CentOS 7.0 Nasıl Kurulur

CentOS 7.0 Nasıl Kurulur
CentOS Red Hat firmasının dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodları üzerine kurulu ve bu dağıtım ile uyumlu bir linux dağıtımıdır. Bağımsız bir grup tarafından geliştirilen işletim sisteminin isminin açılımı The Community ENTerprise Operating System biçimindedir. Ocak 7, 2014 tarihli bir bildiri ile CentOS geliştirici lideri Karanbir Singh, CentOS'un RedHat ekibine dahil olduğunu bildirmiştir.
0

Merhabalar bu makalemizde sizlere CentOs ve detaylarından bahsetmek istiyorum. 2015 ortalarında RHEL7 duyuruldu ve kısa bir süre sonra da CentOS 7 ortaya çıktı. RHEL7 ile birlikte, Linux i reboot etmeye gerek kalmaksızın kernel patch’i geçebilmeye olanak sağlayan kpatch (Dynanic Kernel Patching) uygulaması, LVM Cache özelliği gibi güzel özelliklerin yanı sıra LVM için API ve development ya da sistem yönetimi tarafında otomatizasyon vermek için  libStorageMgmt API gibi müthiş  yenilikler geldi. MySQL yerine MariaDB’ye ve Apache 2.4’e geçilmesi, pNFS’in gelmesi bence evrim olarak nitelendirilebilir.

Bu makalede  CentOS 7.0’ın nasıl kurulabileceği ve nelere ihtiyacımız olduğu hakkında sizlere özet bilgiler aktarmayı düşünüyorum.

Birinci adım CentOS 7 imajını http://centos.org/download/ üzerinden download edeceğiz. İmajın bir kaç farklı versiyonu bulunuyor; ben 64bit bir sisteme en düşük minimal CentOS kurulumu yapacağım için CentOS-7.0-1406-x86_64-Minimal.iso (566 MB) yazan  dosyayı indirerek işleme devam edelim. kurulum medyasını elde ettikten sonra sistemimizi bu medya üzerinden boot edelim ve karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir.

CentOS7-boot-1

Install CentOS 7” diyerek devam edelim ve dil seçeneklerimizi ayarlayalım.

CentOS7-language-selection-2

Türkçe de kurabilirsiniz ama bunu tavsiye etmiyorum. Dili seçip devam ettikten sonra tüm kurulum işlemlerini yapacağımız ekran belirecektir:

CentOS7-main-installation-screen-3

Ağ ayarları, Klavye dili seçimi, zaman ve tarih düzenlemesi yapılarak kurulumun hangi diske yapılacağının belirlendiği “Installation Destination” tanımlamaları yapılacak. Biz öncelikle klavye dilini Türkçe olarak seçmek üzere, sol köşede bulunan “Keyboard” segmesine tıklayalım; bu işlem sonucunda aşağıdaki ekran gelecektir:

CentOS7-keyboard

 

En sağ alt köşede bulunan “+” iconuna tıklayarak desteklenen klavye dillerini içeren listeyi açıp Turkish‘i seçelim ve “Add” diyerek ekliyelim. Bu şekilde keyboard layout olarak hem English hem de Turkish eklenmiş olacağız ancak biz Turkish’i default olarak kullanmak istediğimizden dolayı listede üst sıraya taşımak için Turkish’i seçip aşağıdaki yukarı ok tuşu ile liste tepesine taşıyabiliriz buna done diyerek devam edelim ve Network & Hostname” segmesinden ağ ve sistem ismi tanımlamalarını gerçekleştirmek için ilgli sayfaya geçelim.

CentOS7-main5435

 

Görülen bu ekranda sistemimizdeki ağ arayüzleri görüntülenmektedir; RHEL ve dolayısı ile CentOS’un 7 sürümündeki değişikliklerden birisi de ağ arayüzlerinin isimlerinin eski bilindik ethX formatından farklı bir naming schema kullanıyor oluşudur; bu nedenle benim sistemimdeki tek ağ interface’i olan arayüz (networkdizayn.com) şeklinde görünmektedir. Şimdi bu interface’i seçiğ sağ üst köşede “Off” pozisyonunda bulunan butona bir kere tıklayarak “On” yapıyoruz ve ağ arayüzünü etkinleştiriyoruz. Bu noktada benim ağ’da bir DHCP sunucu bulunduğundan dolayı static IP tanımlaması yapmama gerek kalmadan IP alabiliyorum; ancak sizde DHCP yok ise ilgili ekranda sol alt köşedeki Configure butonuna tıklayıp açılan ekranın üst menüsündeki “IPv4 Settings” kısmına girip aşağıdakine benzer şekilde IP  yapıp save diyerek bu ekrandan çıkabilirsiniz:

CentOS7-date-time

Ekrandaki tanımlamalar, haritadan bulunduğunuz şehri/bölgeyi seçmek ve sağ üst köşede “Off” konumda bulunan “Network Time” özelliğini “On” konuma getirmektir. Bu işlemleri yapalım ve ardından herzaman olduğu gibi gene “Done” diyerek bir önceki ekrana dönelim.

Şimdi son olarak disk yapılandırmasını tamamlayacağız. Bunun için “Installation Destination” bölümüne giriyoruz:

CentOS7-disk

Bu ekranda, sisteminizdeki disk ya da diskler listelenecek ve hangisine kurulum yapmak istediğinizi belirlemeniz istenecektir. Benim sistemimde tek bir disk olduğundan bu diskin üzerine bir kez tıklamak suretiyle kendisini seçiyorum. Disk seçimini yaptıktan sonra disk bölümlemesinin nasıl yapılacağını belirliyoruz. Bu konuda iki seçeneğiniz bulunmaktadır; CentOS’un disk bölümlemesini otomatik yapmasını söylemek için default seçenek olarak “Automatically configure partitioning” seçeneği üzerinden gidebilir ya da “I will configure partitioning” diyerek disk layout’ını manual olarak kendinize göre belirleyebilirsiniz. Otomatik bölümleme tüm diski kullanarak LVM yapısında öntanımlı bir tanımlama yapacaktır ve spesifik ihtiyaçlarınız olmaması durumunda gayet yeterli olacaktır. Bu nedenle biz otomatik yapılandırmayı seçerek “Done” diyoruz.

Bu son aşamanın ardından kurulum işlemleri için gerekli olan tüm ilk yapılandırma işlemleri tamamlanmış oluyor ve son olarak ana kurulum ekranının sağ en alt köşesinde bulunan “Begin Installation” butonu ile kurulumu başlatıyoruz ileri butonuna bastıktan sonra ROOT VE USER parolası oluşturmamız gerekiyor.

CentOS7-set-root

Gördüğünüz gibi root ve user detaylarınıda belirleyerek bu kurulum işlemlerini bitiriyoruz ve ilgili sürecin tamamlanmasının ardından, sistemimizi “Reboot” ederek kurulumu tamamlıyoruz.

Evet arkadaşlar özet olarak CentOS 7.0 kurulumu aslında otomatik bir şekilde bizleri kurulum sonuna getiriyor bu yazıdaki görseller ile takılabileceğiniz kısımları daha belirgin hale getirmiş olduğumuzu düşünüyorum. 2016 Yılında Adnan Güney Bey ile birlikte sunucu işletim sistemleri ve bunlar üzerinde kullanabileceğimiz ücretsiz ve ücretli üst düzey yazılımlar hakkında daha fazla yazı yayınlamayı düşünüyoruz. İnternet üzerinde gerçek anlamda bu konular üzerinde çok detaylı bilgiler olmadığını hepimiz biliyoruz. Bunların başlıca sebebi ise evimizde bulunan hat çıkış güçlerinin özellikle upload değerlerinin çok ama çok düşük olmasından kaynaklanıyor.

Evimizde sunucu barındırmak neredeyse imkansız bu yüzden firmalar üzerinden sunucular alıyoruz ve belli ücretler karşılığında web sitelerimizi barındırıyoruz. Malum bazı firmalar kurulu sistemleri satıyor ama ücretleri yüksek oluyor bazıları ise sadece serverlarını boş şekilde kiralıyor kurulumları bizlerin yapması gerekiyor ve maliyet neredeyse yarı yarıya düşüyor işte bu yüzden bu makale ve bunun gibi diğer editör , yazar arkadaşların makaleleri altın değerinde olabiliyor. Tüm okuyucularımıza yazdıkları değerli yorumlar için çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten son 5 yılda çok değerli bir okuyucu kitlesi yakaladık. Adnan Bey ile yaptığımız çalışmaları bu yüzden dahada ileri safhaya taşıyıp sizden gelen sorun ve isteklere kısa süreçlerde yanıtlar bulmak istiyoruz. Hepinize saygılarımı sunuyor ve başka makalelerde görüşmek üzere iyi çalışmalar diliyorum Hoşçakalın  bizi sosyal medya üzerindende takip etmeyi unutmayın….

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1984 İzmit'te doğdu Konya Selçuk Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi mezunu. Network Dizayn kurucusu ve editörü. Server altyapısını kuran ve düzenleyen kişi. Gerçek bir teknoloji bağımlısı olan Fatih, ayrıca oyun dünyası ve film sektörüne de ilgili.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir