DLNA Nedir?

DLNA Nedir?
0

Dijital yaşam günlük hayatımızda çok önemli bir hal almaya başladı. Herkezin evinde zaten bir televizyon büyük ihtimalle vardır. Bunun haricinde cep telefonu, mp3 çalar, video oynatıcılar, bilgisayarlar vs. gündelik yaşamımızın birer parçası haline geldiler. Bu yukarda saydığımız cihazların hepsi kendi başlarına bizlere hizmet vermek için tasarlanmışlar. Örneğin televizyon sadece televizyon yayınlarını izlememize imkan sağlar.

DLNA (Digital Living Network Alliance) dijital cihazların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlamak amacıyla geliştirilen bir teknoloji. Bu sayede odamızda cep telefonuyla bilgisayarımızdaki müzikleri dinleyebilir videoları izleyebiliriz. Aynı şekilde televizyon yayının bilgisayarımızdan rahatça izleyebilir tam tersi olarak da bilgisayarımızdaki bir filmi televizyondan izleyebiliyoruz.

2003 yılında kurulan Oregon Amerika merkezli bir firma olan DLNA yaşamımızda bize yardımcı olan tüm elektronik cihazların birbiriyle uyum içerisinde çalışmasına yardımcı olmak amaçlı bir yazılım üretti. Bu yazılım sayesinde günlük yaşantımızda bizlere yardımcı olan Bilgisayar, Cep Telefonu, Fotoğraf Makinesi, LCD TV, MP3 Player, Taşınabilir Disk (External HDD) ve bilimum elektronik cihazların birbirine bağlanıp içerikleri (video, müzik ve dijital fotoğraları) paylaşabiliyor.

dlna

DLNA teknolojisini destekleyen firmalar da oldukça fazla. Bunlarda bazıları Philips, Samsung, Matsushita, Hewlett-Packard, Sony, Microsoft, Intel, Nokia ve Vestel olarak sıralanıyor. Vestel’in de bu teknolojiye yatırım yapıyor olması Türkiye teknolojisi açısından gurur verici.

Öncelikle bu teknolojiyi kullanabilmeniz için belirli ekipmanlara sahip olmanız gerekiyor. Örneğin ;

  • Videolarınızı Bilgisayar üzerinden yayınlamak için Digital Media Server (DMS) sertifikalı bir program (Windows Media Player 12 sahip durumda) ve bilgisayara;
  • Bu yayını izleyebilmek için Digital Media Player (DMP) sertifikalı bir ekrana ya da televizyona

ya da ;

  • Fotoğraf makinesiyle çektiğiniz fotoğrafları televizyonda izlemek için Fotoğraf Makinası’nın Digital Media Controller (DMC) sertifikasına
  • Televizyonun da Digital Media Renderer (DMR) sertifikasına sahip olması gerekiyor.

Şu an için bu sertifakaları cihazlar bünyelerinde barındırdıklarından dolayı dışarıdan herhangi ekstra bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor.

Cihazlar arası DLNA yolu ile haberleşme yapmak için cihazların marka benzerlikleri olma zorunluluğu da bulunmuyor. Sony bir Notebook ile Toshiba marka bir LCD TV’yi birbirine sorunsuzca bağlamak mümkün. Ortak bir sertifika düzenine ve çalışma mimarisine sahipler. Tek gereklilik cihazların aynı ağ üzerinde bulunması şartı.Bu tarz mimarinin ilk temelleri 2005 yılında JVC, Mitsubishi, Samsung, NBC Universal ve Sun firmaları tarafından HANA adı ile atıldı. HANA (High-Definition Audio-Video Network Alliance) DLNA’in ilk olarak 2004 Temmuz’da üretilmeye çalışılmasına rağmen bu konuda en aktif adımlar 2005 yılında yukarıda belirtilen şirketler tarafından atıldı. Daha sonra DLNA firması 2006 yılı ilk çeyreğinde konu ile ilgili olarak ilk kullanım detaylarını açıkladı. 2009 Ağustos ayında DLNA; 5500 farklı cihaz tarafından desteklenen ve 200 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştırılmış bir hizmet haline geldi.Günümüzde her cihaz (ethernet ve Wi-Fi desteği olan) DLNA kullanabilir. Hizmetin aktif kullanılması gereken tek şey DLNA’den alınacak sertifika ve internetten indirilerek yüklenilecek sunucu (server) programıdır.

DLNA teknolojisini destekleyen firmalar da oldukça fazla. Bunlarda bazıları Philips, Samsung, Matsushita, Hewlett-Packard, Sony, Microsoft, Intel, Nokia ve Vestel olarak sıralanıyor. Vestel’in de bu teknolojiye yatırım yapıyor olması Türkiye teknolojisi açısından gurur verici.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1984 İzmit'te doğdu Konya Selçuk Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi mezunu. Network Dizayn kurucusu ve editörü. Server altyapısını kuran ve düzenleyen kişi. Gerçek bir teknoloji bağımlısı olan Fatih, ayrıca oyun dünyası ve film sektörüne de ilgili.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir