2022 Yılında Bisiklet Kullanımına Büyük Destek Planlanıyor

2022 Yılında Bisiklet Kullanımına Büyük Destek Planlanıyor
0

 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, bisiklet kullanımını teşvik etmek için önemli planlar barındırıyor. Toplam uzunluğu 1700 km olarak planlanan bisiklet yollarının yanı sıra turistik ve kültürel alanlar da motorlu araç trafiğine kapatılacak. Atılan yeni adımlarla çevre ve gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi planlanıyor.

  • İklim değişikliğinin önde gelen sebeplerinden yakıt tüketimine bağlı çevre kirliliği, önüne geçilmesi gereken bir tehdit oluşturuyor. Elektrikli araçların giderek yaygınlaşmasıyla birlikte bu alanda yeni adımlar atılmaya devam ediliyor. Bu amaca yönelik olarak Türkiye’de gelecek yıl bisiklet kullanımını artırmak için finansal destek sağlanacak ve bisiklet paylaşım sistemleri kurulacak

Yapılacak bu teşviklerle birlikte trafikten kaynaklanan zaman kaybının, gürültü ve çevre kirliliğinin de önüne geçilmesi planlanıyor.

2022 yılında Bisiklet Yolları Yönetmeliği’ne uygun olarak uzunluğu 1000 kilometre olan ‘şehir içi bisiklet yolu’ projelerine finansal destek sunulacak. Bisiklet kullanımını artırmak amacıyla yapılan yasal ve finansal desteklerin yanı sıra şehir merkezlerinde yer alan tarihi, turistik ve kültürel noktalarda ve alışveriş yapılan bölgelerde motorlu taşıt girişi yasaklanacak. Toplam uzunluğu 12 km olan ve yayalar için ayrılacak bu bölgeler Çevre Dostu Sokak Projesi altında hayata geçirilecek.

Toplam uzunluğu 1700 km’lik bisiklet yolları planlanıyor:

2022 yılında ‘bisiklete teşvik’ kapsamında yapılan planlardan birisi de “Birinci Etap Bisiklet Yolları Uygulama Planı”. Toplam uzunluğu 1700 km olan bisiklet yollarının yer aldığı bu planla birlikte belediyelerden gelen ek talepler doğrultusunda yeni bisiklet yolları da yapılacak. Türkiye’nin en doğudan en batıya uzunluğunun 1565 km olduğunu düşünürsek toplam 1700 km’lik bisiklet yolunun kayda değer bir hedef olduğunu söylemek mümkün.

Bisiklet için yapılan bu teşvik niteliğindeki adımlardan mutluluk duyduklarını belirten Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) Yönetim Kurulu Başkanı Esat Emanet, bu tarz olumlu mesajların sektöre güç kazandırdığını ifade etti. Çevreci olmanın yanı sıra insan sağlığının da olumlu yönde etkileneceğini belirten Emanet, yakın gelecekte bisiklet üretim ve ihracatında söz sahibi olmak için bir fırsat olduğunu vurguluyor.

AB pazarı için büyük hedefler var:

Bu yeni adımların gelişen bisiklet altyapısıyla mal ihracatında olduğu gibi hizmet ihracatında da güçlenmek için bir fırsat olduğunu vurgulayan Emanet, “2025’te Avrupa Birliği’nde sadece elektrikli bisiklet satış beklentisi 11 milyon. Bu denli büyük bir ekonomik değer, üretim ve istihdamda azımsanamayacak bir potansiyele işaret ederken bizleri de yerlilik oranları üzerinde yeniden düşünüp çalışmaya zorluyor.” diyerek bu alandaki potansiyele dikkat çekti. AB pazarı için ‘vazgeçilmez olmanın peşinde’ olduklarını belirten Emanet, yakın gelecekte bisiklet turizminin de turizm anlayışında önemli bir yere sahip olacağını ifade etti.
 
Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bisiklet-kullanimini-tesvik-icin-finansal-destek-geliyor/2407037
.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir