Elektrikli Şarj İstasyonlarının Teknik Özellikleri Açıklandı

Elektrikli Şarj İstasyonlarının Teknik Özellikleri Açıklandı
0

Türkiye’ye Kurulacak Elektrikli Otomobil Şarj İstasyonlarında Bulunacak Özellikler Açıklandı

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında elektrikli araçlarla ilgili önemli bir husus yer aldı. Yetkililer, araçları şarj edecek istasyonların teknik anlamda hangi özelliklere sahip olacağını açıkladılar.

Türkiye, uzunca bir süredir elektrik motorlu otomobil dönüşümünün içerisinde olan bir ülke. Yalnızca yerli otomobilimiz TOGG değil, dünyanın en büyük otomobil üreticileri de elektrik motorlu versiyonlarını ülkemize getiriyorlar. Peki bu otomobiller nasıl çalışacak? Öyle ki elektrikli şarj istasyonlarına ihtiyaç duyulacak ve ülkemizde yeterince yayılmış bir ağ yok. 

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısı, elektrikli otomobil devriminin yaşandığı şu günlerde kritik önem arz eden elektrik şarj istasyonları ile ilgili önemli şartnameyi içeriyordu. Bu teknik şartname, elektrikli şarj istasyonlarında hangi zorunluluklar olacağını, girişimcilerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini gözler önüne seriyor.

Elektrikli şarj istasyonları, üst düzey güvenlik özellikleriyle gelecek

Resmi Gazete’de yer alan şartnameye baktığımızda, elektrikli otomobil şarj istasyonlarının en çok da güvenlik önlemleriyle dikkat çekeceğini görüyoruz. Bu bağlamda; şarj istasyonlarının tasarımlarında da bulundukları lokasyonlarda da kullanılan kablolarla da TSE standartları aranacak. Ayrıca bu istasyonlar hareket kabiliyeti kısıtlı olan vatandaşlar için de uygun ve kullanılabilir şekilde inşa edilecek. Şarj üniteleri hali hazırda akaryakıt satan bir istasyona kuruluyorsa, bu kez de güvenli alan belirlemeleri yapılacak.

Elektrikli şarj istasyonları, yine TSE onaylı yalıtım malzemeleri ile kurulacak. Ayrıca alçak ve yüksek gerilim, elektrik kaçakları, yıldırım tehlikesi ve topraklama, bu istasyonlar için önemli olacak. Bununla birlikte; dileyen her girişimci dilediği yere elektrikli şarj istasyonu kuramayacak. Mekansal Planlar Konum Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve Karayolları Yönetmeliği, istasyonların kurulacağı yerlerin belirlenmesini sağlayacak.

Eğer elektrikli şarj istasyonları ile ilgili tüm şartları incelemek isterseniz, buradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

 

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/06/20220615-4-1.pdf
.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir