Apartmanda Saat Kaçtan Sonra Gürültü Yapılmaz? (Kanun Maddesi)

Apartmanda Saat Kaçtan Sonra Gürültü Yapılmaz? (Kanun Maddesi)
0

Apartmanda Saat Kaçtan Sonra Gürültü Yapılmaz diye soruyorsanız ve Apartmanda veya binada gürültü yapan komşunuzdan rahatsızsanız detaylı olarak yapmanız gerekenleri gelin hep beraber inceleyelim. 

Binada saat kaçtan sonra gürültü şikayeti yapılır, evde desibeli kaç olmalı, rahatsız eden komşu nereye şikayet edilir, ses şikayeti nereye edilir, sokak gürültü yasağı kaçta başlar 2021, apartmanlar için yönetmelik 2021 gibi bir çok merak ettiğiniz konuya burada açıklık getirdik. Bilgi almak için yazımızın devamını incelemeyi unutmayın!

Apartman Gürültü Yönetmeliği 2021

Toplu yaşam alanlarından biri olan apartmanlar da daire sahiplerinin uyması gereken kuralları vardır. Asansör kullanmaktan, kapı önüne çöp bırakmaktan, bina içerisinde ve evde ses yüksekliğine kadar bir çok kurallar belirlenmektedir. Bu kuralların içerisinde gürültü miktarları da vardır. Buna göre yaşadığınız yerde belirli yönetmelik kararları alınmaktadır. Buna göre yaşayan sakinlerinin uyması gereken yönetmeliği düzenlemeleri şöyledir;

  • Apartman sakinlerinin her türlü rahatsız edici gürültüden uzak durması,
  • Elektronik aletlerin ve müzik aletlerinin sesi kendi evinizde duyulacak kadar açık olmalı,
  • Hafta sonları tatillerinde (istirahat vakti) veya resmi tatillerde bina içinde, evinizde veya çevresinde rahatsız edici bir durumda ses çıkartmak yasaktır.

Mesai günleri yani hafta içi saat;

Gündüz;

  • 13:00  
  • 17:00

Gece ise;

  • 19:00
  • 07:00

arasında yüksek ses çıkartmak, yüksek bir sesle müzik dinlemek, matkap kullanmak, süpürge çalıştırmak gibi türlerle ses çıkarmak yasaktır.

Apartmanda Hangi Saatler de Gürültü Yapılmaz?

Yaşadığımız alanlarda gürültü yapmamaya, rahatsızlık vermemeye ve tatsızlık çıkarmamaya özen göstermeliyiz. Binamızda, katımızda, bahçemizde, sitemizde yaşamımızı sürdürürken aynı zamanda komşularımızın da yaşadığını unutmayarak onları da rahatsız etmeden gürültüden uzak durarak yaşamamız gerekir. Apartmanda belirli saatler aralığında ses yapılmamaktadır.

Bu saatler;

  • Hafta içi: 13:00- 15:00 arasında gece ise, 19:00 ve 07:00 saatleri arasındadır.
  • Hafta sonu: Cumartesi ve Pazar resmi tatil günleri de dahil olarak yüksek sesten kaçınmalıyız. Temel olarak hafta sonları 17:00 ve 19:00′ dan sonra gece 00:00′ a kadar ses desibeliniz yüksek oranda olabilir. Fakat, 00:00′ dan sonra bu dengeyi korumanız ve ses yüksekliğinizi düşürmeniz gerekmektedir. Her yönetmelik yapının inşaat aşaması bittikten sonra bu kuralları belirler, sizlerde bu yönetmeliğe göz atmayı unutmayın! Verilen saatler dolmadan gürültüyü şikayet etme durumunuz söz konusu değildir. Ancak bu saatlerden sonra yöneticinize veya gerekli kurumlara şikayet edebilirsiniz.

Ek olarak; Daire de tadilat zamanları da çok önemlidir. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ ne göre verilen saatler dahilinde daireleriniz de diğer bağımsız bölüm sakinlerini rahatsız etmemek şartıyla tadilat yapabilirsiniz.

Apartmanlarda tadilatlar için belirlenen saatleriyse;

Hafta içi 8:30- 17:30, Hafta sonu 11:00- 17:30 arasında yapılması gerekir. Ancak ses rahatsız edici bir gürültüye sahipse uyarılarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Şikayet halinde hala devam ediyorsanız ve karşı çıkıyorsanız, Gürültü Yönetmeliği hükümlerine ve Kabahatler Kanunu’ nun 36’ ncı maddesi çerçevesinde idari para cezası verilmesi mümkündür.

Apartmanda ve Evde Gürültü Desibeli Kaçtır?

Gürültü Kontrol Yönetmeliği’ ne göre bir çok kullanım alanının kabul edilen üst gürültü düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Ve bu konu için yeni yönetmelikler getirilmiştir. Yazımızın devamında tüm desibel sınırlarını görebilirsiniz. Bu yönetmeliğin sınırlamalarında evin içerisinde yaptığınız gürültü seviyesi de düzeltilmiştir. Düzenlenmelere uymayan kişiler için para cezası uygulanacaktır. Tekrarında ve fiilin gece verilen saatler dışında yapılması durumunda ise ceza iki katına çıkacaktır. Gelin beraber desibel oranlarını inceleyelim!

  • Yatak odası: 35 db
  • Oturma Odası: 60 db
  • Mutfak ve Banyo: 70 db
  • Müzik Dinleme: 30-50 db

Tüm bu verilere bakarak, toplu yaşam alanlarında yapılacak yüksek ses desibeli en fazla ortalama 75 olmalıdır. Bu kurallara uyulmadığında, konutlar adına belirlenen ceza bedeli ödenecektir. Ayrıca yüksek sesten rahatsız olduğunuzda yapmanız gerekenler ve şikayet edeceğiniz yerler aşağıda verilmiştir. Devam ederek tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Gürültü Kontrol Yönetmeliğini İnceleyebilirsiniz.

Apartmanda Saat Kaçtan Sonra Gürültü Yapılmaz ?

Apartmanda Gürültü Yapmanın Cezası Nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi desibel sınırının üzerine çıkan kişiler için ceza uygulaması yapılacaktır. Uyarı sonrası devam edildiğinde ceza bedeli ise; konutlar için 400 ile 500 TL arasında, eğlence gürültüleri çevre rahatsızlığı ise 12- 15 bin TL arasındadır. İkinci bir ceza da ise bu bedel iki katına çıkacak ve 800-1.000 TL arasında bir miktar ödeyeceksiniz. Bu durumlarla karşı karşıya gelmemek için en iyisi sizler desibel sınırını aşmadan, rahatsızlık vermeden kurallara uyunuz. Aksi takdirde hem cebinize yazık hem de komşunuzla olan samimiyetinize… 🙂

Apartmanda Ses Şikayeti Nereye Yapılır?

Apartmanınızda ses mi var? Bu sizi rahatsız mı ediyor? gelin şikayet aşamalarını inceleyelim.

Ses şikayetlerinizi birinci adım olarak, siz komşunuza giderek uyarı yapabilirsiniz. Şayet bu durumda sizi dinlemez ve bu durum tartışmaya yol açarsa yapmanız gereken diğer adımlar şöyledir;

  • Öncelikle yöneticinize ulaşın. Durumu bildirin ve uyarısını sağlayın.
  • Yine bir çözüm bulamadıysanız kiracıysanız ev sahibinize veya gürültü yapan komşunuzun ev sahibine rahatsızlığınızı dile getirin.
  • Hala bir sonuca ulaşmadıysanız, zabıta veya polisi arayarak durumu anlatın. Memurlar şikayetçi olduğunuz kişinin evine giderek uyarıda bulunurlar. Eğer zorluk çıkarırsa bu durumda adli para cezası ödemek durumu ortaya çıkar. Şikayet hattı için inceleyebilirsiniz.
  • Son olarak ise bulunduğunuz yerdeki Adliyeye giderek yazılı bir dilekçe verin. Dilekçenizde şikayetçi olduğunuz tarafın bilgilerini, tarihi kendi bilgilerinizi ve olayın özetini belirtin. Sonrasında ilgili makamlara şahsen başvurunuzu iletin.
    Örnek olarak aşağıda vermiş olduğumuz dilekçeyi inceleyebilirsiniz.

Gürültü Yapan Komşu Şikayet Dilekçe Örneği

Rahatsız Eden Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Ne yazık ki çok katlı binalarda yaşanılan en büyük sorunlardan biri rahatsız eden komşulardır. Komşunuz sürekli olarak sizi rahatsız ediyorsa yapmanız gerekenlere bir göz atalım!

İlk olarak tatlı dille komşunuzu uyarın. 🙂 Baktınız olmuyor polise başvurun. Ama bu size kesin bir çözüm sunmayacaktır. Bu durumda tek bir yöntem kalıyor geriye dilerseniz bunlardan bahsederek, yasal yollar ile izleyeceğiniz yola geçelim. Bulunduğunuz Belediye gürültü şikayet hattı üzerinden komşunuzu şikayet edebilir veya bir dilekçe yazabilirsiniz. Veya Sulh Hukuk Mahkemesi üzerinden dava açabilirsiniz. Dava örneğine aşağıda yer vereceğiz inceleyebilirsiniz.

Sulh Hukuk Mahkemesi Dilekçe Örneği

Ayrıca sesten rahatsız olduğunuzda şikayet edeceğiniz yerlerin hepsi ve yapmanız gerekenler yukarıda sıraladığımız gibidir. Bu adımlar ile şikayetlerinizi oluşturabilirsiniz.

Bu durumlarla karşılaşmamak için toplu yaşam kurallarına uymak ve komşularınız ile iyi bir şekilde geçinmek için en güzeli yönetmelik kurallarına uymak ve çevreye zarar vermemektir.

Sokak Gürültü Yasağı Kaçta Başlar? 2021

Sokakta oluşan gürültüler için saat olanağı vermemiz pekte doğru olmaz. Ancak desibel sınırlarını belirterek sizlere yardımcı olabiliriz. Veya rahatsız olduğunuz caddedeki araba ise yine yukarıda belirttiğimiz kurallar çerçevesinde şikayet oluşturabilirsiniz.

Desibel sınırları;

  • Motosiklet: 110 db
  • Şehir içi Trafik: 65 db
  • Sokak Müziği: 100 db
  • Diğer Ses olanakları (Uçak, Roket vb.): 10 db sınırındadır.
Kaynak:https://devlethaber.net/apartmanda-saat-kactan-sonra-gurultu-yapilmaz-kanun-maddesi/.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir