitem

    Bunu yanında 5 site daha açacağım ve bunların hepsinin içeriğini 1.com üzerinden yapacağım.

    • Ferdi Bey merhaba multi site kavramı tam olarak yazdığınız şekilde çalışmıyor. Siteler arası bağlantılar aslında çok tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Örneğin aynı sunucu , hosting vps vs gibi barındırma sisteminden yada tek bir ip üzerinden yayım yapan web sitelerinin iç içe girmiş 100 lerce link bağlantıları backlink zehirlenmesi yapıp sitenizi google gibi ünlü arama motorlarından düşürebilir. Fakat 10-20 linki ana sitenize kodlama ile entegre edip multi site havası verilebilir bir zararı olmaz.

      • Merhaba Fatih Bey,

        Ürün tanıtımı için;
        Wordpress e-ticaret eklentisi ile bir site yapacağım. Tek sitede herhangi bir problemim yok. Sormak istediğim iki ayrı domain alsam tek veritabanlı yapabilir miyim ? Örnek verecek olursam, bir domaine ürün eklediğimde diğer domainde de görünsün istiyorum.

        Asitesi.com/aurunu.HTML
        Bsitesi.com/aurunu.HTML gibi gösterebilir miyim ?

        Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

        • Ekrem Bey Merhaba;
          Tek veri tabanına 2 ayrı kullanıcı adı açarak ayrı ayrı web sitesi kurmak mümkündür. Yalnız sizin istediğiniz tek veri tabanı ile 2 ayrı sitenin içeriklerinin otomatik paylaşılması. Bu sonuç seo ve arama motorları açısından çok sıkıntılı bir döngü oluşturacaktır. A sitesinde kullanılan link yapısı B sitesine etki eder ve tamamen spam içerik üretmiş oluruz. İstediğiniz yöntem şu şekilde olabilir. bağımsız bir script yazılım A sitesine kurulur ve kalıcı bağlantı olarak A sitesinin menüsüne eklenir. Bu menüye tıklanınca yeni bir sayfada e-ticaret mağazası açılır. B sitesinin mönüsünede bu mağaza linki eklenir böylece tek yazılım üzerinden 2 web siteside aynı mağaza yazılımına yönlendirilir. Hem arama motorları açısından hemde ürün ekleme zaman tasarrufu açısından kazanmış olursunuz.

  6. merhaba

    doğrumu anlıyorum demek istediğiniz 1 sitemiz var örnek a.com bu siteye a.com/wp-admin ile girik başka 4 tane daha sitem var b.com c-d gibi ben a.com web sitemin wordpress panelinde diğer sitelerimin hepsine erişe biliyorum ordan diyelim c.com sitemi seçtim onun admin paneline geçiyorum ve siteme içerik vb başka işlemler yapabiliyorum bu özelliğin aslında amacı çok fazla web sitesini bir panelde yönete bilmek

    kendi sitelerime tek tek login ol giriş yapmaktansa 1 tanesine multi site eklentisini kurup sitelerimin hepsini aynı yerden kontrol ede biliyorum doğrumudur? tek tek hepsine login girişi yapmamam gerek yok yani.

    • Merhaba;

      WordPress alt yapılı sitelerinizin aynı ağda makalelerini, sayfalarını ve kategorilerini senkronize etmenin kolay bir yoludur. Kullanıcıların makaleleri, sayfaları, kategorileri ve etiketleri bir siteden aynı ağdaki başka bir siteye senkronize etmelerine yardımcı olur. Ek olarak, makaleler için toplu senkronizasyon seçenekleri olan yöntemlerde mevcuttur.

  7. Selam Fatih Hoca!

    Bir pizza sipariş sitesi dıyan ettim. Ancak fiuat konusuna sorun var. Eve sipariş ile kendisinin gelip teslim alması arafında fiyat farkı var. Bunun için müşteri siteye girişinde eve localpikup ya da Delivery optiyonu ile iki farklı safadan birisine yönelendirmek erekiyor. Bu anlaşılıyor. Ancakbunu nasıl yapacağımı tam bilemiyorum. Bir subdomain açıp 2. siteyi oraya kurmak gerekiyor. Bu durumda ilk sitede yapılan çalışmanın bir kopyasını oluşturacağım 2. siteye (subdomain)e nasıl taşıyabilirim. Bu site nerdeyse 2 hafta sürdü. Yeni siteyi de iki hafta sürmesiçok zaman ve emek istiyor. Paralel birbirine geçiş yapan subdimaine mevcut sitenni bir kopyasını nasıl taşıyabilirim?

    Bu konuda yardımcı olursanı çok sevinirim. Saygılar

    • Merhabalar Mehmet Bey; web sitenizi inceledim benim şahsi fikrim ödeme yöntemine eve servis edilirken oluşacak fiyat farkı için subdomain ve ortak veritabanı birleştirmesi yapmamanız. Çünkü incelediğim kadarı ile web siteniz Lafka adındaki temayı kullanıyor ve ürünleriniz woocommerce eklentisi üzerinden sepete entegre ediliyor. woocommerce eklentisininde kendi içerisinde bir ekosistemi ve ek özellikleri olan güzel bir wordpress eklentisidir. Ücretli yada ücretsiz şekilde eve servis ücreti ekleme şansınız bu eklenti üzerinde zaten mevcut. ücretsiz olarak eklemenin en basit yöntemi ise woocommerce eklentisi ayarlarından kargo ücreti yansıtmak olacaktır. sipariş sayfasında kargo ücreti olarak yazılmasını istemiyorsanız dil dosyasını editleyerek kargo ücreti kelimesini istediğiniz bir kelime ile değiştirerek tamamen ücretsiz bir şekilde sepete eklenen ürünlere eve siparişlerde extra ücret kalemi yansıtabilirsiniz. ücretli olarak ise woocommerce market üzerinden ücretli bir çok ek özellikler sunan eklentiler satın alarak yapılabilir. Ayrıca Envato market üzerinde 1o dolar olan bir eklenti var şuanda bedava ve sizin istediğiniz özellikleri sitenize kazandırabilir linkini veriyorum üye olup indirin belki işinize yarayabilir. İNDİRMEK İÇİN TIKLA
      Kolay gelsin. İyi çalışmalar diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir