Bilim Kurulu Üyesi, Delta Varyantına Karşı En ‘Savunmasız’ Kişilerin Kim Olduğunu Açıkladı

Bilim Kurulu Üyesi, Delta Varyantına Karşı En ‘Savunmasız’ Kişilerin Kim Olduğunu Açıkladı
0

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, koronavirüsün delta varyantına karşı en savunmasız grubun ‘aşısızlar’ olduğunu açıkladı.

Koronavirüs salgınının etkisi aşılamalara rağmen artmaya başladığı şu günlerde, uzmanların konuyla ilgili yaptığı açıklamalar kritik önem arz ediyor. Bu bağlamda, uzmanların büyük bir bölümü aşı vurulmamış ya da aşılama süreci tamamlanmamış insanların özellikle de delta varyantına karşı savunmasız olduğunu söylerken, bu açıklamalar şimdi Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz‘dan da geldi.

Salgının seyrine ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, delta varyantının gerçekten de tehlikeli olduğunu çünkü bulaşıcılık oranının diğer varyantlara göre iki kat fazla olduğunu açıkladı. Bu durumu endişe verici olarak nitelendiren bilim insanı, delta varyantına karşı yapılması gerekenleri de bir kez daha hatırlattı. Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’ın konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde:

“Delta varyantına karşı en savunmasızlar, aşılanmamış ya da süreci tamamlamamış olanlar”

“Delta varyantı karşısında en savunmasız kişilerin aşıları tamamlanmamış kişiler olduğu bildirilmektedir. Aşılar bizleri koronavirüse karşı etkin biçimde korumaktadır. Aşıları tamamlanmış kişilerin hastaneye yatış, hastalığı ağır geçirme ve virüs nedenli ölüm riski, aşısız kişilere göre anlamlı ölçüde düşüktür.

Daha bulaşıcı olduğu ortaya konan Delta varyantına karşı elimizdeki en önemli koruyucularımız aşıyla birlikte bireysel tedbirlerimizdir. Delta varyantının bulaşmasının azaltılması için de uygun maske kullanımı önemlidir. Kapalı alanlarda hane halkı dışındaki kişilerle bir arada bulunulduğunda maske kullanımı, önemli ölçüde koruyucudur. Toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri, süpermarketler gibi kapalı alanlarda mutlaka maske kullanımına devam edilmelidir.

Yapılan çalışmalar kişiler arasında fiziki mesafe açıldıkça, Delta varyantının da bulaşma riskinin düştüğünü göstermektedir. Enfekte bir kişiyle yakın mesafede geçirilen zaman uzadıkça bulaşma riski de artmaktadır. 

Dış mekanlarda yüzeylerle mümkün olduğunca temas edilmemesi, ellerin yüze götürülmemesi, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, ellerin yıkanamadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılması çok önemlidir. Kimi zaman uygulamayı unutsak da saydığımız basit önlemler ve aşılarımızı tamamlamamız, bizleri Delta varyantı tehlikesinden de koruyacaktır.”

Kaynak:https://www.haberturk.com/turkiye-de-baskin-delta-varyanti-karsisinda-iste-en-savunmasizlar-bilim-kurulu-uyesi-kayipmaz-acikladi-3170390.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir