Doğal Şeker ve Rafine Şeker

Doğal Şeker ve Rafine Şeker
0

Şeker bitkilerden elde edilen önemli bir besin maddesidir. Birçoğumuz- çayı şekersiz içsek ve maddi olarak şeker tüketmesek bile- gün içersinde tükettiğimiz gıdaların içersinde doğal şeker tüketiyoruz. Örnek olarak, ekmek, süt, patates vb. gibi temel besinlerimizde sıklıkla faydalanıyoruz.

Kristal şeker, şeker kamışından elde edilmiştir ilk olarak. Çok su ve sıcak havayı seven şeker kamışı daha çok tropikal iklimde yetişebilir. Eskiden şeker pancarının suyu sıkılıp ya hemen kullanılırmış ya da daha uzun ömürlü olabilmesi için konsantre edilip, çöken kristal tortular buharlaşma işleminden sonra kristal şeker olarak kullanılırmış. Bu yöntem doğal şeker elde edilme yöntemidir.

Doğal yöntemlerde beyazlatma işlemi kükürt dioksit ya da kireç sütü ile yapılırken, fabrika üretiminde kömür ve hayvan kemikleri kullanılmaya başlanmıştır. Hatta daha sonralarda -ve günümüzde- sentetik beyazlatıcılar çok sık kullanılmıştır.

farkli-sekerler

Bütün şeker çeşitlerini kısaca bi açıklamak gerekirse;

  1. Glikoz nişastanın parçalanması ile elde edilen bir şekerdir ve doğal şekerden faklı olarak direk kana karıştığı için oldukça zararlıdır. Ucuz olduğu için piyasadaki yapay ballarda kullanılmaktadır, dikkat edilmelidir.
  2. Früktoz meyvelerdeki şekere verilen isimdir. Bu şekeri meyveden ayırmak zor olduğu için, ayırma işleminde çeşitli kimyasallar kullanılmaktadır.
  3. Rafine şeker, şeker pancarı ve kamışından kimyasallar kullanılarak elde edilen kristal şekerdir, tatlının zehirlenmesine katkıda bulunma olasılığı yüksektir diyebiliriz.
  4. Toz şeker rafine şekerin toz halidir.
  5. Kesme şeker toz şekerin kimyasal yapıştırıcılarla şekillendirilmiş halidir.
  6. Mısır şurubu mısırın kimyasallar ile parçalanmasıyla elde edilir. Glikoz gibi direk kana karışır ve GDO’lu olabileceği için rafine şekerden daha zararlıdır.
  7. Aspartam yapay tatlandırıcıdır ve kanserojendir.
  8. Balda ki doğal şeker tüm şekerleri içerir ancak fabrika üretimindeki yapay ballar hariç.

Rafine şekerin gereğinden çok kullanımı sonucunda, uykusuzluk, baş dönmesi, alerji, manik depresyon, kardiyovasküler hastalıklar, saç dökülmesi, dikkat bozukluğu, hipertansiyon, obezite ve diyabet gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle şeker tüketimi sağlık açısından dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birini oluşturmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1989 yılında Akhisar'da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm mezunu. Network Dizayn sağlık yaşam ve güncel Haberler Bölüm Editörü olan Ceyda Aksel, Lifestyle türündeki blogunda; teknoloji, kültür sanat ve bilim kurgu konularında yazıyor. Kendisinin bir de mesleki tecrübelerini aktardığı akademik blogu bulunmakta. Şu günlerde çeşitli firmalara sosyal medya danışmanlığı da yapıyor. özellikle infografik temelli, içerikler üretiyor.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir