Çeşit Çeşit Çikolata

Çeşit Çeşit Çikolata
1

Çikolata, Türk Gıda Kodeksi’ne göre: Kakao ürünleri ile şeker ve tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve aroma maddeleri ile birlikte tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürün demektir.

Çikolata tarihinin M.Ö. 1500 yılına kadar gittiği sanılmaktadır. Aztekler zamanında, bildiğimiz şekilde yemekten ziyade cenaze törenleri, kutlamalar gibi özel günler ve dini törenler için kullanılırdı. Kakao ise o günlere ithafen “Tanrının Yiyeceği” anlamına gelmekte idi. Yine Aztekler zamanında kakao çekirdekleri o kadar değerliydi ki alışverişte para yerine kullanılırdı. M.S. 1500’lü yıllarda içecek olarak, 1600’lü yıllarda ise içerisine şeker eklenerek yavaş yavaş bildiğimiz çikolata formuna gelmiştir.

cikolata

Çikolata hafızayı güçlendirir. Antioksidandır. Kalp krizi ve felç riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Sinir sistemini harekete geçirir. Yorgunluğu azaltır.

Ayrıca çikolata idrar söktürücüdür. Ağrıyan dokularda ağrıların azalmasını sağlar. Öksürüğü ve boğazdaki kaşıntıyı keser. Cildi güzelleştirir ve E vitamini açısından zengindir. Çikolatanın antioksidan özelliği içerisindeki kakao kitlesinden gelmektedir. Bu nedenle beyaz çikolatada antioksidan madde bulunmaz.

1. Beyaz çikolata: Şeker, kakao yağı (%25- 50) , süt veya süt tozu, vanilya, emülgatör*.
2. Sütlü çikolata: Şeker, kakao yağı, kakao kitlesi (%25- 45), süt veya süt tozu, vanilya, emülgatör*.
3. Bitter çikolata: Şeker, kakao yağı, kakao kitlesi (%45-90 ), emülgatör*.
(Emülgatör: Su ve yağ fazının bir arada homojen olarak kalmasını sağlayan madde)

Uzmanlar, günde 50 gr çikolata yemenin vücudumuza faydalı olacağını söylüyorlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1989 yılında Akhisar'da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm mezunu. Network Dizayn sağlık yaşam ve güncel Haberler Bölüm Editörü olan Ceyda Aksel, Lifestyle türündeki blogunda; teknoloji, kültür sanat ve bilim kurgu konularında yazıyor. Kendisinin bir de mesleki tecrübelerini aktardığı akademik blogu bulunmakta. Şu günlerde çeşitli firmalara sosyal medya danışmanlığı da yapıyor. özellikle infografik temelli, içerikler üretiyor.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. teşekkürler harika bir paylaşım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir