KAPLAN STA, Altay tanklarını aratmayacak!

KAPLAN STA, Altay tanklarını aratmayacak!
0

Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi kapsamında, üzerinden Kornet veya OMTAS atılabilen 208 adet paletli KAPLAN aracı ile 136 adet tekerlekli PARS tanksavar aracı tedarik ediliyor.

Bugüne kadar 94’ü KAPLAN olmak üzere 113 adet araç envantere alınırken, son olarak 5 Nisan 2021’de başlayan muayene kabul faaliyeti sonrası 9 araç daha envantere alındı. Araçlardan 7’si Gaziantep’teki 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığına, 2’si ise Kahramanmaraş’taki 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığına teslim edildi. STA araçlarının tedariki ile Tanksavar bölüklerinin, mekanize birliklerin manevra kabiliyeti ile uyumlu hâle gelerek harekât etkinliğinin artırılması hedeflendi. Teslimatların 2022’ye kadar tamamlanması bekleniyor.

KAPLAN STA, göreve özel olarak sıfırdan geliştirildi

KAPLAN STA, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) projesi kapsamında geliştirildi. FNSS’nin, KAPLAN yeni nesil zırhlı muharebe aracı ailesinin en yeni üyesi. Otomatik şanzımana ve ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip. Amfibi bir araç olan KAPLAN STA, suda hareket yeteneğine de sahip. Farklı eğimlerde ve yer şekillerinde hedefe füze gönderebilecek yapıda geliştirildi. Kirpi ve Cobra-2 gibi mevcut yerli ürünlerin üzerine tanksavar füzesi koymak tercih edilmedi. Sırf bu görevi en iyi yapabilecek tasarımlar ortaya çıkartıldı ve paletli KAPLAN STA ile 4×4 PARS STA ortaya çıktı.

Aracın arka kısmında ise nişancı yardımcısı ve ilave personel bölümü yer alıyor. KAPLAN STA’nın vurucu gücünü ise modern atış̧ ve komuta kontrol yeteneklerine sahip olacak şekilde yine FNSS tarafından geliştirilen Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi oluşturuyor.

KAPLAN STA’nın teslimatları tüm hızıyla sürüyor

Artan tehditlere karşı ALTAY tankının boşluğunu dolduruyor

Kulenin diğer tüm benzer sistemlerle karşılaştırıldığında en ayrıştırıcı özelliği, iki farklı güdümlü tanksavar füzelerini kullanabilmesi. KORNET ve yerli OMTAS tanksavar füzelerini atabiliyor.

 

İlerleyen zamanlarda daha uzun menzilli UMTAS veya SPİKE NLOS benzeri görüş ötesi tanksavar füzeler taşıması beklenebilir. Roketsan tarafından geliştirilen orta menzilli tanksavar füzesi OMTAS, yeni nesil tepeden vuruş yapabilme kabiliyetine sahip. Bu füzelerle KAPLAN STA, vur-kaç görevleri için ideal.


Vur-kaç görevleri için geliştirildiği düşünülen KAPLAN STA, seri üretime henüz geçememiş ana muharebe tankı ALTAY‘ın boşluğunu dolduruyor. İlk kez 25 Aralık 2019’da 2 adet Kaplan STA ile teslimatlar başlamıştı.
 
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir