Süt Ve Süt Ürünlerinde Yapılan Hileler

Süt Ve Süt Ürünlerinde Yapılan Hileler
3

Bozulmalara karşı en dayanıksız ürünlerden biri süttür. Sağımdan sonra hemen soğutulmalı, firmalara taşınana kadar düşük sıcaklık korunmalıdır. Süt, gördüğü işlemler sırasında ne kadar korunursa sağlıklı süt elde etmek o kadar başarılı olur. Süt firmalara girdiğinde duyusal testler, alkol testi, özgül ağırlık, yağ, kuru madde, bakteri sayımı, asitlik ölçümü gibi testlerin yapılması gerekmektedir. Sütte yapılabilecek analizler gibi tahşiş konuları da fazladır. Yapılan hileler şöyledir:

1.Aromalı yoğurtlarda jelatin kullanımı serbest olduğundan süzme yoğurt üreticileri önce aromalı yoğurt izni alıyorlar daha sonra aldıkları jelatinleri aromalı yoğurtlarda değil süzme yoğurtta kullanmaktadırlar. Süzme yoğurt üreticisi, süte jelatin katarak koyulaştırıp , üç litre süt yerine iki litre sütten 1 kilo yoğurt elde etmektedirler. Böylece daha fazla kar elde etmektedirler.

2.Bozulmuş, küflenmiş ve kokmuş peynirler bir makinada karıştırılıp pişirilmekte, katılaşmasını sağlamak üzere bu karışıma bolca nişasta eklenmektedir.Bu karışıma da sahte tereyağ üretiminde kullanılan bitkisel yağ da eklenerek sözde tulum peyniri üretilmektedir.

sut-peynir-hile

3.Tereyağı yapımında yoğurma işlemini kısa tutarak tereyağının içerisindeki suyu azaltmamaktadırlar ve sade yağlara kuyruk yağı ve margarin ilavesi yapılarak piyasaya sürmektedirler.

4.Kaşar peynirlerinin yapımında soya proteini veya patates katılarak tağşiş yapılmaktadır.

5. Sütü daha yağlı ve kıvamlı göstermek amacıyla un ve nişasta katılmaktadır.

6.Bakteri  faaliyetlerini azaltmak için süte , formaldehit, borik asit, hidrojen peroksit gibi bakteri öldürücü özellikte maddeler katılmakta , bu maddeler zararlı bakterileri yok ederken sütteki yararlı bakterileri de yok ederek sütün besin özelliklerini çok düşürmektedir.

Piyasada görülen bu hilelerin temelinde, bu ürünleri tüketenlerin içinde bulundukları zor ekonomik ve sosyal koşulların yattığı şüphesizdir. Tüketicilerin  aynı ürünlerde görecekleri fiyat uçurumlarını mutlaka dikkate almaları, sahte ve tağşiş edilmiş ürünler konusunda hem yasal yaptırımların daha ağırlaştırılması hem de tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1989 yılında Akhisar'da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm mezunu. Network Dizayn sağlık yaşam ve güncel Haberler Bölüm Editörü olan Ceyda Aksel, Lifestyle türündeki blogunda; teknoloji, kültür sanat ve bilim kurgu konularında yazıyor. Kendisinin bir de mesleki tecrübelerini aktardığı akademik blogu bulunmakta. Şu günlerde çeşitli firmalara sosyal medya danışmanlığı da yapıyor. özellikle infografik temelli, içerikler üretiyor.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Güzel paylaşım. Çok şey yazılabilir ama değmez böyle davula böyle tokmak az bile

  2. 9 Haziran 2016

    Ceyda hanım çocuklarımıza aldığımız meyveli yoğurtlardaki jelatin ciddi sıkıntılar yaratıyormu cevap için şimdiden çok teşekkürler. ellerinize sağlık güzel bir konuya değinmişsiniz.

    • 9 Haziran 2016

      Yorumunuz için teşekkürler Emine Hanım. Jelatin hayvansal kaynaklı bir proteindir. Satın aldığımız çoğu üründe, su tutucu olduğu için kullanılır. Ürün Etiketlerine dikkat ettiyseniz yenilebilir sığır jelatini gibi tabirler vardır. Domuzdan yada sığırdan üretimi yapılmaktadır. Yapılan araştırmalarda; tüketime bağlı olarak hormon bozukluğu, kalp rahatsızlıkları ve kronik hastalıklarına sebep olduğu bulunmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir