Cam elyaflarla kablosuz dünyamız birbirine bağlanıyor

Cam elyaflarla kablosuz dünyamız birbirine bağlanıyor
0

İnternet, çağımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Pandemi sonrası önemi daha da artan internet her alanda karşımızda çıkıyor. Özellikle bakır kabloya kıyasla oldukça yüksek hızlara ulaşan fiber optik kabloların hammaddesi olan cam elyaf, birçok alanda kullanılıyor.

Cam elyaflar hayat kurtaracak: Kablosuz dünyalarımız bağlanıyor!

Telefonlarımızdaki Gorilla Glass‘tan otomobillerimizdeki bilgi-eğlence ekranlarına kadar tüm modern iletişim araçlarında bizi cam karşılıyor. Ancak konu internet olduğunda ister 5G, ister Starlink uyduları veya Wi-Fi olsun şu anda okyanuslarımızın altında 1.210.000 km fiber optik kablo yer alıyor.

Işığın geçtiği Fiber optik, bir insan saç teli çapında çok saf camdan ince, uzun tellerdir. Bunlar, optik kablolar denilen demetler halinde düzenlenmiştir ve uzun mesafelerde ışık sinyallerinin iletimi için kullanılır.

Bu küçük cam parçaları, fotoğraflarımızı, e-postalarımızı ve görüntülü sohbetlerimizi telefonlarımızdan veri merkezlerine, dünyanın her yerindeki arkadaşlarımıza ve ailemize taşıyor. Bu tüy kadar ince lifler sayesinde hemen hemen herkesle, her yerde anında iletişim kurabiliyoruz ve hepsi 5.000 yıllık bir teknolojiye dayanıyor: cama.

Işığın geçtiği Fiber optik, bir insan saç teli çapında çok saf camdan ince, uzun tellerdir. Bunlar, optik kablolar denilen demetler halinde düzenlenmiştir ve uzun mesafelerde ışık sinyallerinin iletimi için kullanılır.

Tek bir fiber optiğe yakından bakarsanız, aşağıdaki parçalardan oluştuğunu görürsünüz:

Çekirdek – Işığın yol aldığı fiberin ince cam merkezi

Kaplama – Çekirdeği çevreleyerek ışığı çekirdeğe geri yansıtan dış optik malzeme

Tampon kaplama – Fiberi hasar ve nemden koruyan plastik kaplama

Yüzlerce, hatta binlerce optik tel (fiber), optik kablolar içinde demetlenmiş olarak yer alıyor. Demetler İngilizcede “jacket (ceket)” denilen dış kılıflar vasıtasıyla korunuyor.i şeffaf ve dayanıklı bir malzeme olan camın, uzun tarihi boyunca kullanım alanlarına baktığımızda çok da değiştiğini söyleyemeyiz.

 
Işık, kodlanmış bilgi yüklerini taşırken hızlı ve yüksek frekanslarda hareket edebildiğinden, mükemmele yakın camdan yapılmış bir kablo, tüm iletişimlerimizi göndermek için güvenli bir ortam olarak karşımıza çıkıyor.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir