e-Devlet’ten İkametgah Belgesi Nasıl Alınır?

e-Devlet’ten İkametgah Belgesi Nasıl Alınır?
0

Eskiden nüfus müdürlüklerinin kapısında uzun kuyruklar bekleyerek ya da mahalle muhtarından belirli bir ücret karşılığında aldığımız ikametgah belgesini artık e-Devlet üzerinden birkaç basit adımda alabiliyoruz. E-Devlet üzerinden ikametgah belgesi nasıl alınır sorusunu yanıtladık ve işlem sırasında dikkat etmeniz gereken önemli noktaları anlattık.

Resmi ya da özel kurumlarda yapılan neredeyse her işlem için kişiden istenen ikametgah belgesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ikame etmekte yani oturmakta olduğu yeri resmi olarak gösteren bir belgedir. İkametgah belgesi eskiden nüfus müdürlüklerinden ya da mahalle muhtarlıklarından alınırdı. e-Devlet Kapısı ile birlikte artık online olarak kolayca ikametgah belgesi alabiliyoruz.

Peki, e-Devlet üzerinden ikametgah belgesi nasıl alınır? Öncelikle belirtmeliyiz ki bu sistemden yapılacak her işlem gibi ikametgah belgesi alma işlemi için de bir e-Devlet hesabınız olması gerekiyor. Bu sistemde kayıtlı bir hesabı olan herkes kolayca e-Devlet üzerinden online olarak ikametgah belgesi alabilir. İşlemin detaylarına ve konu ile ilgili dikkat etmeniz gereken noktalara gelin yakından bakalım.

e-Devlet üzerinden ikametgah belgesi nasıl alınır?

Adım #1: Buradan e-Devlet ikametgah belgesi sorgulama sayfasını açın.
Adım #2: e-Devlet hesap bilgilerinizle giriş yapın.
Adım #3: Bilgilendirme yazısını okuduğunuzu onaylayın.
Adım #4: Belgenin kimin için alınacağını seçin.
Adım #5: Belgenin neden verileceğini seçin.
Adım #6: İkametgah belgesi hazır.
Adım #7: İşlem tamam.

Adım #1: e-Devlet ikametgah belgesi sorgulama sayfasını açın:

Verdiğimiz bağlantı üzerinden ya da e-Devlet Kapısı’nın arama çubuğuna ikametgah belgesi yazarak söz konusu sayfaya ulaşabilirsiniz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen bu hizmetin tam adı Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama sayfası olarak geçmektedir.

Adım #2: e-Devlet hesap bilgilerinizle giriş yapın:

Daha önce belirttiğimiz gibi e-Devlet üzerinden ikametgah belgesi almak için e-Devlet hesabına ihtiyacınız var. Eğer bir hesabınız varsa TC kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme giriş yapabilirsiniz.

Adım #3: Bilgilendirme yazısını okuduğunuzu onaylayın:

e-Devlet üzerinden ikametgah belgesi alma işlemine geçmeden önce sistem size alacağınız hizmet hakkında bilgilendirici bir metin sunuyor. Bu metni okuyup anladığınızdan emin olduktan sonra Yukarıdaki Bilgilendirme Yazısını Okudum seçeneğini onaylayın ve Devam Et butona tıklayın. Onay vermeden işleme devam edemezsiniz.

Adım #4: Belgenin kimin için alınacağını seçin:

e-Devlet hesabı olan vatandaşlar kendileri için olduğu gibi aynı konutta ikamet ettikleri eşleri ve ergin olmayan çocukları için de ikametgah belgesi alabilirler. İkametgah belgesini kimin için alacağınızı seçtikten sonra Devam Et butonuna tıklayarak işlemi sürdürün.

Adım #5: Belgenin neden verileceğini seçin:

Bu sayfada karşınıza ikametgah belgesinde yer alacak TC kimlik numarası, ad, soyad, ana adı, baba adı, doğum tarihi, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve ilçe gibi bilgiler çıkacak. Bu bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra ikametgah belgesini neden istediğiniz seçin. Kişi Talebi dışındaki Kuruma İbraz ve Kurum Talebi seçeneklerinde hangi kurumun bu belgeyi istediği de soruluyor. Seçiminizi yaptıktan sonra Devam Et butonuna tıklayın.

Adım #6: İkametgah belgesi hazır:

e-Devlet üzerinden ikametgah belgesi alma işlemi için istenilen tüm bilgileri girdikten sonra ikametgah belgeniz hazır bir şekilde karşınıza çıkacak. Ancak dosyayı direkt olarak sayfadaki Yazdır butonu ile yazdırmayın. Dosya İndir butonuna tıklayarak ikametgah belgesini PDF formatında cihazınıza indirin. Yazdırma işlemini ise daha sonra yapabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden ikametgah belgesi alırken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Bir günde yalnızca tek bir belge oluşturma hakkınız var.
  • Oluşturulan belgenin birden çok kopyası basılabilir.
  • Belirli bir kurum için oluşturulan belgeler yalnızca aynı özellikteki kurumlarda kullanılabilir.
  • Belgenin ne için kullanılacağı bilgisini doğru seçtiğinizden emin olmalısınız.
  • İkametgah belgesini verdiğiniz kurum, belge üzerindeki barkod numarası ile belgeyi sorgulayabilir.
  • Her belgenin kendine özel bir geçerlilik süresi vardır ve bu süre belge üzerinde yazmaktadır.
  • Almış olduğunuz ikametgah belgesinde hata olduğunu düşünüyorsanız kayıtlı olduğunuz ilçe nüfus müdürlüğüne ya da 199 numaralı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Çağrı Merkezi’ne başvurabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden ikametgah belgesi nasıl alınır sorusunu yanıtladık ve işlem sırasında dikkat etmeniz gereken önemli noktaları anlattık. İkametgah belgesini hangi kuruma vereceğiniz önemli bir konu olduğu için işlemdeki bu adım sırasında dikkatli olmanızda yarar var.

 
 
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir