Siber Saldırılar ve Türkiye

Siber Saldırılar ve Türkiye
0

Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir. İlk olarak 1958 yılında, canlılar veya makineler arasındaki iletişim disiplinini inceleyen Sibernetik biliminin babası sayılan Louis Couffignal tarafından kullanılmıştır. İnternetin tam karşılığı olarak kullanılan siberuzay (cyberspace) terimiyse ilk olarak Kanadalı ünlü bilim kurgu yazarı William Gibson tarafından bir bilgisayar korsanının matrix adı verilen bir bilgisayar sistemine sızarken yaşadıklarını anlatan Neuromancer adlı romanda kullanılmıştır. Bu ünlü roman aynı zamanda sanal gerçeklik (virtual reality), yapay zekâ (artificial intelligence) ve genetik mühendisliği (genetic engineering) gibi kavramların da ilk olarak işlendiği eserdir. İnterneti anlatan sanal âlem ve siber âlem kavramlarının ikisi de doğru birer önermedir. İnternet, iletişim yöntemi açısından siber, yarattığı ortam açısından sanaldır.

Siber kavramı var olan digital parametrelerin birer gerçeklik yansıması ve gerçek hayata kattıgı gerçek parametreler açısından bizim hayatımızı ciddi anlamda etkilemektedir. Kullandığımız isim üzerimize kayıtlı diplomalar belgeler ve banka hesaplarımız artık elle tutulabilir kağıt parçaları olmaktan çıktı ve digital platformlarda arşivlenen birer sanal belge olmaya başladı. Doğal olarakta bu ortamı oluşturanlar yada yer sağlayıcılar tarafından elde tutulabilir büyük bir nimet halini almış durumda.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin (STM) Ekim-Aralık aylarını kapsayan ve 2016 yılı genel değerlendirmesi yanında, 2017 yılına ilişkin projeksiyonları da içeren Siber Tehdit Raporu’nda Türkiye 2016 yılında Avrupa Bölgesi’nde fidye yazılım ve online bankacılık saldırılarına maruz kalan ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. Durum neticesinde siber saldırılar da hayatımızı etkileyebilir. Raporda, kötü niyetli kişi ve terör örgütlerinin, sosyal medyayı suistimal ederek siyasi ve toplumsal olaylara yön vermeye çalışacaklarına vurgu yapılıyor. STM, yeni nesil siber güvenlik anlayışının bir ürünü olan “Siber Füzyon Merkezi”ni hizmete sunarak ve siber güvenlik konusuna dikkat çekmek amacıyla “Capture the Flag” etkinlikleri düzenleyerek, Türkiye’nin siber güvenlik alt yapısının güçlendirilmesi ve her geçen gün daha karmaşık ve tehlikeli hale gelen siber tehditlerin önlenmesi konusunda önemli çalışmalar yürütüyor.

Tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de siber saldırılara yönelik önlemler alınıyor. Gelecek ile ilgili konuşulduğunda, teknoloji çağı olarak adlandırılan bir gelecek söz konusuyken bilgisayarın hayatımızdaki yerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Türkiye diğer ülkeler tarafından teknolojik olarak zayıf olduğu kabul edilsede Türk milletinin gerçekten üstün özellikleri var çoğu yazılımı kendi üreticisinden kopyalayıp daha iyi hale getirebiliyoruz. Kopyalama ve geliştirme konusunda yazılımsal olarak neredeyse Çin ‘ den daha başarılıyız. Üretemesek bile üretilmiş olan ne varsa hükmetme başarımız olduğu aşikar. F16’lardan bir ders aldık; uçaklara yeni bir silah eklemek, sistemlerine yeni bir görev yüklemek istediğinizde yapamıyorsunuz, üretici firma size bu izni istediği kadar veriyor ve siz razı olmak zorundasınız! Türklerin bu yazılımı kırarak yeni görevler ve extra yazılım kodları eklediği biliniyor. Kısaca Siber saldırılar olabilir veya olacaktır.

Önümüzdeki yıllarda terör, savaş, barış, soğuk savaş kelimeleri yerine; siber güvenlik, siber saldırı, siber savaş terimlerini daha çok duyacağız. Siz Facebook’ta sosyalleşir, Twitter’da siyasi görüşlerinizi açıklarken, e-devlet sayesinde işlerinizi hızla çözüp, banka işlemlerinizi sanal şubenizde yaparken, devletler arasında sessiz ama derin bir sanal savaş başladı. Hem de soğuk savaş dönemini aratmayan şiddette. Ve daha korkunç. Gazetelere-televizyonlara yansıyan hacker’ların siteleri çökerttiği haberlerinin gerisinde stratejik bir savaş sürüyor.

Umuyorumki Ülkemiz daha güçlü olacak.  Biz sanayi devrimini kaçırmış bir toplumuz. Sanayi devrimini kaçırdığımız için bir imparatorluktan olduk. Bilişim çağı bizim en önemli fırsatımızdır, Yazılım bizi dünyada geri kaldığımız yerden öteye taşıyabilir.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1984 İzmit'te doğdu Konya Selçuk Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi mezunu. Network Dizayn kurucusu ve editörü. Server altyapısını kuran ve düzenleyen kişi. Gerçek bir teknoloji bağımlısı olan Fatih, ayrıca oyun dünyası ve film sektörüne de ilgili.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir