Japonya, 44 Yaşındaki Nükleer Reaktörü Yeniden Kullanıma Açtı

Japonya, 44 Yaşındaki Nükleer Reaktörü Yeniden Kullanıma Açtı
0

Uzun süredir nükleer enerjiden faydalanan ancak faciasını da gören Japonya, 44 yaşındaki Mihama nükleer santralini yeniden kullanıma açtı. Karar, Japonya’nın sıfır karbon hedefine ulaşmasına yardım etmek için verilmiş olsa da bazı kesimler bunu hoş karşılamadı.

Uzun süredir nükleer enerjiden faydalanan Japonya, 44 yaşındaki eski nükleer reaktörünün operasyonlarını yeniden başlattı. Nükleer reaktör, Fukuşima faciasının ardından ülkede kullanılacak en eski nükleer reaktör olma özelliğini taşıyacak. Reaktör, Japonya’nın 2050’de karbonu sıfırlama hedefine katkıda sağlayacak.

Japonya’daki birçok nükleer reaktör, Mart 2011’de meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima Daiichi nükleer enerji santralindeki erime nedeniyle kapanmıştı. Fakat bugün, Mihama isimli santral yeniden hizmete açıldı. Santralin kullanım ömrünün 40 yıl üzerine çıkması içinse yetkililerden özel onay alındı.

Bazıları hoş karşılamadı:

Japonya, aslında nükleer enerjiden uzun zamandır faydalanan bir ülkeydi. 2019 yılında ülkedeki santrallerin yalnızca üçte biri operasyonel haldeyken bile ülkenin enerji kaynağının %6’lık kısmı nükleer enerjiydi. 2015 yılında yayınlanan bir plana göre Japonya, 2030 yılına kadar enerjinin %20 – %22’lik bir bölümünü nükleer enerjiden elde etmek istiyor.

Öte yandan ülkede gerçekleşen facianın ardından eski bir nükleer enerjinin yeniden operasyona açılması, bazı kesimler tarafından hoş karşılanmadı. Kabine Ofisi Atom Enerjisi Komisyonu eski başkan yardımcısı Tatsujiro Suzuki, “Sektör ve hükümet Fukuşima’dan ders almamış gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Dünya nükleer enerjiye yöneliyor:

Geçtiğimiz haftalar boyunca dünya çapında nükleer enerjiye yönelik önemli açıklamalar duymuştuk. Nükleer enerjinin temiz enerji sayılması hareketineyse Amerika Birleşik Devletleri öncülük etmişti. Beyaz Saray, nükleer enerjinin temiz enerji politikalarında kullanılabileceğini açıklamış, ilerleyen günlerde farklı ülkelerden de benzer açıklamalar gelmişti. Ayrıca bu yönde benzer bir açıklama Türkiye’den de gelmişti.

 

Kaynak :https://www.vice.com/en/article/xgxank/japan-nuclear-power-climate-change 

 
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir